Logomain

Feltörekvő márkák: FreeForm Furniture

By Ongrádi Melinda 2015. január 14. 11:31

szerk at hg dot hu

Ff_nyito.gallery

Portik Adorján és a FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

Ff_6.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

Ff_3.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

Ff_4.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

Ff_5.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

Freeform_2.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

Freeform_1.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

Freeform_3.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

Freeform_4.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

Freeform_5.gallery

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

Építészmérnök mint bútortervező? Portik Adorján kollekciójának szabadon formált, 3D-s puzzle-t idéző darabjai mögött szigorú metódus rejlik.

„Ami inspirált, hogy a kétszer ívelt felületet, amivel foglalkozom, az emberre mint felhasználóra igazítsam. A modellekhez a felülettervezés és a szerkezettervezés révén jutottam el, a kétszer ívelt felületeket alkalmazva: ezeket, mielőtt háromszögekre osztjuk, bármilyen irányba nyújthatjuk, hajlíthatjuk, így alakítottam ki ezeket a formákat. Remélem, hogy nemcsak kitérő a bútorok tervezése – bármilyen ívet leképező szerkezetek tervezését folytatom, más modellekkel is kísérletezem, és más anyagokkal is szeretnék megpróbálkozni. Annak ellenére, hogy a gyártáskor CNC-t használunk, low-technek tartom ezt a módszert, a gyártást és a csomagolást is. Maga a tárgy mint végeredmény pedig emberközeli, felhasználóbarát: szeretem az anyagot megmutatni, hogy a tárgy átlátható, érthető legyen, ugyanakkor megkapó, érdekes is az illesztési pontoktól a forma egészéig.”

 A tárgy átlátható, érthető legyen, ugyanakkor megkapó, érdekes is az illesztési pontoktól a forma egészéig.

Kik a célközönséged, kik érdeklődnek a bútorok iránt?
„A megtérülés miatt kaptam olyan tanácsot, hogy felsőkategóriás, több ezer eurós bútorokkal kell indítani. Nekem azonban nem ez lebegett a szemem előtt, hanem az átlagos felhasználó.  Érdeklődést a bútorokra heti szinten tapasztalunk, vannak új megrendelések, magyar és külföldi is. Az érdeklődők legnagyobb része fiatal vagy szakmabeli, magyarok és külföldiek fele-fele arányban vannak közöttük. Komoly érdeklődést mutat a szakmédia is (pl. mocoloco, tododesign). Egyelőre egyedi megrendelések vannak, sorozatgyártást még nem tervezünk. A szakmai visszajelzés nagyon jó, ami stimulál is.”

A FreeForm Furniture 
Portik Adorján építészmérnök kritikus szemmel vizsgálta meg a mai lakóépületeket, és kidolgozott egy FreeForm Buildings elnevezésű építési rendszert, ahol az íves felületekkel határolt házak a lehető legcélszerűbb alakot veszik fel energetikai, tartószerkezeti, tér- és tömegformálási szempontból is. Az alkotó a kétszer görbült felületek módszerét a bútortervezésben is alkalmazta, így született meg a FreeForm Furniture bútorcsalád, ahol a számítógépes felületmodellezésen alapuló metódus a maximális kényelem és funkcionalitás szolgálatába áll, és a bútorokat 3D-s puzzle-ként lehet összeállítani. A márka jelenleg a termékfejlesztés fázisában tart.
„A FreeForm Furniture bútorcsalád jelenleg székekből, asztalokból és zsámolyokból áll. A készítési folyamat első lépése, hogy létrehozzuk a kétszer ívelt felületek számítógépes modelljét. Ezeket az alakzatokat a test formája és az interakció alapján tervezzük meg, aminek köszönhetően a használó nem fog kényelmetlenséget vagy fáradtságot tapasztalni. A különböző paraméterek szintézise után véglegesítjük a felület alakját, majd háromszögekre osztjuk azt, ezzel létrejön a sokszögű, kétszer ívelt jellegű felület. A 3D-ben elkészített tervekből szinte végtelen számú variáció készíthető, egyszerű zsámolytól az összetettebb darabokig, például szófákig. Az alkotórészek lemezekből készülnek, az olyan fő egységeket, mint a háttámla vagy az ülésrész, kötőelemek kapcsolják össze. A precizitásnak nagy jelentősége van, ezt a számítógépes technológiával irányított lézervágás biztosítja. Erre a stabil, ragasztó néküli rögzítés miatt is szükség van, az elemeket kompakt, erős és ellenálló csomópontokba rendeztük.
A darabokhoz kizárólag az egyik leginkább teherbíró alapanyagot, rétegelt lemezt használtunk. Ennek köszönhetően tartós, ugyanakkor könnyű és merev szerkezet jön létre, amelyhez nem szükséges fém- vagy műanyag elemeket használni. Kivágás előtt a lemezek felületét több réteg padlóviasszal kezeljük, így ellenállók és tartósak lesznek. 
A forma mellett különös figyelmet fordítottunk a kapcsolatokra. Ennek köszönhetően az összeállítás olyan, mintha csak egy 3D-s puzzle-t készítenénk. A folyamat során lépésenként rakjuk össze a beszámozott elemeket, amelyeket gumi- vagy rendes kalapáccsal rögzített ékekkel kapcsolunk össze. Az összeállítás rendkívül látványos folyamat, amelynek során fokozatosan bontakozik ki a bútor formája az egyszerű alapegységekből.
Az elkészült bútorok maximálisan kényelmesek, köszönhetően a darabok kényelmes szögének és a rétegelt lemezek enyhe rugalmasságának. Bútoraink az egyszerűségre való törekvésünk megtestesítői, ugyanakkor karakteresek és egyediségükben is letisztultak.”
Honlap: portikadorjan.com

 

Az építési rendszert szabadalmaztattad, ezzel kapcsolatban mik voltak a tapasztalatok, tervezed-e ugyanezt a bútoroknál?
„A szellemi tulajdonban mint fogalom nem hiszek. Sajnos látom, hogy sokan erre játszanak, az építési rendszerrel kapcsolatban, amikor felmerült partneri társulás, mindenki erre alapozta a "tulajdonrészt". Mára túl vagyok a szabadalom tulajdonának illúzióján, és nem kívánok több energiát fektetni bele.” 

Mit tartasz a fejlesztésben a legfontosabb legyőzendő akadálynak, és milyen terveid vannak e téren?
„A leküzdendő akadály elsősorban az ismertség, ezért most éppen egy kiállítást készítünk elő, a média és reklám felé lépünk, ezekre eddig nem volt idő. Ami például a rendszerrel kapcsolatban a fejemben van, hogy hogyan lehet széket csinálni bármilyen test-alakra – aki pl. 1,63 cm magas, annak más szék szükséges, mint annak, aki mondjuk 1,80 m; egy nőnek más szék kell, mint egy férfinak, egy idősnek más, mint egy gyereknek… A legtávolabbi álmom pedig egy olyan székmechanizmust csinálni, amellyel a gerincoszlopunk ívéhez tudjuk igazítani a széket. Ennek a műszaki feltételei azonban eléggé magasak – nem tartom lehetetlennek, de nagyon komoly feladat.”

Hogyan látod a rendszer jövőjét?
„Nem tudom, mi lesz 5 év múlva, nem tervezek annyira előre, maximum 1-2 évre. Elsősorban tervező vagyok, emellett művész és kutató, és az is szeretnék maradni. A munkához kapcsolódó marketing és menedzsment csak ezután következik, és ahogy telik az idő, egyre jobban tudatosodik bennem, hogy nem az éppen aktuális, "trendi" vonalat kell követnem, hanem a saját őszinte utamat kell járnom.”

Portik Adorján honlapja itt érhető el.

A feltörekvő magyar márkákat bemutató sorozatunk a SMarthu kreatív közösképviselet támogatásával jött létre.

SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

Sorozatszerkesztő: Ongrádi Melinda

 

bútor, magyar design, portik adorján, feltörekvő márkák, freeform furniture, cad technológia Icon_print

Portik Adorján és a FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeFrom Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

FreeForm Furniture

Kép © FreeForm Furniture

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317