Logomain

Borterasztól a Hosszú Házig: íme 2014 legjobb magyar épületei!

By HG.HU 2014. november 28. 16:27

szerk at hg dot hu

Almagyar.gallery

Borterasz és Venyige Spa

Kép © Frikker Zsolt

Z%c3%a1rk%c3%a1ndy.gallery

A Zárkándy Bástya Egerben

Kép © Rátkai Anna

Zselic.gallery

A zselici Csillagpark

Kép © Erdélyi-Gáspár Judit, Erdélyi Róbert, Barna Orsolya, Pucsek Viktor, Balázs Mátyás

Trial.gallery

Trial edzőtelep a tarcali kőfejtőben

Kép © Máté Tamás

Hg-eiffel-palace-rainy16.gallery

Eiffel Palace

Kép © Katona Csilla

Vasas_4.gallery

A Vasas Kovács Pál Vívócsarnoka Pasaréten

Kép © Bujnovszky Tamás

G%c3%b6rcs%c3%b6ny.gallery

Mintafeldolgozó üzem Görcsönyben

Kép © Kőrösi Emese Edit

Hosszuhaz.gallery

A pilisi Hosszú Ház

Kép © Sirokai Levente

M4.gallery

A 4-es metró Fővám téri állomása

Kép © Bujnovszky Tamás

Borterasz és az egri Zárkándy-bástya: a Média Építészeti Díja nyertesei 2014-ben!

Megvannak a győztesek - tizedik alkalommal rendezte meg az Építészfórum Magyarország legfontosabb nyilvános építészeti díjátadó show-ját. A Média Építészeti Díját idén Európa egyik legszebb mozijában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban adták át. A gálaest folyamán a nemzetközi szakmai zsűri által előválogatott épületek és tervek közül kerültek ki a győztesek, melyeket a magyarországi vezető médiumok újságíróiból álló zsűri választott ki a szakma és a nagyközönség előtt. Terv kategóriában a 2014-es Média Építészeti Díját Rátkai Anna diplomamunkája, az egri Zárkándy-bástya megújítását aprólékosan részletező alkotás kapta, míg a már megépült épületek közül a győztes Gereben Péter és Marián Balázs közös projektje, az almagyari Borterasz és Venyige SPA lett. 

Nemzetközi zsűri

Az Építészfórum tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar építészek által megépített épületeket és terveket a nagyközönség is megismerhesse egy jó hangulatú gálaest során. A tíz döntőbe jutott projektet idén is nemzetközi előzsűri válogatta ki. Peter Bogner osztrák művészettörténész, Demir Mensur bosnyák építész és képzőművész, valamint Arpad Zachi román építész 65 épületből és 59 tervből választott ki öt megvalósult épületet és öt tervet, amelyeket rövid prezentációkban mutattak be a jelöltek az Uránia Filmszínházban. Ezt követően a tizenkét tagú magyar újságíró-zsűri és három szakmai bíráló véleményezte a munkákat.

4-es metrótól az Eiffel Palace-ig

A gála során először köszöntötték egy különdíjjal Rimanóczy Jenő Ybl Miklós-díjas építészt, nem csupán építészeti munkáiért, hanem a szakma népszerűsítésért. Rimanóczy Jenő írta ugyanis a magyar építészettel kapcsolatos Wikipédia-szócikkek jó részét, és a hozzájuk tartozó fotókat is ő készítette.
Az építészek prezentációit az utóbbi idők talán legismertebb építészeti projektje, a 4-es metró zárta. A PALATIUM M4 Projekt Kft-ben dolgozó ötven építész és mérnök által épített állomások bemutatása és a zsűri nyilvános eszmecseréje után először a különdíjakat adták át.

A díjazottak

Az Austrotherm különdíját a már épülőben lévő zselici Csillagpark, Erdélyi-Gáspár Judit, Erdélyi Róbert építészek és Barna Orsolya, Pucsek Viktor, Balázs Mátyás belsőépítészek nagyszabású terve kapta.  Az Europa Design két különdíjat is kiosztott, az elsőt egy egyelőre még meg nem valósult terv kapta: a tarcali kőfejtőbe Máté Tamás álmodott triálpályát. Az Europa Design másik különdíját a már megépült Borterasz és Venyige SPA kapta meg. A Mapei cég Gelesz András munkáját, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán álló Eiffel Palace-t jutalmazta különdíjjal.  Az épület kategória közönségdíjasára a díjátadó napján az Indexen lehetett szavazni, a legtöbb voks pedig a pasaréti Vasas Sporttelep megújítására, Kendik Géza munkájára érkezett, amely a  Canon különdíját is elnyerte.

A terv kategória közönségdíjasáról a Média Építészeti Díját szervező portál, az epiteszforum.hu olvasói dönthettek, választásuk pedig Kőrösi Emese Edit különleges tervére, a görcsönyi mintafeldolgozó üzemre esett. A zsűri különdíját a Földes László - Sónicz Péter páros tervezte pilisi Hosszú ház kapta.  Az est zárásaként a 2014-es Média Építészeti Díját terv kategóriában Rátkai Anna diplomamunkája, az egri Zárkándy-bástya újjáépítését megálmodó terv kapta a MEVA képviselőitől. A 2014-es Média Építészeti Díját épület kategóriában pedig  az almagyari borászatot jegyző Gereben Péter és Marián Balázs vehette át az  Assa Abloy magyarországi reprezentánsaitól.

A döntőbe jutott projektekről itt található bővebb információ, a magyar médiazsűri tagjainak listája pedig itt olvasható.

design, magyar építészet, építészfórum, magyar epiteszet, média építészeti díja 2014 Icon_print

Borterasz és Venyige Spa

Kép © Frikker Zsolt

A Zárkándy Bástya Egerben

Kép © Rátkai Anna

A zselici Csillagpark

Kép © Erdélyi-Gáspár Judit, Erdélyi Róbert, Barna Orsolya, Pucsek Viktor, Balázs Mátyás

Trial edzőtelep a tarcali kőfejtőben

Kép © Máté Tamás

Eiffel Palace

Kép © Katona Csilla

A Vasas Kovács Pál Vívócsarnoka Pasaréten

Kép © Bujnovszky Tamás

Mintafeldolgozó üzem Görcsönyben

Kép © Kőrösi Emese Edit

A pilisi Hosszú Ház

Kép © Sirokai Levente

A 4-es metró Fővám téri állomása

Kép © Bujnovszky Tamás

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317