Logomain

Magyar kreatív külföldön: Perneczki Dorottya

By HG.HU 2015. február 17. 09:56

szerk at hg dot hu

Dorka.gallery

Perneczki Dorottya

3.gallery

Kiadvány

4.gallery

App

2.gallery

Könyv

1.gallery

Névjegy

Kéthetente jelentkező sorozatunkban a külföldi egyetemekre, munkalehetőségekre, az ottani életre vonatkozó kérdésekre próbálunk választ keresni egy-egy szubjektív történeten keresztül. Hatodik kreatívunk jelenleg Weimarban tanul, előtte pedig Sopronban szerzett tervezőgrafikus diplomát.

Milyen lehetőségek vannak külföldön? Érdemes egyáltalán elindulni? Ha igen, akkor mit kell szem előtt tartani? Ha maradunk, hogyan tudunk érvényesülni? Itthon a SMarthu kreatív közös képviselet egy lehetséges megoldás szabadúszóknak, de hogyan gondolkoznak maguk a kreatívok?

HG.HU: Milyen városban tanulsz? Hogyan ment a beilleszkedés?

Perneczki Dorottya: Weimarban tanulok, október óta. A város egy nagyon kedves, élhető, kisebb diákváros. Két egyeteme van: a Bauhaus Egyetem és egy Liszt Zeneakadémia, így nyüzsög a leendő művészjelöltektől. A diákok gitárral vagy makettekkel bicikliznek. A kollégiumban például, ahol lakom, mellettem gitároznak, szemben hegedülnek, annyi klasszikus koncerten voltam félév alatt, mint otthon három év alatt. Weimar nagyon diákbarát és diákközpontú. Fizikailag is egy helyre összpontosul minden. Az olcsó sültburgonyástól kezdve a lenyűgöző könyvtárunkon át az egész campusig; több épülettel, műhellyel és munkaterülettel. A város bejárhatósága miatt mindenki tud minden programról és megvan az a tipikus négy hely, ahol megtalálod, akit keresel. Ahhoz képest meglepően sok a kiállítás, előadás. Hetente pedig mindig van egy bizonyos Weimar Culturtalk, ahol a különböző nemzetiségek találkoznak, főznek, beszélgetnek.

A beilleszkedés szerencsére nekem sose volt nagy gond, de itt úgy éreztem kicsit több lépés kell egy barátság kialakításához, mint otthon. Más a német mentalitás, legalábbis, ahogy én látom. Több külföldi barátom is van, velük hamar megtaláltam a közös nevezőt. A külföldiek integrálására jól fel vannak készülve amúgy: például olcsó nyelvkurzusokat kínálnak, ami bár csak heti egy alkalom, de rengeteget segít. A német nyelvtudáson kívül fontos nekik, hogy magát a német kultúrát és szokásokat is megismertessék velünk. A világ minden pontjáról vannak itt emberek, szépen kiütköznek a kulturális különbségek, emiatt mindig jókat tudunk nevetni egymáson. 

"Hasznosnak az egész rendszert látom, nem kifejezetten azt amit tanítanak. Én utóbbit amúgy sem iskola, hanem tanár vagy mester függőnek tartom."

HG.HU: Milyen szakra jársz, és mi volt a felvételi?

Perneczki Dorottya: Vizuális Kommunikáción vagyok kétéves mesterképzésen. A design részhez tartoznak még a formatervezők, de ezen kívül folyik még Építészet/Városfejlesztés, Szabad művészet és Média oktatás is.

A felvételi egy portfólió kiküldéséből állt, illetve motivációs levelet kellett csatolni, meg persze hegynyi hivatalos dokumentumot. Erre jött volna még egy második kör, egy személyes beszélgetés, de nekem nem kellett kiutaznom rá, az első kör után már pozitív választ kaptam. De ahogy hallottam ez nem ritka külföldi diákok esetében. A német nyelvvizsga itt is elvárás, és csak két típust fogadnak el, ezzel nekem is gondom volt, de elkezdhettem a szemesztert és itt tettem le a vizsgát.

HG.HU: Milyen különbségek vannak a magyar felsőoktatáshoz képest, mi az amit kifejezetten hasznosnak gondolsz?

Perneczki Dorottya: Hasznosnak az egész rendszert látom, nem kifejezetten azt amit tanítanak. Én utóbbit amúgy sem iskola, hanem tanár vagy mester függőnek látom. A diákok BA első félév után össze vannak eresztve. Minden félév egy projektbörzével indul, ahol a tanárok bemutatják, milyen projektet kínálnak a következő félévre, majd lehetőség van személyes konzultációra. Utána az veszi fel azt az órát, aki szeretné. És itt nincs ilyen, hogy "felveszem" vagy "leadom". Elmész, ott vagy. A leadom meg annyit jelent, hogy már nem jársz be. Van lehetőséged továbbá saját projektet is kitalálni, de a leírását időben jóvá kell hagyatni egy professzorral, akivel a későbbiekben is konzultálni szeretnél róla. Mesterképzésen egy projekted lesz értékelve minden félév végén, de akárhányat csinálhatsz. Sokkal szabadabban vannak kezelve a projektek, mind témájában, mind szervezésében.

Ez nagy különbség volt nekem az eddigi tapasztalatokhoz képest. BA-n –soproni Alkalmazott Művészeti Intézet– egyszerre volt vagy négy projektünk párhuzamosan. Az ember azt se tudta félév végén, hogy melyiket hol rontsa el a nyomtatásnál. Itt nem olyan stresszes ez. Vagy másképpen, mert az a projekted viszont legyen jó és összetettebb. Koncepció! Az a mindenük. Én ebben talán amúgy sem voltam erős, úgyhogy ez jót tesz nekem. A banális dolgokat is kimondatják veled és mindenhez pozitívan állnak a tanárok. Kollégáknak tekintenek, főleg mesterképzésen már.

Ami még nagyon tetszik, hogy általában mindig van meghívva vendégelőadó, projekt vagy szeminárium megtartására egy félév során. És egy projekthez mindig hozzátartozik az adott témában való elmélyültebb kutatás vagy éppen egy kirándulás. Az én projektem keretében kétszer is voltunk szervezett látogatáson, ahol vártak minket és külön készültek nekünk előadással.

Azért azt még had tegyem hozzá, hogy sokszor jellemző ránk a nyugaton kolbászból van a kerítés hozzáállással útra kelni. Megnyugtató látni, hogy itt is ugyanúgy emberek vannak, akik hibáznak, és nem feltétlen minden csillogó tündérpalota cicákkal. Tény, hogy ha elromlik valami, ripsz-ropsz megoldják másnap, de néha nagy a kommunikáció hiány vagy a túlzott udvariaskodás miatt nem oldódik meg valami.

"A jövőt tekintve, még nem tudom pontosan, hogy lesz. Nem szeretem nagyon megtervezni a dolgokat, bár már érzem, hogy egyre inkább muszáj."

HG.HU: Hogyan tudod fenntartani magadat mint tanuló, milyen lehetőségeket ad az egyetem a diákjainak?

Perneczki Dorottya: Olyan értelemben vett ösztöndíj, mint otthon itt nincs sajnos. A legtöbb ösztöndíj egy összegű, szükséges hozzá professzori ajánlás, leginkább projektek megvalósítására irányul, és irtó kevesen kapják meg. Másúton tavaly is pályáztam már egy ösztöndíjra, amiről sajnos lemaradtam, de idén is beadtam. Így eddig családi támogatással vagyok itt, de áprilistól mindenképp szeretnék dolgozni. A diákok havi 450 euroért adómentesen tudnak dolgozni, ez körülbelül heti két napot jelent itt. Szerintem az első félévet jó munkanélkülire betervezni, hogy az ember nyugodtan fel tudja venni az adott ritmust.

HG.HU: Milyen terveid vannak a jövődet illetően?

Perneczki Dorottya: A jövőt tekintve, még nem tudom pontosan, hogy lesz. Nem szeretem nagyon megtervezni a dolgokat, bár már érzem, hogy egyre inkább muszáj. Természetesen lenne kedvem még pár évet Németországban dolgozni. Mire az ember végez, a nyelvi akadályok csaknem eltűnnek. Ezt érdemes kihasználni és kiélvezni. Továbbá szeretem a német szakmai nyitottságot és lazaságot, ami valahol mégis szigorú. De ha maradok, nem Weimarban, itt meglehetősen kevés a lehetőség. Később szeretnék hazamenni, bekapcsolódni az otthoni szakmába. Másrészt családom és barátaim miatt is. Az ember kimarad sok bepótolhatatlan eseményből (persze valamit valamiért), de ezt is embere válogatja, kinek mi a fontos. Én majd haza szeretnék menni. Hogy hogy alakul pontosan, még nem tudom.

HG.HU: Mondj egy tanácsot azoknak, akik külföldön szeretnének szerencsét próbálni. 

Perneczki Dorottya: Nekem nem feltétlen (csak) szakmai motivációim voltak és kicsit a „miért ne” hozzáállással vágtam bele, ami szerintem elegendő is! Olyan nincs, hogy egy külföldi tanulásból ne sülne ki valami jó. De ha újból neki indulhatnék –és ez egy tanács- picit jobban felkészültem volna mind a nyelvet, mind az előtte való szervezkedést illetően.  

Név: Perneczki Dorottya
Végzettség: Tervezőgrafikus, Alkalmazott Művészeti Intézet, Sopron
Lakhely: Weimar
Portfolio: http://issuu.com/pdorka/docs/issu
Behance: https://www.behance.net/dorkaperneczki
Elérhetőség: dperneczki@gmail.com

 

 

tervezőgrafika, weimar, magyar kreatív külföldön, smarthu Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317