Logomain

HG.HU Selection: a legjobb programok november második hetére

By HG.HU 2014. november 10. 10:40

szerk at hg dot hu

Teljes gőzzel dübörög a 8. Graphifest, és különösen bővelkedik a hét építészeti kiállításokban. Programsaláta a borongós őszi hétre.

A magyar tervezőgrafikusok ünnepe egész héten tart, ennek keretében kiállítások és szakmai beszélgetés is várja az érdeklődőket. A különösen nagyszámú építészeti tárlat mellett aktívabb kikapcsolódásban is lehet részünk, az elmaradhatatlan városi séták széles választéka áll rendelkezésünkre a hétvégére! 

Graphifest_2014_2.gallery

Graphifest_2014.lead_1

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Graphifest-et november 6-16. között, mely a hazai tervezőgrafikai szakma egyik legfontosabb seregszemléje. A megnyitón átadják az Aranyrajzszög-díjat, valamint kihirdetik a "Tér+Kép" tematikus pályázat eredményét is. A fesztivál ideje alatt a Várkert Bazárban látható kiállítás az Aranyrajzszög-díjra, illetve az "Tér+Kép" pályázatra beérkezett anyagból válogat. A Graphifest további szakmai előadással is várja az érdeklődőket a Design Terminálban: Idén a fesztivál vendége lesz Hansje van Halem holland tervezőgrafikus, aki 2003-ban diplomázott a Gerrit Rietveld Akadémián, azóta pedig önálló grafikusként dolgozik. Az alkalmazott plakáttervezésen túl számos más területen is aktívan tevékenykedik: holland bélyegtervek és építészeti alkotások őrzik egyedi kézjegyét. Angol nyelvű előadását november 11-én, kedden 19:00 órától hallgathatják meg az érdeklődők. Emellett a Design Terminál emeletén a MATT tagok munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők november 6-16. között. Részletek ITT és ITT.

2

Színes-szagos Budapesttől az épületdíszekig
Séták az Imagine Budapesttel

Imagine_bp.lead_3

A hétvégén is várják az érdeklődőket az Imagine Budapest városnéző sétái. A "Színes-szagos Buadpest" című rendhagyó tematikus városnéző sétán ezúttal érzékszerveinket hívjuk segítségül, és azok teljében vagy hiányában tapasztaljuk meg a város színességét, sokféleségét. Azokra a városi elemekre fókuszálunk, amelyek rendszeresen jelen vannak az életünkben, ám mégsem tulajdonítunk nekik túl nagy szerepet. Egy hangra, egy színre, egy illatra. A sétán a résztvevők aktív jelenlétével „megnézzük”, hogy milyen csukott szemmel sétálni a Nagykörúton, bedugott füllel nézni a Kálvin tér sokaságát, gondolatban átszínezni egy teret, vagy épp azon elmélkedni, melyik irányból érkezik a metró. Vendégünk lesz Juhász Tamás is, a Szegény Anyám, ha látnám című könyv társszerzője, aki nem látóként éli a budapestiek mindennapjait, és így segít majd eligazodni a város nem látható világában…  "A fal adja a másikt..." című kétórás sétán látcsöveinket és a művészettörténetet hívjuk segítségül, hogy a homlokzatok, lépcsőházak, kapuzatok díszei tartalommal töltődjenek meg, s rajtuk keresztül megismerhessük a ma is álló épületek már rég nem élő lakóit, az elmúlt korok ízlését és világszemléletét. A túra végére minden résztvevő egy olyan tudás birtokában lesz, melyet a városban bárhol használva vallomásra késztetheti a némának látszó épületeket. Részletek és jelentkezés itt. 

3

Kollektív ornamentika Lepsényi Imrével
Lepsényi Imre kiállítása a Kassák Múzeumban

Leps%c3%a9nyi_imre.lead_3

Hogyan olvasható az ornamentika? Milyen kollektív nyelvet hoz létre? Milyen hatása van a közösségre, nemzettudatra, tömegre, egyénre? Milyen tudat- és társadalomformáló hatalommal bír? A kiállítás többek között ezeket a kérdéseket teszi fel, szem előtt tartva az ornamentika megközelítésének különböző kortárs és történeti szempontjait. Lepsényi Imre kiállítása 2015. március 1-ig látogatható a Kassák múzeumban. További részletek itt.

H%c3%a1gai.lead_3

A Népszínház utca Budapest egyik legellentmondásosabb utcája. Hagyományosan a városba érkezők első megállója, az utca számos kulturális és etnikai csoportnak ad otthont, mégsem tud eléggé profitálni kulturális sokszínűségéből. Miközben a Teleki tér és környéke számos új kulturális és szociális központtal és egy közösségi tervezésben megvalósított parkkal gazdagodott, az egykor virágzó kereskedőutca hírét még mindig leromlott közterek, felújításra szoruló épületek, üres üzletek és látványos társadalmi konfliktusok rontják. A november 14-én a Kortárs Építészeti Központ és a Roeleveld-Sikkes építésziroda által szervezett workshop célja a helyi szervezetekkel, tervezőkkel, döntéshozókkal és nemzetközi szakértőkkel megvizsgálni az utca lehetőségeit, megrajzolni jövőképeit, azonosítva a környék átalakulásának lehetséges forgatókönyveit: Milyen eszközök állnak rendelkezésre az utca kiskereskedelmének felvirágoztatására? Milyen szerepe lehet a Népszínház utcában a helyi vállalkozásoknak, hagyományos mesterembereknek és vendéglátásnak? Hogyan fogathatóak vissza a turizmus bevételei a környék infrastruktúrájába és szolgáltatásaiba? Hogyan őrizhető meg az utca kulturális sokfélesége a társadalmi konfliktusok enyhítése mellett?
Előadás és szakmai workshop, 2014. november 14. péntek, 9.30-19.00, Kesztyűgyár, Bp. 1084, Mátyás tér 15. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. Regisztráció itt!

5

11 év, 110 kiállítás a HAP Galériában
A HAP Galéria zárókiállítása

Hap_110.lead_3

A száztizedik kiállítás összegzés, nem szomorú elköszönés. Ezen az estén legyünk újra együtt büszkék arra a sok értékre, amit tárlatainkon bemutathattunk. A HAP Galériában tizenegy éve megfogalmazott, a kiállításokat indító mottónkra utalva szeretném, hogy ezen a baráti estén is közösen ünnepeljünk… (Winkler Barnabás)
A HAP Galéria 11 év, 110 kiállítás című zárókiállíta 2014. november 21-ig látogatható, hétfő – péntek 14-18h között.
Cím: Budapest II. ker. Margit krt. 24. földszint. Részletek itt.

6

Makettkiállításon Ybl Miklós épületei
30 makett a Nemzeti Múzeum Rotunda termében

A Nemzeti Múzeum rotunda termében kiállított harminc maketten nemcsak Ybl palotái, középületei, szakrális épületei elevenednek meg, hanem korabeli szerkezeti részletek is. Mindezt egészen új nézőpontba helyezve látványos installációba rejtették.
A kiállítás november 30-ig tekinthető meg. További részletek itt.

Bal%c3%a1zs_mih%c3%a1ly_trafik.lead_3

Balázs Mihály DLA építész nevéhez fűződik több megépült családi ház, oktatási és főként szakrális épület.  Az általa képviselt építészeti szemlélet, szakmai alázat és emberi szerepvállalás együtt határozza meg a többszörösen méltán elismert és kitűntetett szakembert, aki építészeti munkásságán túl tanszékvezető egyetemi tanár és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.  Főbb munkái többek között a Kazincbarcikai Görögkatolikus templom, a nemzetközi sikert is aratott MATÁV Igazgatási Központ, a Nyíregyházi Görögkatolikus Hittudományi Főiskola épülete, a EKF program keretein belül épült Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécsett, Hernádon a Szent Család közösségi ház valamint a Győr-Kismegyeri katolikus templom. A kiállításra készült interjúban Balázs Mihály mesél élete meghatározó fordulópontjairól, fontosabb munkáiról és szakmai hitvallásáról. A Trafik Kör által alapított ÉV ALKOTÓJA díjat 2014-ben az Egyesület egyhangú elismerése képpen Balázs Mihálynak ítélte. A Kossuth-díjas építész kiállítása és az interjú október 16-tól november 30-ig látható a dabasi Trafikban. További részletek itt.

8

Bor és építészet kiálítás
Bor és építészet kiállítás Debrecenben

Bor_%c3%a9s_%c3%a9p.lead_3

Az utóbbi években az érdeklődés előterébe került a gasztronómia és a borkultúra, a média mindennapi témái között szerepel a minőségi borok iránti növekvő igény. A magyar borok az Európai Unió magyar elnökségének félévében is kiemelt szerepet kaptak. A héten még megtekinthető a Bor és építészet kiállítás Debrecenben, a HBM ÉPKAM kiállító termében. A borászatok fellendülése együtt jár új borászati épületek – pincék, feldolgozó üzemek, vendéglátó épületek – születésével. A kiállítás az elmúlt nagyjából 15 év Magyarországon felépült borászatait mutatja be – új épületeket és felújításokat, valamint megvalósítás előtt álló vagy meg nem valósult terveket egyaránt. Az időrendi sorrendet az építészeti szempontból kiemelt minőséget képviselő borászatok részletesebb bemutatása teszi változatossá.
A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2014.november 14-ig. További részletek itt.

 

9

Rejtett zsinagógák a Hosszúlépéssel
Városi séta a Hosszúlépés szervezésében

A világszerte híres Dohány és Rumbach utcai zsinagógák árnyékában számos kisebb, alig ismert zsidó imaház található Budapest történelmi zsidónegyedében. Sétánk során ezek közül keressük fel a legjellegzetesebbeket, napjainkban működőket és azóta átalakítottakat is. A Hosszúléps sétáján november 16-án vasárnap megismerkedünk Budapest egyetlen ortodox magánzsinagógájával és a bérkocsisok imaházával is, majd túránkat az egyik legújabb kulturális térben zárjuk, ahol a zsidó hagyományokra alapozva hoztak létre egy multikulturális befogadó helyet. A séta alatt az építészeti értékek mellett felidézzük a zsidó aranykornak tartott dualizmus évtizedeit, megismerjük a zsidóság emancipációjának történetét, a neológ-ortodox szétválást és azt, milyen válaszokat adtak különféle zsidó közösségek a kulturális és gazdasági modernizáció kihívásaira. Túravezető Balkányi Nóra, részletek itt. A hétvégén várja a húsevés szerelmeseit a Hentesnél evők baráti körének alapítója, Máté Dániel által vezetett séta is a város hentesboltjaiba.

 

10

Barcelona Jewellery Week a FISE Esteken
az idei Barcelona Jewellery Week eseményeit bemutató előadás

Király Fanni a JOYA Barcelona Art Jewellery Fair résztvevőjeként osztja meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. Menyhárt Richárd és Varga Viktor pedig tanulmányúton járt kint iskolájukat képviselve és felkeresve a Barcelonában működő aranyműves szakiskolát illetve a városszerte nyíló kortárs ékszerkiállításokat. A 2014  október 9.-13 között lezajlott Barcelona Jewellery Week eseményein 52 független művész, számos csoport, és művészeti egyetem vett részt a világ 26 országából. Kezdési időpont: 2014. november 13. csütörtök 18 óra. Helyszín: FISE Galéria feletti társalgó, 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 16.

 

kiállítás, kiallitas, workshop, program, kiállítas, hg.hu selection, programajánló november 10-16. Icon_print

8. Graphifest

Kép © Graphifest

Színes-szagos Budapest az Imagine Budapesttel

Kép © Imagine Budapest

Kollektív ornamentika: Lepsényi Imre kiállítása

Kép © Kassák Múzeum

A Népszínház utca anno

Kép © KÉK/photoblog.hu

A HAP Galéria zárókiállítása

Kép © HAP Galéria

Ybl Miklós épületei maketteken

Kép © ymmf.hu

Balázs Mihály kiállítása a dabasi trafikban

Kép © trafikkor.com

Bor és építészet kiállítás

Kép © HBM ÉPKAM

/upload/images/photos/000/087/257/graphifest_2014.thumb.jpg?1415562790
/upload/images/photos/000/087/263/imagine_bp.thumb.jpg?1415565752
/upload/images/photos/000/087/264/leps%C3%A9nyi_imre.thumb.jpg?1415566480
/upload/images/photos/000/087/223/h%C3%A1gai.thumb.jpg?1415271050
/upload/images/photos/000/087/259/hap_110.thumb.jpg?1415563951
/upload/images/photos/000/087/260/ybl_makett.thumb.jpg?1415564539
/upload/images/photos/000/087/262/bal%C3%A1zs_mih%C3%A1ly_trafik.thumb.jpg?1415565344
/upload/images/photos/000/087/261/bor_%C3%A9s_%C3%A9p.thumb.jpg?1415564983
Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317