Logomain

Egy mindenkiért, mindenki egyért: designer szövetkezet Hollandiában

By Ongrádi Melinda 2014. november 9. 18:26

szerk at hg dot hu

Maarten_hendriks_foto-dirk_van_den_heuvel.gallery

Maarten Hendriks

Kép © Little Mountain

Founded_by_all_1.gallery

Founded by All

Kép © Little Mountain

Founded_by_all_2.gallery

Founded by All

Kép © Little Mountain

Design_vilagnapja_budapesten.gallery

Design Világnapja Budapesten

Kép © Design Terminál

Widd-logo.gallery

World Industrial Design Day

Kép © Design Terminál

„Hiszem, hogy mindenki megérdemel egy olyan ökoszisztémát, amelyben kibontakozhat a tehetsége.” Maarten Hendriks-interjú.

Maarten Hendriks holland designer, a Founded by All tervezői közösség alapítója az elmúlt években több kezdeményezés képében élesben is tesztelhette, hogyan is tud a legjobban működni egy olyan kreatív alkotói közösség, amely az összefogásban rejlő erőt kihasználva könnyebbé teszi az egyes tervezőknek az érvényesülést. Az elképzelés több fázisban forrotta ki magát. Először Little Mountain néven egy fiatal tervezők inkubátoraként működő stúdió formájában, majd 2013-tól a Founded by All tervezői közösség képében, ahol a tagok egyenrangúan vesznek részt minden, a működéssel, a döntéshozatallal kapcsolatos folyamatban. A tervező arról mesélt a HG.HU-nak, hogyan lehet létrehozni egy merész ötletből egy valóban működő alkotói közösséget.

HG.HU: Ez egy olyan közösség, ahol mindenki egyenlő, mindenki egyformán részt vehet a döntésekben. Ez hosszú távon is tényleg működik? Mert, bár nem biztos, hogy a legjobb hasonlat, de például a kommunizmus sem vált be különösebben...
Maarten Hendriks: Elég vicces, hogy ezt mondja... mert amikor mi létrehoztuk ezt a helyet, és építettük a közösséget, természetesen felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, hogy milyen az ideális rendszer, mi a legjobb formája az együttdolgozásnak. És ilyenkor egyaránt felbukkannak a kommunizmusból, a szocializmusból, a kapitalizmusból átvett gondolatok is. Felmerül tehát nyomokban a világ összes, valaha kipróbált politikai rendszere, amelyeknek természetesen mind megvoltak, megvannak a maguk problémái. Nem mondhatjuk ki tehát, hogy létezik jó vagy rossz irány, minden egyes megközelítésnek van jó és rossz oldala is. Egy közösség vagyunk, és együtt hozzuk meg a döntéseket, nincs külön „kormányunk”; a folyamat eléggé demokratikusan működik, nagy szabadságfokkal. Ugyanakkor ott van a felelősség is abban, hogy hasznára kell lenned a környezetednek, a közösségnek, különben nem indokolt, hogy ott legyél. Nem működik, hogy mások dolgoznak, és valaki csak annak hasznából részesedik, mindenkinek egyenlő módon ki kell vennie a részét a munkából. 

 A fiatalok generációja már tudja, hogy az érvényesülés, fejlődés egyetlen útja, ha nyitottak vagyunk, beszélgetünk egymással, segítjük egymást.

HG.HU: Vagyis akkor mindenkire egyforma felelősség is hárul?
Maarten Hendriks: Igen, így van. Ugyanakkor természetesen mindenkinek megvan a maga erőssége, így esetleg olyan részfeladatba vonódik be, amire kicsit több időt kel szánni. Aztán vannak, aki épp kikerültek az iskolapadból, vagy most indítják el a vállalkozásukat, és arra kell sok időt fordítaniuk. Szóval igazából ez arról szól, hogyan tudunk együtt ellavírozni. Rögtön észrevesszük, ha valaki „problémás”, vagy egyszerűen csak nem tesz hozzá eleget a közösséghez. Évente kétszer szoktunk gyűlést tartani, amelynek során változtatni tudunk a szabályokon – mert vannak írott, rögzített szabályok, ezért is vagyunk még itt. 

HG.HU: Tehát létezik a közösségnek egyfajta alapszabálya.
Maarten Hendriks: Nem is igazán szabályokról beszélnék, hanem alapelvekről, amelyek rögzítik, hogy miért is jöttünk létre. Ha pedig olyan dolgok történnek, amelyek ellentétesek a deklarált céljainkkal, azzal, amiért létrehoztuk a helyet, akkor vagy abba kell hagynunk az egészet, vagy meg kell változtatnunk a céljainkat. Mondok egy példát: mindennek, amit csinálunk, hozzá kell járulni a fiatal tehetségek támogatásához. Ha tehát olyan tevékenységet folytatunk, amely ehhez nem járul hozzá, akkor fel kell tennünk magunknak a kérdést: mi is a célunk valójában? Csak pénzt akarunk keresni? Kihasználni a tehetségeket, ahelyett, hogy segítenénk fejlődésüket? Vagy visszatérünk az eredeti céljainkhoz? A többsége természetesen dönthet előbbi mellett is, de akkor a magam részéről nem tartok velük.

Founded by All
Maarten Hendriks 2006-ban alapította a kreatív tehetségek számára vállalkozói és növekedési teret biztosító Little Mountaint. Ebből nőtt ki a tavaly létrehozott Founded By All designer co-working projekt, melynek a kreatív ipar, illetve az okatási és kormányzati szféra számos szereplője aktív tagja, támogatója.

 

HG.HU: Mit talált a legnehezebbnek, miközben felépítette a közösséget? A megfelelő emberek megtalálását, esetleg a folyamat üzleti oldalát?
Maarten Hendriks:
Azt hiszem, annak megtalálását, hogyan építsük fel a rendszert. És az is nagyon nehéz volt, hogy kiengedjem a kezemből az irányítást, és megosztozzam azon másokkal. Természetesen a folyamat során mindenki követhet el hibákat, de összességében ez a dolog mégis inkább inspiráló.

HG.HU: Beszélt a finanszírozás kérdéséről. Azt gondolom, hogy egy fiatal vállalkozónak a tőke, a befektető megtalálása az egyik legnehezebb dolog. Mi a titok nyitja, hogy ez a kezdeményezés esetében ilyen jól sikerült?
Maarten Hendriks: Fontos kiemelnünk a Rabobank nevét, amelyik a világ egyik legnagyobb bankja. Amikor az igazgatóval tárgyaltam, megjegyezte, mennyire tetszik neki, hogy nem saját magamnak kérek pénzt, hogy saját magamnak termeljek bevételt, hanem elő akarom segíteni a kezdeményezéssel, hogy mások együtt tudjanak működni, tehát több ember is hozzásegítenék az érvényesüléshez. Érdekesség, hogy a Rabobank mint olyan eredetileg szintén egy szövetkezet volt, tehát az alapításkor hasonló alapelven működött, mint a mi kezdeményezésünk. Az igazgató volt az első, aki azt mondta: nagyon tetszik neki az ötlet, és segíteni fog minket – és kaptunk tőle 100 000 Eurót. 

Létrejöhet egy olyan háló, amely szinte egy világméretű kreatív agyként működik.

HG.HU: Ez eléggé motiváló lehetett...
Maarten Hendriks: Igen, úgy éreztük, hogy most aztán beindultak a dolgok... A többi dolog aztán már követte egymást. 

HG.HU: Úgy véli, hogy ez a modell a világ minden táján működhet? Mi magyarok például valószínűleg sokkal kevésbé vagyunk készek arra, hogy szövetkezeti formában dolgozzunk.
Maarten Hendriks: Ma már egy nagyon nyitott világban élünk. Hiszen gondoljunk bele, én egy holland üzletember és designer vagyok és most mégis itt ülünk és beszélgetünk... Azt hiszem, a fiatalok generációja már tudja, hogy az érvényesülés, fejlődés egyetlen útja, ha nyitottak vagyunk, beszélgetünk egymással, segítjük egymást. Ez ma már így működik. Éppen ezért nem hiszem, hogy lennének kivételek, akár Magyarország kivétel lenne. Azt se hiszem, hogy a magyarok ne lennének kellően nyitottak, szerintem nagyon vendégszeretők és barátságosak, Mi Hollandiában elég nyitottak vagyunk, de egyben nagyon individualisták is. Ugyanakkor nálunk nincsenek olyan éles határok a társadalmi hierarchiában, könnyebben érjük el egymást, ahogy például én is beszélni tudtam a bankigazgatóval. Szerintem a dolgok Magyarországon is ebbe az irányba haladnak, de úgy látom, ezen a téren még több nyitottságra lenne itt szükség. 

HG.HU: Ha jól emlékszem, jelenleg 25 tagjuk van – szeretnének tovább növekedni? Mi lenne az ideális létszám? 
Maarten Hendriks: Maximum 50-60 fő. 

HG.HU: Milyen projekteken dolgoznak jelenleg?
Maarten Hendriks: Mindenféle feladaton. Stratégiákon, marketing és kommunikációs projekteken, építészeti-belsőépítészeti munkákon, terméktervezési feladatokon, webfejlesztési munkákon, de workshopokat is szervezünk. Ez valóban nagyon sokféle feladat, amelyeket azért tudunk ellátni, mert sokféle diszciplína képviselteti magát nálunk – megválogatjuk, hogy melyeket veszünk fel a tevékenységi körünkbe, és melyeket nem. Ha interdiszciplináris felépítésű csapattal dolgozunk, akkor bármely projekttel boldogulunk, még akkor is, ha nem vagyunk az adott terület szakértői, mert nem jelent problémát külső szakemberek bevonása sem. 

HG.HU: Van személyes kedvenc szakterülete?
Maarten Hendriks: A technológia mindennapjainkban betöltött szerepét izgalmasnak tartom. Nem vagyok a számítástechnika vagy a televízió megszállottja, de csodálom a számítógépek okos megoldásait, azt, hogy hatalmas mennyiségű adatot képesek feldolgozni.

HG.HU: Mit gondol általánosságban a design jövőjéről, miket tart napjaink a legfontosabb kihívásainak?
Maarten Hendriks: Azt gondolom, hogy most abban a korban vagyunk, amikor meg kell találnunk, hogyan hozzunk lére olyan kreatív gócpontokat, amelyek fenntartható módon képesek működni. Aztán ki kell találnunk, hogy globális léptékben hogyan kapcsoljuk össze ezeket a gócpontokat, vagy városokat. Így létrejöhet egy olyan háló, amely szinte egy világméretű kreatív agyként működik. Ugyanakkor a racionális megközelítésnek sem szabad háttérbe szorulnia, hogy felmérjük, mik a legfontosabb kérdések, kihívások. Így kapunk egy globális méretű agyat az emberiségnek. Ma még sokan vannak, akik úgy tartják, a pénz az elsődleges, ez azonban rövid távú gondolkodás. Amiről én beszélek, az nagyjából 300 év távlata...A kreativitást egyébként nehéz eladni, abból rövid távon nem lesz pénz. A kreativitás sokkal inkább megtakarításról szól, mint pénzkeresésről. 

HG.HU: Magyarországon hiányzik az erős ipari háttér, ami nagy hátrány a hazai designereknek. Mi lehet a hazai tervezők számára a kitörési pont, mit tanácsolna nekik?
Maarten Hendriks: Először is azt, hogy őrizzék meg a kézműipari hagyományokat. Legyenek olyan tervezők, akik felelősséget éreznek a történeti, a kézműves hagyományok iránt – ha ilyenek nincsenek, akkor ezek lassan elvesznek. Ha elfeledjük, hogyan kell termelni, akkor nehéz lesz bebizonyítani, hogy ez az ország a legjobb hely arra, hogy itt termelés folyjon. A másik fontos dolog, hogy a kreatív szakmák művelőit összekössük azokkal a cégekkel, akik az országban működnek – hiszen azért nem minden import, van például valamilyen építőipar, azért nem minden Kínából érkezik Budapestre. Ezeket a cégeket egyben támogathatják, segíthetik is a tervezők a túlélésben. Támogassuk a kisboltokat, mert ma mindenki a plázákba megy bevásárolni. A turisták viszont nem a plázákat keresik, ők Budapest utcáin szeretnének sétálni, és ezeket a kisebb boltokat, üzleteket látni. Töltsük meg élettel az üres kirakatokat, például pop-up boltokkal! Az embereket ezek vonzzák, és újra visszatérnek a vásárlók. De fontos, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik még értenek ahhoz, hogyan kell ezt vagy azt előállítani, legyen munkájuk, mert szükségünk van rájuk. Lassanként, alulról kell felépíteni a folyamatot.

HG.HU: Mi az, amit a legjobban kedvelt Budapesten?
Maarten Hendriks: A sokféleséget, azt, hogy minden utcasarkon más fogad. Az egész hangulatot. Hasonlít a város Párizsra, és Berlinre is – de az emberek itt jobban tetszettek!

Az interjú létrejöttében nyújtott segítséget köszönjük a Design Hét Budapestnek!

design, holland design, maarten hendriks, founded by all, little miuntain, tervezői közösség, design világnap 2014 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317