Logomain

Műhelytitkok - Kerámia a kis szobában

By Huszár Judit 2014. december 3. 09:10

szerk at hg dot hu

Kezemura9b.gallery

"piszkos kezek"

Kezemura09.gallery

Somoskői Gábor

Fotó: Katona Csilla

Kezemurakedvenctermek1.gallery

Kipróbáltuk használat közben is

Fotó: Katona Csilla

Kezemura038.gallery

A korong

Fotó: Katona Csilla

Kezemuraalkoto2_(2).gallery

Somoskői Gábor a műhelyben

Fotó: Katona Csilla

Kezemuratermek2.gallery

Kézműves Kezemura kerámia kezek

Fotó: Katona Csilla

Kezemuraalkotoiter1.gallery

Az alkotó a csésze és az interjú

Fotó: Katona Csilla

Hogyan készül egy animáció? Lehet-e betonból ékszert készíteni? Milyen formatervezőnek lenni? Mi a kedvenc eszközöd? Mit jelent az alkotás? Mi tart motiváltan egy média designert? A Műhelytitkok az alkotás öröméről szól és olyanokról, akik nem félnek tőle, hogy „piszkos legyen a kezük”. A Kezemura kerámiánál jártunk.

A sorozat megjelenését a SMarthu közösképviselet támogatja, ami segít a kreatívoknak, hogy szabadabban alkothassanak.

A Műhelytitkok legújabb részében Somoskői Gábor, a Kezemura kerámia műhelyébe látogattunk.

Sok fiatal tervező munkáin látszik az utóbbi időben, hogy nyugalmat, relaxációt, melegséget keresnek, szerintem ilyen a Kezemura kerámia is. A visszatérés a jó értelemben vett kézműves termékekhez, krafthoz nem csak egy divatos póz, hanem valahol egy lelki szükséglet is a lassításra, kikapcsolódásra. A kerámia nem az a műfaj, ahol azonnal látszik a siker vagy kudarc, teljes koncentrációt és türelmet igényel.

A Műhely: 

Mikor felhívtam Gábort, fel voltam rá készülve, hogy mivel kosszal járó munkafolyamatról van szó, valahol a városon kívül találkozunk majd. Ehhez képest a meglepő helyen lévő kicsi műhely a belváros közepén, az Egyetem téren található. Mikor megérkeztem, nem egy kerámia műhelyet, hanem egy tipikus irodát találtam, aminek az egyik ajtaja rejti a Kezemura főhadiszállását. Meglepő élmény a konszolidált térből, a színes kerámiákkal teli kis helyiségbe lépni.
Gábort fotósként ismertem meg, kifejezetten kedveltem a képeit, mivel mind nagyon természetes, mesterkéletlen, de egyszersmind profi volt. A fotózást már csak kedvtelésből űzi, helyébe a kerámia lépett és mára már ott tart, hogy a Kezemura termékeit nagyon könnyű felismerni. Kifejezetten kedves, nyugodt színek, geometrikus minták, kerek, telt formák jellemzik, némi keleties felhanggal. A kínálatban egyelőre leginkább a minőségi teázáshoz való darabok találhatóak, de a kis, fületlen, japán ihletésű csészék, rizses tálkák, pont akkorák, amiből kényelmesen lehet müzlizni, és kínálónak sem utolsók. A készlethez nem rég lettek készen a kannák, melyek azt a nyugodt, kedves formavilágot képviselik, amit egy teázás során látni akarunk. A beszélgetés alatt Csillával, a fotósunkkal ki is próbálhattunk néhány darabot egy kellemes zöld teával.

Út a Kezemuráig

Gábor kacifántosan jutott el addig, hogy most a kerámiákból él. Szociológusnak, majd kultúrantropológusnak tanult. Utána és előtte jött a kerámia. Még általános iskolában az egyik tanára révén ismerkedett meg különböző kézműves technikákkal. Gimnázium alatt egy évet töltött Amerikában, ahol szintén választania kellett valamilyen művészeti ágat és a véletlen úgy hozta, hogy itt is a kerámia volt az. Tíz évig aztán elfelejtődött az egész, majd szép lassan visszaterelődött efelé.

„ Egy óriási inspiráció akkor jött, mikor többen laktunk egy albérletben, ahol csak ezek a tipikus, nagyon béna, füles reklámbögrék voltak. Nem is tűnt fel, hogy milyen abból inni, csak mikor Bodó Marci, teaguru barátom hazaállított egy nagyon finom teával és egy nagyon nyers, japán, fületlen bögrével, ami egészen más volt. Onnantól kezdve csak abból ittunk. Rájöttem, hogy de hát én magamnak is tudok ilyet csinálni. Kezdtem pár darabbal, aztán szép lassan kialakult.”.

 

Rájöttem, hogy de hát én magamnak is tudok ilyet csinálni. Kezdtem pár darabbal, aztán szép lassan kialakult.”.

 

Formális képzésben Gábor nem nagyon tanult, a műhelyhez pedig szépen apránként szedte össze a különböző eszközöket. Először egy lábbal hajtós korongot a Vateráráról, majd lassan mindent, ami most a műhelyben van. (Kicsi, elektromos korong, kemence). Brandként csak nem régiben kezdett el a Kezemurával foglalkozni, igyekszik képezni magát a témában. A névnél is a japán hatás érvényesült, fontos volt, hogy ez visszaköszönjön, de legyen értelme magyarul is.

Az erős keleti ihletés mellett, több tervező munkáit is figyelemmel kíséri, ilyen például a new-yorki tervező, Helen Levi és nagyon sok apró manufaktúra, a világ minden tájáról, amiket blogokon követ. A technikai dolgokban nagyon sok segítséget kap Buday Nagy Annától, aki gyakran inspirálja is.
„Nagyon szeretem a geometrikus formákat, mert egy ilyen gömbölyded felületen jól mutat. A viszonylag élénk színek közel állnak hozzám, de hosszú távon ezek a kicsit rusztikusabb, letisztultabb vonal a cél, de most ezt nagyon élvezem még”.
Szeptember óta foglalkozik teljesen főállásban a Kezemurával és célja, hogy fenntartható vállalkozás legyen belőle. Tervben van a webshop, illetve a külföldi értékesítés is. Egyelőre a termékek nála, illetve az YKRA Storeban kaphatóak.

Megoldjuk, hogy szabadon alkothass, pályázz a SMarthu tagságra!


Mit szeretsz legjobban a munkádban, hogy néz ki egy átlagosnak mondható napod?

„A legjobb leülni a korong mellé, tervezni dolgokat és mázazni, azt nagyon szeretem. Bejövök reggel, átöltözöm valami melós ruhába, vagy kötényt kötök, ha van a fejemben valami, vagy megrendelés éppen, akkor leülök, átgyúrom az agyagot, levagdosom, kimérem és nekiülök a korongnál, aztán csinálom, amíg el nem fáradok, vagy meg nem éhezem. Ez eléggé kitolódik, van, hogy délutánig. Amikor nagyon benne vagyok, akkor eltelik az idő nagyon gyorsan. Ha megvannak a nyers formák, ebéd utánra kb. megszárad és akkor kiesztergálom. Pár nap múlva mehet a kemencébe. Ha az is megvan, bekeverem a mázat és mázazok.”

Előre tervezel, rajzolsz, vagy hagyod, hogy az anyag vezessen?
"Így is úgy is. Ha vannak megrendelések, vagy kapok egy képet, hogy valaki hasonlót szeretne, de a kivitelezést rám bízza, akkor hagyom, hogy valami kijöjjön belőle, de olyan is van, hogy rajzolok és egy egészen konkrét elképzelést próbálok megvalósítani."

Van valamilyen másik művészeti ág, ami kifejezetten motiváltan tart?
"Ha azt kérdezed, hogy az, amit én csinálok, akkor a fényképezés még mindig. Ha csak úgy nézni, vagy elveszni benne, akkor az nagyon tág. Bármi lehet az építészeten a zenén át, de nincs egyetlen kifejezett."

Gábornál, december 6-án részt vehettek egy teázással egybekötött workshopon, ahol kipróbálhatjátok a kerámiázást, a kész, kiégetett tárgyakat pedig később vehetitek át, a workshop helyszínén az Ykra Storeban. Teával és tea sütikkel várnak! A rendezvény fb eventjét itt találjátok!

Név: Somoskői Gábor
Márka: Kezemura, kerámia
Facebook: https://www.facebook.com/kezemura
SMarthu
  • Név:
  • SMarthu
Iparág:
kreatív közösképviselet
Weboldal
Leírás:
A cikk megjelenését a SMarthu támogatta. A SMartHu azért jött létre, hogy jól ismerve a kreatív szabadúszók igényeit és problémáit, segítsen azokon. A Smart nemzetközi kezdeményezéssel a hátunk mögött könnyebbé tudjuk tenni a kreatívok mindennapjait, így több idejük marad arra, amihez a legjobban értenek, az alkotásra. Szolgáltatásaink kiszámíthatóbbá és vesződség mentesebbé teszik az alkotói lét adminisztrációs oldalát. Jelentkezz tagságért és kövesd a SMarthu facebook oldalát.

design, magyar design, smart, interjú, kerámia, smarthu, kezemura, somoskői gábor, műhelytikok Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317