Logomain

Esélyegyenlőség a múzeumokban: megjelent a MúzeumCafé legújabb száma

By HG.HU 2014. február 20. 09:38

szerk at hg dot hu

Dombornyomású borítóval megjelent a 39. MúzeumCafé, amiben restaurálásról, hátrányos helyzetű látogatókról és az esélyegyenlőség megteremtésének lehetőségeiról, a Nemzeti Galéria kiállításáról és a festőművész egykori zebegényi otthonáról, régi kéziratokról és mai múzeumi drámapedagógiáról is olvashatunk.

Múzeumi kitüntetések és megemlékezésre váró idei évfordulók; a restaurálás szerepe művek meghatározásában és a tűzoltóság távolságának fontossága a műtárgykölcsönzésben; hátrányos helyzetű látogatók és az esélyegyenlőség megteremtésének lehetőségei; jelenkori kiállítás a Nemzeti Galériában és a festőművész egykori otthona Zebegényben; régi kéziratok és mai múzeumi drámapedagógia – mindez és még sok minden más a most kivételesen – de okkal – dombornyomású borítóval megjelent új MúzeumCaféban.

Mc39_cover_erintettek.gallery

Mivel a szám vezető témája a bármilyen okból hátrányos helyzetű embereknek az esélyegyenlőség jegyében nyújtható legkülönfélébb múzeumi segítségek feltérképezése,ezért a MúzeumCafé címlapja ezúttal kivételesen részben dombornyomással készült: a hátsó borító jellegzetes, minden szám hátlapján megjelenő mintája készült ilyen technikai eljárással, hogy a látássérültek is megismerhessék a lap dizájnjának egyik legjellemzőbb arculati elemét.

A lapot kinyitva a szokásos bevezető színes hírösszefoglaló, kiállítás-, weboldal- és könyvajánló után a Múzeumguide rovatban ezúttal az olvasó a hazai múzeumoknak, illetvemúzeumi dolgozóknak adható állami és egyéb elismeréseket számba vevő összeállítással találkozik, valamint annak elemzésével, hogy ezek milyen súllyal, fontossággal vannak jelen a hazai kiállítási intézmények életében. A Disputában a szerkesztőség ezúttal arra keresi a választ, hogy vajon melyik hazai múzeumoknak milyen kiállításokkal illene méltóképpen megemlékezniük az idei év nagy történelmi évfordulóiról, mindenekelőtt az első világháború kitörésének századik és a magyarországi Holokauszt hetvenedik évfordulójáról: Gedai István régész, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese, Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, valamint Peremiczky Szilvia, a Magyar Zsidó Múzeum igazgatója mondja el ezzel kapcsolatban a véleményét.

A Műhelyben elsőként Móré Miklós, a Szépművészeti Múzeum volt főrestaurátora mesél négy olyan korábbi munkájáról, amelyekben a művek helyreállítása fontos lépés volt azok lehetséges azonosításában; ezt követően egy 3D-s virtuális kiállítás-bemutató programot mutatnak be létrehozói; ezután ellátogathatunk a felvidéki Galántára, ahol civil szerveződés nyomán indulhat meg az egykori Esterházy-kastély megújulása; végül megismerkedhetünk egy német alaposságú múzeumi kölcsönszerződéssel, hol még azt is fel kell tüntetni, hogymilyen messzire van az adott kiállítási helytől a legközelebbi tűzoltóság.

A Posztamensre ezúttal a múzeumi esélyegyenlőség kérdése került, vagyis hogy mit tehetnek a kiállítási intézmények, hogy a hozzájuk betérő hátrányos helyzetű látogatók –mozgássérültek, vakok vagy gyengén látók, siketek, értelmi fogyatékosok – lehetőség szerint az ép látogatókkal azonos, vagy legalábbis azt a lehető legjobban megközelítő élményt kaphassanak. A Múzeumnegyedben először a Magyar Nemzeti Galéria új állandó, Lépésváltás című jelenkori kiállítást ismerhetik meg az olvasók P. Szücs Julianna kritikus „tárlatvezetésével”; innen az új győri „múzeumnegyedbe” azaz a Püspökvárban létrehozott egységes kiállítási intézményhálózatba; és onnan végül Zebegénybe, Szőnyi István nemrégiben felújított egykori otthonába, mai emlékházába vezet az út.

A Múzeumőr rovat első interjújában a bécsi Leopold Múzeum irányítói szólalnak meg; ezt követően Láng József irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum Kézirattárának egykori vezetője mesél szakmai emlékeiről; Fisli Éva kurátor a Magyar Nemzeti Múzeum tavalyi Capa-kiállításának kulisszatitkait és a kiállításhoz általa tervezett drámapedagógiai programját osztja meg az olvasókkal; végül Csapláros Andrea, a szombathelyi összevont múzeumok új közös vezetője beszél sokrétű feladataikról és lehetőségeikről. A lapot szokás szerint minden anyagának angol nyelvű összefoglalói zárják.

A többszöröz hazai és nemzetközi dizájn-díjas MúzeumCafé megvásárolható a Relay és az Inmedio nagyobb hírlapüzleteiben, az Alexandra könyvesbolt-hálózatban és a jelentősebb fővárosi és szentendrei múzeumok shopjaiban.

magazin, múzeum, kiadvány, folyóirat, múzeumcafé, print, muzeum Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317