Logomain

Ők 2014 legjobb magyar grafikusai! II. rész

By HG.HU 2014. december 30. 09:54

szerk at hg dot hu

A hazai tervezőgrafikus szakma legrangosabb eseményén, a 8. Graphifesten adták át az idei év tervezőgrafikai díjait. Lássuk, kik a MATT Tér+Kép pályázatának díjazottjai!

Az idei, 8. Graphifesten hirdették ki a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) tematikus pályázatának eredményét, amely idén a "Tér+Kép" témakörében várta az alkotásokat. Ebben az évben a grafikusok arra keresték a választ, hogy mi a tér, objektív dolog-e, vagy más-más lehet aszerint, hogy ki érzékeli, kit vesz körbe és hogyan viszonyul hozzá? Az idei pályázat zsűrielnöke Reza Abedini, teheráni születésű grafikusművész, a Bejrúti Amerikai Egyetemen (AUB) vendégprofesszora volt. Míg cikksorozatunk első részében az idei Aranyrajzszög Díjasokat vettük sorra, most lássuk a MATT pályázatának nyerteseit! (A képen balról jobbra: Laborc Zsófia, Stumpf Diána, Mrkobrad Marko és Lakosi Krisztián, Ács Zoltán/Design Terminál/.)

Matt_dijazottak.gallery

1

Szakmai Díj: Lakosi Krisztián és Mrkobrad Marko
70 x 100 x végtelen

Lakosi_2.lead_1

"Koncepciónk alapja az volt, hogy a plakát vizuális megjelenését nagy mértékben rábízzuk magára, az azt körülvevő térre, illetve szerettük volna feszegetni a sík lap kereteit, és belépni a harmadik dimenzióba is. A tükröződő felület miatt a képet folyamatosan befolyásolja a környezet vizuális világa, az, hogy honnan nézzük, hogy milyen színű ruhában vagyunk stb. Maga a grafika arra utal, hogy a plakátunk a felület tulajdonsága miatt nem csak kettő dimenziós, a harmadik irányba is van mélysége, kis túlzással végtelen." A nyertes alkotás és leírása részletesen itt tekinthető meg.
LAKOSI KRISZTIÁN 20 éves, harmadéves hallgató a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. MRKOBRAD MARKO 21 éves, másodéves hallgató a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. „Az egyetemen ismerkedtünk meg, munkáinkban mindketten nagy hangsúlyt fektetünk a konceptuailtásra, az egyszerű lényegretörő fogalmazásmódra amit általában próbálunk a tipográfia eszközeivel megoldani. Valószínűleg ezek a közös csapásirányok miatt tudtunk könnyen együtt dolgozni ezen a projekten."

T%c3%a9r_k%c3%a9p.lead_3

„A „tér” sokértelmű szó. A művészet a kezdetektől fogva vizsgálja a teret. A három dimenzió két dimenziós megjeleníthetősége önmagában is kihívás egy alkotó számára. De mi a tér? Objektív dolog-e, vagy más-más lehet aszerint, hogy ki érzékeli, kit vesz körbe és hogyan viszonyul hozzá? Más a tér az egyén számára, más a kollektív térélmény. Saját pszichénk zsugorítja vagy tágítja. Szelektál és kiegészít. Beengedi vagy kívűlzárja a teret a viszony, ami belőlünk fakad. A tér formálható, torzítható anyagi és nem anyagi módon. Lehet külön bejáratú élményeink valós vagy virtuális helyszíne. A kép, melyet róla készítünk ajtó, amin beengedhetünk bárkit oda, ahol eddig csak mi voltunk. A tér kísérlet tárgya is lehet. Kifordítható, kiteríthető, darabolható vagy összerakható úgy, hogy „kép” váljék belőle." A megmérettetésre bármilyen tervezőgrafikai műfajban készült munkával lehetett pályázni. A pályázatra idén először, a zsűrizéshez 70×100 cm-es pdf-eket vártak. A részletes kiírást itt találjuk.
   

 

3

A MATT különdíja: Laborc Zsófia
Laborc Zsófia: MAP

Laborc.lead_3

„Plakátomon a TÉR+KÉP téma kétféle értelmezését kombináltam (térkép és térbeliség). A térkép a háromdimenziós táj síkra vetített képe, ezt a kétdimenziós képet helyeztem újra térbe. Átlátszó fóliára nyomtatott térképrészleteket használtam fel, melyek derékszögben kiemelkednek a papír síkjából. Szórt fénynél csak a fóliák élei, vékony csíkok látszanak, de egy bizonyos pontból történő megvilágítás hatására a térképárnyékok MAP betűket formálva vetülnek a papírra. A fóliák elhelyezése és a centrális megvilágítás miatt egyedi formájú betűképek keletkeznek. A plakáton az éles fóliacsíkok és a homályos térképárnyékok váltakozása érdekes felületet hoz létre." A nyertes alkotás és leírása részletesen itt tekinthető meg.
LABORC ZSÓFIA jelenleg a Magyar Képzőművészet Egyetem negyed éves tervezőgrafikus hallgatója. A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában kezdett grafikával foglalkozni, majd érettségi után tanulmányait a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskolában folytatta. „A tervezőgrafikai munkáimban szívesen lépek ki a számítógép adta digitális keretek közül. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a tervezőgrafikával párhuzamosan kipróbáltam a különböző képgrafikai és fotóeljárásokat is. A technikákból adódóan gyakran létrehozhatók olyan izgalmas megoldások, melyeket számítógépes eszközökkel nem lehetne ilyen könnyed formában előállítani. Ezek az érdekes felületek, textúrák inspirációt nyújtanak egy-egy tervezőgrafikai feladat megalkotásában is, így a legtöbb munkámban valamilyen formában felhasználom őket."

4

A zsűri elnökének különdíja: Stumpf Diána
Stumpf Diána: Síkkép

Stumpf.lead_3

„A plakátom elkészítésénél egyszerű megfogalmazásra törekedtem. Amikor olvastam a pályázat kiírását, a Tér szóra reagálva nekem a „gondolat” mint fogalom, jutott eszembe. Az elménkben olyan végtelen teret hozhatunk létre aminek nincsenek korlátai. Ha korlátai vannak, annak is mi szabunk határt és zárjuk azt saját belátásunk szerint vagy néhány esetben akaratlanul is, rácsok közé. Ezt az üzenetet próbáltam úgy síkra átültetni, hogy mégis térérzetet alakítson ki a grafikai megfogalmazás. A megoldást az egyik alap geometrikus formában, a kockában találtam meg. Ezt szorosan egymás mellett álló fehér vonalak segítségével alakítottam ki. A vonalak olyan síkot hoznak létre, amik a kocka alakú dobozokat, hol kinyitják hol bezárják, a vonalak a formák végén hol elhalnak hol pedig a végtelenségig futnak. A szabad végződéseknél pedig a vonalak angol szavakat formáznak: Plain Game, Mind, - Sík, Játék, és Elme (gondolat). A grafika kialakítása a síkkal való játék, ami az elménkben keletkezik és vetül ki, az általunk választott megfogalmazásban, mások számára is láthatóvá, egy két dimenziós képen." A nyertes alkotás és leírása részletesen itt tekinthető meg.
STUMPF DIÁNA jelenleg másodéves hallgató a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Tervezőgrafika szakán. Sárospataki gimnáziumi tanulmányai után Budapesten, a Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola Alkalmazott Grafika szakán ismerte meg a grafika alapjait. Pécsi tanulmányai alatt lehehtősége nyílt több kiállításon és pályázaton is részt venni (Art Moments - Csónakázó-tó, Design Hét Budapest és Pécs, Országos Tervezőgrafikai Biennále, World Biennial of Student Poster). A Mecseki Méztermelők Csomagolástervezői pályázatán első helyezést ért el.

5

Háttér: A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága
Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága

„A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) azért alakult, hogy teret és lehetőséget teremtsen olyan szakmai párbeszédnek amely a magyarországi vizuális kultúra fejlődését szolgálja. Tervezőgrafikai kiállításokat és pályázatokat szervezünk, valamint a témához kapcsolódó kiadványokat jelentetünk meg digitális és nyomtatott formában. Igyekszünk megteremteni a lehetőséget arra, hogy a Magyarország közelebb kerüljön a nemzetközi grafika élvonalához. Célunk - azon túl, hogy emelni szándékozunk a hazai szakma színvonalatát - javítani szeretnénk a nem szakmai körök vizuális tájékozottságát is. Ezzel szeretnénk elérni a tervezőgrafikus és tipográfus szakma hazai és nemzetközi elismertségét."  A MATT-ról bővebben itt olvashatunk.

 

design, grafika, grafikai design, tervezőgrafika, matt tematikus pályázata, tér-kép pályázat, lakosi krisztián, mrkobrad marko, laborc zsófia, stumpf diána Icon_print

A MATT szakmai díja: Lakosi Krisztián és Mrkobrad Marko

A MATT Tér+Kép pályázata

Kép © MATT

A MATT különdíja: Laborc Zsófia

Stumpf Diána: Plain, Game, Mind - Sík, Játék, és Elme

/upload/images/photos/000/087/842/lakosi_2.thumb.jpg?1419890610
/upload/images/photos/000/087/831/t%C3%A9r_k%C3%A9p.thumb.jpg?1419888329
/upload/images/photos/000/087/832/laborc.thumb.jpg?1419888701
/upload/images/photos/000/087/840/stumpf.thumb.jpg?1419889861
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317