Logomain

Magyar animáció a világ legjobbjai között

By Költő Nóra 2014. november 6. 11:32

szerk at hg dot hu

Simon Balázs csak nemrég szerezte meg diplomáját a BKF animáció szakon, de kisfilmje a RE máris Londonban, az "UK Music Video Awards" fesztiválon versenyez, ahol bekerült a világ 6 legjobb alkotása közé a "Best Animation in a Video" kategóriában.

A fiatal művész videoklipjét Nils Frahm Screws címet viselő albumán található Re című számhoz készítette. A különleges és szokatlan alkotás a Noisey-n debütált, ahol „meganimált álomként” aposztrofálták. 

Nils-frahm-re-music-video.gallery

„A klip világát leginkább személyes élményeim inspirálták, a koncepció egy norvégiai utazás során fogalmazódott meg bennem. Hosszában autóztuk át az országot, számos esetben szigetről szigetre kompoztunk át. Ez egy nagyon különleges hely, egyedi hangulattal. Mintha a világ végén járna az ember, s ahogyan halad, egyre több a víz, és egyre kevesebb a szárazföld alatta.” – mesélte az alkotó

„A klip világát leginkább személyes élményeim inspirálták, a koncepció egy norvégiai utazás során fogalmazódott meg bennem."

Nils Frahm zenéjével Balázs a „Felt” kapcsán került kapcsolatba. A „Familiar” volt az első, amit hallott s amint elkezdődött, meg is kellett állnia abban, amit éppen csinált, annyira felkeltette az érdeklődését A „Screws” album (amin a „Re” is található) egy baleset következtében keletkezett. A zenész eltörte az ujját, de ez számára inkább egy izgalmas helyzetet, kihívást jelentett, mintsem akadályt. Az orvosi intelem ellenére zongora elé ült, s kilenc ujjal megírta az albumot. 
„A „Re” hallgatása közben – mesélte Balázs - egy egységes világgá kapcsolódott össze bennem a dal, az album története, s a norvégiai élményeim. Annyira személyesnek éreztem az egészet, hogy úgy döntöttem: az elejétől végéig egyedül készítem el a klipet. Nilstől maximálisan szabad kezet kaptam, ami igen motiváló volt.”

"Egységes világgá kapcsolódott össze bennem a dal, az album története, s a norvégiai élményeim."

A kisfilm technikai hátteréről Balázs így nyilatkozott: „A konceptrajzok frissességét nagyon szeretem, és gyakran az az érzésem, hogy sok produkciónál a végleges anyagba csak részben sikerül átültetni a koncepcióban lefektetett atmoszférát. Innen jött az ötlet, hogy a képeket szabadabban rajzoljam meg, s közvetlenül ezekből a konceptrajzokból rakjam össze a filmet, megőrizve azok jellegét. Úgy döntöttem, hogy nem építem fel 3D-ben a teret, hanem a grafikákat szedem szét elemekre, s ezekből domborműszerűen hozom létre a világot. Így a filmkép valahol a 2D és a 3D határán mozog, s csak a kamera szögéből áll össze egésszé. Hogy a kép még kevésbé legyen lekötött, a növényszerű elemeket papírra cseppentett, majd szétfújt tintával hoztam létre”

„A konceptrajzok frissességét nagyon szeretem, és gyakran az az érzésem, hogy sok produkciónál a végleges anyagba csak részben sikerül átültetni a koncepcióban lefektetett atmoszférát."

Balázs nem csak Londonban versenyez, hanem meghívást kapott a kanadai Montreal Music Video Festivalraés a rangos párizsi International Music Video Festival-ra, beválogatta a „Re” videoklipet a jelöltjei közé. Az idén 10. alkalommal megrendezett fesztiválon közönségdíjat is hirdetnek, szavazni email-cím megadásával (majd annak megerősítésével) ezen a linken lehet!

london, animáció, kisfilm, animációs film, simon balázs, re, nils frahm, screws Icon_print

Simon Balázs:Re animációs kisfilm

©Simon Balázs

Simon Balázs:Re animációs kisfilm

©Simon Balázs

Simon Balázs:Re animációs kisfilm

©Simon Balázs

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317