Logomain

Abból élek, amit szeretek - Interjú Szombat Évával

By Soós Andi 2015. február 24. 10:06

szerk at hg dot hu

Creative_mornings__2015.02.20.__szombat_eva__4.gallery

Szombat Éva

fotó: Lutz Dóra

Img_6520_o.gallery

Szombat Éva: Boldogság könyv

fotó: Szombat Éva

_mg_4783_1500.gallery

Glamour magazin

fotó: Szombat Éva

Cmbp_ugly.gallery

CMBP Ugly

Az idei első Creative Mornings Budapest nemzetközi hívószava az Ugly, azaz a csúnya volt. Februári vendégünket, Szombat Éva fotográfust a péntek reggeli előadás után kérdeztük a meglepő témáról.

S.A.: Hogyan nyúltál hozzá az Ugly témához? 

Sz.É.: Nagyon örültem a felkérésnek, de amikor kiderült a téma picit el kellett gondolkoznom, hogyan is lehetne bemutatni a csúnya fogalmát a munkáimon keresztül. A képeimen sokszor szerepelnek szokatlan, érdekes karakterek, mert inspirálnak az olyan emberek, akik valahogy kilógnak a sorból, és a szabálytalanságukkal valami természetességet, kedvességet sugároznak. Azt viszont nem szerettem volna, ha a fotóim szereplőit megbélyegzik a csúnya szóval, ezért végül a kicsit túlcsorduló, giccses munkáimból válogattam.

S.A.: A Glamour magazinban nemrég megjelent anyagodról is meséltél. Hogyan viszed bele a látásmódodat a divatanyagokba? 

Sz.É.: A beállított, természetellenes pózok és a faarcú modellek nem állnak közel hozzám, így ennél a felkérésnél inkább egy sztorit szerettem volna elmesélni azokkal a vizuális eszközökkel amik Barbie világát idézik. Legtöbbször barátok kérnek fel divatfotózásokra, de ott van tér arra, hogy közösen gondolkodva találjuk ki a koncepciót. 

A beállított, természetellenes pózok és a faarcú modellek nem állnak közel hozzám.

S.A.: A MOME fotográfia szakára jártál, mit szóltak a tanáraid a stílusodhoz? 

Sz.É.: Szerencsém volt, mert a tanáraim mindenben támogattak és hagyták, hogy kibontakozzak, annak ellenére, hogy egy másfajta szemléletmódot képviselnek. Én mégis mindig be tudtam csempészni a giccset, a színeket és a trash vonalat. A szüleim is mellettem álltak, pedig a családban senki sem foglalkozik művészettel. 

S.A.: Az egyetem elvégzése után most különböző projekteken dolgozol, milyen tapasztalataid vannak a szabadúszó életformával kapcsolatban? 

Mivel már a suli alatt és előtte is dolgoztam, nem egy légüres térbe csöppentem az egyetem után, de az első két év így is elég nehéz volt. Ami most biztonságot nyújt, az a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj, amit két évvel ezelőtt elnyertem. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a saját művészeti projektjeimmel is foglalkozhassak, de mellette elvállalok többféle alkalmazott feladatot, például fotózok konferenciákat, rendezvényeket, portrékat is. 

Nem bírnám elviselni, ha nap mint nap be kéne járnom egy irodába, szeretem, hogy szabadon osztom be az időt. Ennek persze megvannak a hátrányai, mert a szabadúszás olyan, hogy vagy aludni nem tudsz, annyi munkád van egyszerre, vagy pedig semmi. Ez a tempó nem passzol mindenkihez, és még nekem is kérdéses, hogy az ösztöndíj lejárta után hogy fogom menedzselni a projektjeimet. Élvezem, hogy vannak alkalmazott feladataim is, amik nem szívják el a kreatív energiákat. Ha például art directorként dolgoznék egy ügynökségnél, nem tudnám annyira kibontakoztatni az önálló munkáimat. Szerencsésnek érzem magam, hogy abból élek amit tanultam és amit szeretek.

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

fotóművészet, mome fotográfia szak, creative mornings budapest, cm bdp, smarthu Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317