Logomain

Magyar kreatív külföldön: Szögi Áron

By HG.HU 2014. december 15. 07:48

szerk at hg dot hu

Aaron.gallery

Szögi Áron

Gradfilm.gallery

Vizsgafilm részlet

Screen_shot_2014-12-04_at_15.42.47.gallery

Reklámfilm forgatás

Sipi3.gallery

Limelight Awards

Kéthetente jelentkező sorozatunkban a külföldi egyetemekre, munkalehetőségekre, az ottani életre vonatkozó kérdésekre próbálunk választ keresni egy-egy szubjektív történeten keresztül. Harmadik kreatívunk Londonban tanult operatőrnek, világosítóként dolgozott a Sötét Lovag című Batman filmen, idén nyáron pedig reklámfilmet forgatott Magyarországon. Tanulmányairól, aktuális munkáiról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Milyen lehetőségek vannak külföldön? Érdemes egyáltalán elindulni? Ha igen, akkor mit kell szem előtt tartani? Ha maradunk, hogyan tudunk érvényesülni? Itthon a SMarthu kreatív közös képviselet egy lehetséges megoldás szabadúszóknak, de hogyan gondolkoznak maguk a kreatívok?

HG.HU: Milyen városban tanultál, milyen szakon? Hogyan ment a beilleszkedés?

Szögi Áron: A University of The Arts - London College of Communication (LCC) - BA Film and TV szakára jártam. Ez egy művészeti beállítottságú egyetem, ahol a filmes szak egy három éves alapképzést ad. A kimondottan filmes egyetemeken kizárólag mesterképzés van. Ilyen egyetem a National Film and Television School (NFTS), valamint a London Film School (LFS). Az LCC-n az első évben mindenki kipróbálhatja valamilyen formában a rendezést, vágást, operatőrködést, hangrögzítést és díszlettervezést. Ezeket először csak felszínesebben, majd a második évben lehet szakosodni, a harmadik évben pedig egy vizsgafilmet kell leadni, amelyen öten dolgoznak: rendező, operatőr, vágó, hangmérnök, és díszletes.

Kimondottan beilleszkedésre nem volt szükség, mert mindenki a világ különböző pontjairól érkezett, ezért nem éreztem magam kívülállónak. Nagyon élvezetes volt az egyetem első hónapja, mert arra fektették a hangsúlyt, hogy összekovácsolódjon egy jó hangulatú évfolyam. 5-6 fős csoportokban dolgoztunk különböző kis projekteken, ezek a csoportok néhány naponta újra lettek osztva, ennek köszönhetően gyorsan megtaláltam a hozzám hasonló gondolkodású diákokat. Egyébként tetszik az itteni pub kultúra, hogy az emberek a hétvégén vagy munka után elmennek közösen inni egyet. A másik, amit szeretek még, hogy rengeteg park van errefelé. Annyi a fa, hogy London hivatalosan erdőnek van minősítve!

HG.HU: Mi volt a felvételi? Milyen elvárások voltak?

Szögi Áron: A felvételi abból állt, hogy be kellett küldeni egy portfóliót, bármilyen filmezéssel kapcsolatos anyaggal. Én egy kisfilmet küldtem be, amit Rácz Péter barátommal forgattunk le, valamint küldtem egy rövidfilm forgatókönyvet, néhány fényképet, talán még egy storyboardot is, és egy motivációs levelet. Ezután volt a második forduló, amikor egy filmelemzést kellett írni. Ezt a fordulót kihagyhattam, mert a beküldött munkák alapján egyből behívtak interjúra. Az interjú két tanárral történik, és arra kíváncsiak, hogy milyen filmeket szeretsz, kik a kedvenc rendezőid, operatőreid, miért erre az egyetemre jelentkeztél, miért gondolod, hogy fel kéne hogy vegyenek. Persze az is érdekli őket, hogy tudsz-e angolul kommunikálni. Az IELTS 6.0-as nyelvvizsga követelmény ahhoz, hogy elkezdhesd az egyetemet, de a felvételikor még nem kérik, csak a beiratkozásnál. Nagyjából 1000 jelentkező van évente és ebből 60 embert vesznek fel.

Merjünk kockáztatni, keressük az új utakat és ne féljünk a kudarctól, mert a kudarcokból tanulunk a legtöbbet.

HG.HU: Mit tanítottak, amit kifejezetten hasznosnak gondolsz?

Szögi Áron: Azt, hogy merjünk kockáztatni, keressük az új utakat és ne féljünk a kudarctól, mert a kudarcokból tanulunk a legtöbbet. Az egyik kedvenc mondásom: A szakértő az, akinek sikerült az összes lehetséges hibát elkövetnie a szakterületén.

Amit furcsálltam az egyetememen, hogy nem voltak vizsgáink. 2000 szavas esszéket kellett leadnunk kb. 2 havonta, valamint voltak különböző gyakorlati projektek. Hiányoltam a vizsgákat, úgy éreztem, hogy jobban elmélyültem volna a filmtörténelemben, ha tudom, hogy ebből le kell vizsgáznom. Más szempontból nézve jó volt, mert nem kellett stresszelni a ZH-k előtt, így több időm maradt arra, hogy eljárjak forgatásokra tapasztalatot gyűjteni. A harmadik év a vizsgafilmről szólt. Csak a 10 000 szavas diplomadolgozat és a 10 perces vizsgafilm volt a feladat, ami önmagában több hónapos előkészületet igényelt. Ezt élveztem a legjobban, volt olyan alkalom, amikor a producerrel nem aludtunk 58 órán keresztül, mert nem lett volna elég időnk leforgatni, amit kitaláltunk. Itt ismertem meg azokat a fiatal filmeseket akikkel jó barátok lettünk és a mai napig is sokat dolgozunk együtt.

HG.HU: Hogyan tudtad fenntartani magadat mint tanuló, milyen lehetőségeket ad az egyetem a diákjainak?

Szögi Áron: Angliában minden egyetem fizetős, nekem £3000 volt az egyetem egy évre. Ez hatalmas összeg, ami angliai diákhitelből lett finanszírozva. A lakásbérlésemet és a mindennapi kiadásaimat a szüleim támogatták az első évben. Nem szerették volna, hogy az egyetem mellett el kéne járnom egy bárba félállásban mosogatni csak azért, hogy állni tudjam a költségeimet. Ennek köszönhetően az egyetemen kívüli szabadidőmet azzal tudtam tölteni, hogy eljárjak különböző vizsgafilm, kisfilm és videoklip forgatásokra, hogy megtanuljam a szakmát minél hamarabb. Tudtam, hogy csak 1 évem van eljutni arra a szintre, hogy el tudjam látni magamat. Ez végül másfél évembe került, onnantól kezdve csak végszükségben kértem segítséget otthonról, de mindig is támogattak, amiért elmondhatatlanul hálás vagyok. Az egyik egyetemi barátom, akivel együtt laktam, ő is kisegített, amikor nem volt munkám. Érdemes 2-3 baráttal kibérelni egy pár szobás lakást, így lehet kijönni a legjobban.

 Több mint 120 forgatáson dolgoztam, mire elvégeztem az egyetemet. Ebből kb. 80 forgatáson fizetés nélkül.

HG.HU: Mit dolgozol most? Hogyan tudtál bekerülni?

Szögi Áron: Jelenleg fővilágosítóként és világosítóként dolgozom reklámfilmeken és mozifilmeken. Leegyszerűsítve a dolgot, az operatőr a rendező jobb keze, a fővilágosító pedig az operatőr jobb keze. Ehhez el kellett végeznem az egyetem mellett egy villanyszerelői iskolát, és le kellett tennem egy teherautós és egy emelőgépkezelői jogosítványt is.

Ezekre szükségem van, de magát a vilagosítói szakmát kizárólag a forgatásokon lehet megtanulni. Nincs rá semmilyen tanfolyam. Az egyetem melletti forgatásokon megismertem sok operatőrt és fővilágosítót, akiktől sokat tanultam és egyre több munkát kaptam. Több mint 120 forgatáson dolgoztam, mire elvégeztem az egyetemet. Ebből kb. 80 forgatáson fizetés nélkül. A vizsgafilm vetítésem előtt percekkel csörgött a telefonom, hogy kaptam egy világosítói állást a Dark Knight Rises (Sötét Lovag) című Batman filmen. Fantasztikus élmény volt!

HG.HU: Milyen terveid vannak a jövődet illetően?

Szögi Áron: Jelenleg szabadúszóként a fényekkel keresem a kenyeremet, de a mozifilm operatőrködés a célom. Még 2-3 evig szeretném folytatni a világosítást, mert rengeteget tanulok belőle. Folyamatosan van most munkám, ami azt jelenti, hogy számos rendezőt és operatőrt látok élesben dolgozni nap mint nap. Közelről tapasztalhatom meg, hogy ők hogyan dolgoznak a stábbal és a színészekkel. Olyan ez, mint egy mesterképzés, ahol tőlem függ, hogy mikor hagyom abba. Igyekszem spórolni arra az időszakra, amikor elkezdek operatőrködni, mert akkor megint sok ingyenes munkát kell elvállalnom. Most keresztbe tett ujjakkal várok egy telefonhívást: ha minden jól megy, akkor lehetőségem lesz néhány hetet dolgozni Magyarországon a The Martian című új Ridley Scott filmen.

Medicontur

HG.HU: Haza szeretnél majd jönni? Ha nem, miért maradsz külföldön?

Szögi Áron: Sokkal több mozifilm és reklámfilm készül Londonban, mint bárhol máshol Európában, ezért is érzem azt, hogy most itt a helyem. Itt alakítottam ki az elmúlt 6 évben egy olyan kapcsolatrendszert, amiből folyamatosan kapok munkát. Nagy valószínűséggel fogok Amerikában is szerencsét próbálni, de az majd 7-8 év múlva jöhet csak szoba. A közeljövőben szeretnek Magyarországon is dolgozni világosítóként angol és amerikai mozifilmeken, mert hiányoznak a barátaim és a családom. Szerencsére egyre több ilyen filmet forgatnak Budapesten és Etyeken. Idén nyáron dolgoztam először Magyarországon, egy speciális lencséket gyártó cégnek vettünk fel egy reklámot, ahol én voltam az operatőr.

HG.HU: Mondj egy tanácsot azoknak, akik külföldön szeretnének szerencsét próbálni.

Szögi Áron: Menj és próbáld meg, ha nem neked való, akkor egy élettapasztalattal több lettél és valószínűleg jobban is beszélsz angolul, ami midig előnyödre válhat. Én az első évben 6 hónapig nem mentem haza és nem szólaltam meg magyarul, ekkor fejlődtem a legtöbbet. Emlékszem az érzésre, amikor indultam Londonba, hogy nem ismerek ott senkit. Ha tudtam volna, hogy itt lesznek azok a nagyon jó barátaim, akiket azóta megismertem, biztos könnyebben kezeltem volna a távozást.

Név: Szögi Áron
Tanulmányok:  University of The Arts - London College of Communication (LCC) - BA Film and TV
Munkakör: Világosító, operatőr
Lakhely: London
Elérhetőség: aaron.szogi@gmail.com

világítás, mozi, london, reklám, film, magyar kreatív külföldön Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317