Logomain

Magyar kreatív külföldön: Galambos Eszter

By HG.HU 2015. január 5. 08:26

szerk at hg dot hu

Eszter.gallery

Galambos Eszter

Objects_(1).gallery

Objects

Insomnia8.gallery

Insomnia

Korper_raum5_k.gallery

Korper Raum

Insomnia4.gallery

Insomnia

Kéthetente jelentkező sorozatunkban a külföldi egyetemekre, munkalehetőségekre, az ottani életre vonatkozó kérdésekre próbálunk választ keresni egy-egy szubjektív történeten keresztül. Negyedik kreatívunk Budapesten kezdte tanulmányait, jelenleg pedig Berlinben jár egyetemre.

Milyen lehetőségek vannak külföldön? Érdemes egyáltalán elindulni? Ha igen, akkor mit kell szem előtt tartani? Ha maradunk, hogyan tudunk érvényesülni? Itthon a SMarthu kreatív közös képviselet egy lehetséges megoldás szabadúszóknak, de hogyan gondolkoznak maguk a kreatívok?

HG.HU: Milyen városban tanulsz? Milyen egyetemen milyen szakon?

Galambos Eszter: A MOME Fotográfia tanszékén diplomáztam az elmúlt nyáron, és az alapképzés alatt már lehetőségem volt egy félévet az ERASMUS programmal Németországban tölteni, ami szakmailag nekem egy meghatározó kísérleti időszak volt. Ebben a szemeszterben Berlinben kezdtem meg az MA tanulmányaimat az UDK-n (Uni der Künste Berlin) Vizuális Kommunikáció szakon, hivatalosan New Media szakirányon, de ebben a félévben éppen a mozgókép szakirányon dolgozom a fő projektemen.

Berlin baromi jó hely, ugyan csak 2-3 hónapja vagyok itt, mégis úgy érzem ennyi idő alatt is sikerült nagyon megszeretnem. Kulturálisan rendkívül izgalmas, rengeteg művészeti esemény, kiállítás, fesztivál zajlik folyamatosan, néha nem is tudod eldönteni, hogy éppen melyik megnyitóra menj el. Mindenki trendi, mindenki művész, minden ismerős ismerőse DJ, úgyhogy mindig van hova csapódni. A környék, ahol lakom, régen egy lepukkantabb török negyed volt, de most úgy felkapták a fiatalok és a művészek, hogy most már mindenki itt akar élni. Teljesen multikulti az egész, a sarkon ott a török áruház, mellette az ázsiai, kettővel arrébb pedig az indiai fűszeres. Rengeteg kis étterem és büfé van és az összes teljesen autentikus. Bárhol kapsz jó hummuszt, falafelt vagy tikka masalát. Berlinben most sajnos nagyon nehéz bárhol szobát, vagy lakást találni, nekem is ismeretségen keresztül sikerült.

A társaságba való beilleszkedés, ha az egyetemet tekintjük, számomra kicsit nehezebb, mint annak idején a MOME-n volt. Mindenki csinálja a saját dolgát, bemegy az egyetemre, aztán hazamegy. Ez nekem azért furcsa, mert a BA alatt hihetetlenül jó osztályom volt, olyanok voltunk, mint egy kis család, sok időt töltöttünk együtt az egyetemen belül és kívül is, és abszolút személyes kontaktok jöttek létre, nem feltétlenül csak a szakon, hanem ezen kívül más diákokkal is. Itt az UDK-n nincs igazán egy olyan közösségi tér sem, ahol lehetne spontán kapcsolatokat kialakítani. Azért mindennek ellenére nem panaszkodhatom. Szerencsére az osztálytól függetlenül sikerült az egyetemen, illetve máshol is barátokat és ismerősöket szereznem.

HG.HU: Mi volt a felvételi? Milyen elvárások voltak?

Galambos Eszter: Természetesen a felvételi eljárásban is vannak különbségek Magyarországhoz képest. A szakra, ahova jelentkeztem, két fordulóból állt a felvételi. Az elsőben tulajdonképpen egy nyomtatott portfoliót, vagy portfolió könyvet kellett kiküldeni az egyetemre, bizonyos iratokkal együtt. A második forduló egy személyes interjú Berlinben, ami gyakorlatilag négyszemközt zajlik azzal a szakirányvezető professzorral, aki, ha felvesznek, a leendő konzulensed lesz az MA projektedhez. Az elvárások szerintem hasonlóak, mint bármelyik más művészeti egyetemen, külföldi diákoknak viszont van egy formális követelmény. A portfoliód benyújtásakor rendelkezned kell középfokú német nyelvvizsgával, a beiratkozáskor ősszel pedig már felsőfokúval is.

Szerettem volna kiszakadni és szakmailag is kipróbálni magam egy más kulturális közegben, új dolgokat megismerni, világot látni.

HG.HU: Miért döntöttél úgy, hogy külföldön folytatod a sulit?

Galambos Eszter: Valahol egy kifejezetten személyes döntés volt, én nagyon szerettem a MOME-t és Budapestet is, de úgy éreztem, eljött az életemben az a pont, amikor mennem kell. Szerettem volna kiszakadni és szakmailag is kipróbálni magam egy más kulturális közegben, új dolgokat megismerni, világot látni. Szerintem ha megteheti az ember, érdemes ilyen lehetőségekkel élni, kipróbálni valami mást, külföldön is kapcsolatokat szerezni. Berlin és az UDK régóta dédelgetett vágyam volt.

HG.HU: Mit tanítanak, amit kifejezetten hasznosnak gondolsz? Mi a legnagyobb különbség a magyar felsőoktatáshoz képest?

Galambos Eszter: Rengeteg különböző profilú kurzus folyik egyszerre és igazából a diákok majdhogynem teljes mértékben maguk döntik el, hogy mit csinálnak, éppen mi érdekli őket, milyen kurzusokat vesznek fel. Nagyon széles a spektrum és rendkívül sok érdekes tematika van, sokszor meghívott előadókkal. Az egész struktúra máshogy épül fel. Egy nagy egyetem van, különböző intézetekkel és épületekkel, de gyakorlatilag úgy lehet elképzelni, mintha Magyarországon az összes művészeti egyetemet összevonnák. Egy egyetem alá tartozik a zeneművészeti, színművészeti, táncművészeti és képzőművészeti képzés, ami még különböző művészetelméleti szakokkal egészül ki. Vannak olyan akár elméleti, akár gyakorlati kurzusok, amelyeket más szakok indítanak, de ugyanakkor bárki felveheti őket. Rengeteg lehetőség van a legkülönfélébb képzési modulok összehangolására. Azt gondolom, hogy a minket oktató professzorok, illetve egyéb oktatók is magas szintű kompetenciával rendelkeznek az adott területeken. A kurzusok is sokszor struktúrájukban különböznek a nálunk megszokottaktól. Jellemző, hogy a félév során a diákoknak előadásokat kell tartani bizonyos kijelölt tematikában, amelyek általában beszélgetéssel, kérdésfeltevésekkel, akár apróbb vitákkal zárulnak. Így sokszor sikerül elmélyülni egy-egy témakörben, valamint sikerül a diákoknak prezentációs gyakorlatot szerezni. 

Ami még nekem nagyon szimpatikus, hogy egészen interdiszciplináris a képzés, bár tartozol egy szakhoz, illetve szakirányhoz, nagyon szabadon dolgozhatsz. Én ebben a félévben egy olyan programban veszek részt, ahol divattervezőkkel dolgozunk együtt közösen egy videóprojekten. Szerintem nagyon nagy pozitívum két ilyen eltérő szak integrálása egy kurzuson belül. A félév elején voltunk egy több napos workshop-on Berlintől távolabb, egy kis faluban, és már ott kiderült, hogy milyen izgalmas egy ilyen fajta csoportmunka, ahol teljesen más szempontok alapján vizsgálunk egy-egy kérdést.

Azt gondolom, hogy amivel foglalkozni szeretnék, az egy olyan műfaj, ami nem feltétlenül egy adott földrajzi helyhez kötődik

HG.HU: Hogyan tudod fenntartani magadat mint tanuló, milyen lehetőségeket ad az egyetem a diákjainak?

Galambos Eszter: Az egyetem ilyen téren sajnos nem nyújt olyan sok lehetőséget, de ettől függetlenül vannak más nagyon jó pályázatok, én is pályáztam ösztöndíjakra, de ezeknek az eredményei később derülnek ki, nagyon reménykedem. Egyelőre családi támogatással tudom fenntartani magam, illetve vannak néha szakmai munkáim, de tervezem, hogy a közeljövőben keresek egy részmunkaidős állást, amit az egyetem mellett tudnék vállalni ami.

HG.HU: Milyen terveid vannak a jövődet illetően?

Galambos Eszter: Elsősorban szeretnék még ebben az előttem álló két évben tanulni és továbbfejlődni, maximálisan kihasználni a lehetőségeket, amiket az egyetem kínál. Hosszabb távon, nyilván a saját autonóm projektek építése mellett, szeretnék valamilyen alkalmazott területen is dolgozni. Ebben látom a lehetőséget. Illetve egy távolabbi célom esetleg egy DLA vagy valamilyen más posztgraduális képzés megkezdése.

HG.HU: Haza szeretnél jönni, vagy kint maradni?

Galambos Eszter: Talán vissza fogok térni, de azt, hogy mikor vagy hogyan, majd meglátjuk. Néha egy kis időre el kell menni, kicsit kiszakadni, más nézőpontokat, irányokat megismerni. Én még élményeket, különböző tapasztalatokat szeretnék gyűjteni és tanulni, hogy ha majd valamikor hazamegyek, azt a tudást, amit külföldön szereztem a legmegfelelőbben tudjam kamatoztatni, esetleg valamilyen formában továbbadni. Azt gondolom, hogy amivel foglalkozni szeretnék, az egy olyan műfaj, ami nem feltétlenül egy adott földrajzi helyhez kötődik, és én el tudom képzelni azt is, hogy adott esetben a munkák szerint kozmopolita életet éljek.

HG.HU: Mondj egy tanácsot azoknak, akik külföldön szeretnének szerencsét próbálni!

Galambos Eszter: Ha valaki szeretne, nem érdemes vacillálni, bele kell vágni, a többi meg jön majd magától. Nyitottnak kell lenni, ez az, ami fontos. Viszont a nyelvekre érdemes hangsúlyt fektetni és úgy kimenni, hogy ne feltétlenül arra kelljen már koncentrálni. Szerintem ez egy olyan lehetőség, ami minden ember életében meghatározó pont lehet és amit nem érdemes kihagyni, ha másért nem, legalább az élmények miatt.     

Név: Galambos Eszter
Tanulmányok:  MOME Fotográfia (BA), Uni der Künste Berlin, New Media (MA)
Lakhely: Berlin
Portfolio oldal: https://www.behance.net/esztergalambos
Elérhetőség: esthergalambos@gmail.com

mome, fotóművészet, berlin, fotográfia, magyar kreatív külföldön Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317