Logomain

Főszerepben a rajz médiuma: Szabadkéz csoportos tárlat a MODEM-ben

By HG.HU 2014. február 21. 17:35

szerk at hg dot hu

Rajzgépek és helyspecifikus installációk: Szabadkéz - Rajz a magyar képzőművészetben tegnap és ma címmel a rajz médiumának szenteli következő csoportos kiállítását a MODEM.

A március elsején nyíló nagyszabású tárlat célja a modern és a kortárs rajztendenciák bemutatása a magyar képzőművészetben, érzékeltetve a rajz huszadik századi szerepváltozását, önálló művészeti ággá válásának állomásait. A művészlista összeállításában így az a szempont is érvényesült, hogy minél több olyan alkotó műve kerüljön kiállításra, akik szerepet játszottak és játszanak a művészi rajz jelenleg megfigyelhető térnyerésében, Gulácsy Lajostól Bukta Imrén át a Gruppo Tökmagig.

Szabadkez.gallery

A köztudatban a rajz a huszadik századig – alárendelt szerepben – más képzőművészeti ágak kiegészítőjeként élt. A grafika átfogó fogalmához kapcsolták, mely magában foglalt minden papírra készült művet, beleértve az egyedi rajzot, sokszorosított és alkalmazott grafikát. A MODEM kiállítása a modern magyar művészet kezdeteitől ismerteti az egyedi képzőművészeti rajz 1945 utáni tendenciáit, legizgalmasabb kísérleteit, eredményeit több mint ötven olyan alkotó munkáin keresztül, akik szerepet játszottak és játszanak a művészi rajz jelenleg megfigyelhető térnyerésében, Gulácsy Lajostól Bukta Imrén át a Gruppo Tökmagig.

Helyspecifikus és alkalmi

A rajzolás hagyományát viszi tovább Bukta Imre 1977-ből származó vonalkázott struktúrája, de ide sorolhatók Kovács Attila, Bak Imre, Maurer Dóra, Galántai György, Kelemen Károly, Kovács Péter és Pinczehelyi Sándor művei is. A kiállítás betekintést nyújt a kortárs magyar rajz határterületeket megcélzó kísérleti munkáiba, valamint nagy figyelmet fordít a médium sokoldalú, változatos használatának bemutatására. Albert Ádám digitális előkészületek után megépített látódoboza, Asztalos Zsolt mikroszkópikus portréi és Vécsei Júlia grafitporos manuális fázisok alapján készített videóanimációja ugyanúgy része a kortárs rajznak, mint Somogyi Laura cérnával alkotott térrajzai, Tibor Zsolt falrajzban végződő installációja vagy Győrffy László kunyhóba zárt, 1994 óta gyűjtött alkalmi firkái. Több helyspecifikus munka is készül kizárólag a MODEM tárlatára: a Gruppo Tökmag (Kovács Budha Tamás és Tábori András) graffitit rajzol a falra; Németh Róbert UV fényű, monumentális rajzdobozában teljesen átalakul a fehér falú terem; míg Szemző Zsófia birtokba veszi a kiállítótér bejárati üvegfelületét, s az általa megkezdett rajzot a közönség folytathatja tovább. A hagyományos technikán alapuló rajzi megoldások hívei megtekinthetik Gerber Pál különböző művészeti periódusaiban készült ceruzarajzait, Szűcs Attila nagyméretű szénrajzait vagy Nyári István levelezőlapot idéző finom tollrajzait. Több videómunka is látható a kiállítótérben, köztük Csáki László egyik legfrissebb krétaanimációs filmje.
A tárlat kurátorai (iski Kocsis Tibor és Kukla Krisztián) nem időrendben vezetik végig a látogatókat a tárlaton, a kiállított művek a maguk egyediségében valamint egymással párbeszédre lépve hívják fel a közönség figyelmét a rajz finomságaira, érzékenységére és intellektuális mélységére. 

A tárlat speciális múzeumpedagógiai programmal egészül ki. A megnyitóval párhuzamosan Rajz-turkáló nyílik a MODEM fogadóterében. Ki-ki kereshet magának egy jó rajzot, ha cserébe maga is ott hagy egyet, amihez már nem ragaszkodik. Bárki próbára teheti ügyességét egy különleges rajzeszközzel: egy ceruzát madzagok segítségével irányítva rajzolhat a falfelületre. A kiállítás ideje alatt minden hónap második és negyedik szombatján délelőtt közösségi rajzolásra várják a kicsiket és nagyokat, ekkor egy-egy óriási méretű papírlapot lehet telerajzolni.
2014. április 26-án a nyíregyházi V I N Y L csoport mutatja be a MODEM-ben rajzgépeit, amelyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők. Mindemellett hamarosan rajzpályázatot is hirdet a művészeti központ Színes ceruza címmel, óvodások számára. A megszokott programok továbbra is folytatódnak: a MODEM Filmklub a közelmúlt magyar és külföldi animációs filmterméséből válogat, és természetesen a tárlatvezetések sem maradnak el.
A programokról bővebb információ itt található
Művészek:
ÁDÁM Zoltán, ALBERT Ádám, ÁMOS Imre, ANNA Margit, ASZTALOS Zsolt, BABINSZKY Csilla, BAK Imre, BARCSAY Jenő, BUKTA Imre, CHILF Mária, CSÁKI László, EL-HASSAN Róza, FAA Balázs, GALÁNTAI György, GERBER Pál, Gruppo Tökmag (KOVÁCS BUDHA Tamás, TÁBORI András), GULÁCSY Lajos, GYŐRFFY László, HÁMORI Anett, iski KOCSIS Tibor, KELEMEN Károly, KESERÜ Károly, KIRÁLY András, KONDOR Attila, KONDOR Béla, KOVÁCS Attila, KOVÁCS Péter, KUPCSIK Adrián, LAKNER László, MAURER Dóra, MÉCS Miklós, MEDNYÁNSZKY László, NAGY BALOGH János, NAGY István, NAVRATIL Judit, NEMES Csaba, NÉMETH Róbert, NYÁRI István, PINCZEHELYI Sándor, SOMOGYI Laura, SZEMZŐ Zsófia, SZÍJ Kamilla, SZÖRÉNYI Beatrix, SZŰCS Attila, TIBOR Zsolt, TIHANYI Lajos, TÓT Endre, TÓTH Menyhért, UITZ Béla, Agnes von URAY (SZÉPFALVI Ágnes), VAJDA Lajos, VARGA Ferenc, VÉCSEI Júlia, VOJNICH Erzsébet, WAHORN András

 

 

kiállítás, kiallitas, program, modem, rajzolás, rajz, kiállítas, szabadkéz, csoportos tárlat a modemben, szabadkézi rajz Icon_print

Kelemen Károly: A széncsata hőse

Kép © MODEM

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317