Logomain

Irsai István: egy modernista designer az Izraeli Kulturális Intézetben

By HG.HU 2014. április 14. 09:03

szerk at hg dot hu

Budapesttől Tel-Avivig: Irsai István, modernista designer címmel április 22-én rendhagyó kiállítás nyílik az Izraeli Kulturális Intézetben, mely a Magyarországon és Izraelben egyaránt meghatározó művész életébe és munkásságába ad betekintést.

2014. április 22-én a Holokauszt Emlékév alkalmából Budapesttől Tel-Avivig: Irsai István modernista designer címmel rendhagyó kiállítás nyílik az Izraeli Kulturális Intézetben. Legyen szó napolaj, cipőpaszta vagy cigipapír reklámjáról, Irsai István remekműveket alkotott. A kamaratárlat keretében most először kerül együtt bemutatásra a Magyarországon majd Izraelben híressé vált grafikus, Irsai István életműve.

Irsai.gallery

Grafikus és építész

Irsai István (1896-1968) személyében a reklámgrafika úttörőjét ismerheti meg az itthoni közönség. Grafikus és építész volt, a harmincas évek magyar modernista plakátművészetének központi alakja, a második világháború után pedig meghatározó izraeli grafikus, egyben az első modern héber betűtípus, a Haim megalkotója. Életművét sajátos módon kettétörte a Holokauszt: 1945 előtti munkásságát Magyarországon, későbbi tevékenységét Izraelben jól ismerik, de az egész életművet a művész egyik hazájában sem ismerhette meg eddig a közönség. Az üldöztetés és menekülés révén kétfelé szakadt művészpálya most először kerül együtt kiállításra. A kamaratárlaton bemutatásra kerül a művész számos eredeti plakátja, mind a magyar, mind az izraeli életműből.

Az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményéből válogatott darabokat a magyar plakát legkiemelkedőbb időszakában, az érett modernizmus korában alkotta. A második világháború utáni, izraeli korszakában a formálódó új állam számára készített plakátokat, ezekből David Tartakover izraeli grafikus gyűjteményéből kölcsönöztünk a kiállításra. Külön hangsúlyt fektetünk a két korszak közötti időszak, a Holokauszt során átéltek Irsai-féle művészi feldolgozásának megismertetésére: a koncentrációs táborban, Bergen-Belsenben készült képeslap sorozatok és a zsidóságnak emléket állító Zsidó Pantheon koncepciójának bemutatásával. Betekintést nyújtunk Irsai István munkásságának korai és késői szakaszába is, így adva áttekintést egész életéből és életművéből. A kiállítás megnyitóját április 22-én, kedden 18:00-kor rendezzük meg az Izraeli Kulturális Intézet épületében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A kiállítást Orosz Márton, művészettörténész nyitja meg, és vendégünkként köszönthetjük Irsai István unokáját, Or Ettlingert, aki a kiállítás tervezése során számos háttéranyaggal járult hozzá a tárlathoz. A kiállítás kurátora: Katona Anikó, művészettörténész (Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és Kisnyomtatványtár) A kiállítás április 22. és június 30. között ingyenesen megtekinthető az Izraeli Kulturális Intézet épületében (1061 Budapest, Paulay Ede utca 1.).

Megnyitó:
Időpont: 2014. április 22. | 18:00
Helyszín: Izraeli Kulturális Intézet | 1061 Budapest, Paulay Ede utca 1. | 1. emelet | Teva terem
A kiállítást megnyitja: Orosz Márton, művészettörténész
A kiállításon beszédet mond: Or Ettlinger, Irsai István unokája, aki a kiállítás tervezése során számos háttéranyaggal járult hozzá a tárlathoz.
A kiállítás kurátora: Katona Anikó, művészettörténész (Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és Kisnyomtatványtár)
A kiállítás április 22. és június 30. között ingyenesen megtekinthető az Izraeli Kulturális Intézet épületében (1061 Budapest, Paulay Ede utca 1.).

design, magyar design, izrael, izraeli kulturális intézet, irsai istván, alkotók Icon_print

Irsai István plakátja

Kép © Budapest Poster Gallery

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317