Logomain

Nem úri huncutság: interjú az & Grafikai Stúdióval

By Huszár Judit 2014. január 30. 16:02

szerk at hg dot hu

1231550_565928240121214_492707688_n.gallery

& graphic design studio

382395_395868103793896_761259092_n.gallery

& graphic design studio

08_gasztronegyed.gallery

& graphic design studio

Webshop_mockup_2.gallery

& graphic design studio

10_betuk.gallery

& graphic design studio

22_gasztronegyed.gallery

& graphic design studio

Cityshaker_1.gallery

& graphic design studio

Pesoo_mobil.gallery

& graphic design studio

Tr1.gallery

& graphic design studio

A SZIKRA egyik alapkövének a tudásmegosztást és tapasztalatcserét tartjuk a szabadúszók között. Az első Freelancers' Friday rapid randi rendezvényünk után beszélgettünk az & Grafikai Stúdió csapatával munkamódszereikről, eddig megélt élményeikről és a freelancer létről.

Az & Grafikai Stúdió neve az alapító két grafikus vezetéknevének kezdőbetűiből adódik (Ésik-Svajer), valamint arra is utal, hogy szeretnének az alkalmazott grafika ÉS „kapcsolt részeinek” (pl. nyomdai kivitelezés, programozás, marketing tanácsadás) minél több területével foglalkozni.

Oláh István: Ezen az igencsak telített piacon – azt hiszem - a fő versenyelőnyünk az, hogy egyesítjük egy kis stúdió rugalmasságát ÉS kreativitását egy nagyobb ügynökség széles szolgáltatás-palettájával ÉS egykapus ügyfélkiszolgálásával. 

Ésik Zsófia: A gyakorlatban 3 tagból állunk, Lacival ketten vagyunk grafikusok, és a harmadik tagunk Laci bátyja, István, aki pedig ezen a bolygón tart minket, egyrészt pénzügyileg, másrészt megküzd folyamatosan kialakuló ötleteinkkel – biztosítja a stúdió, mint gazdasági társaság működőképességét. Ez amolyan családi vállalkozás, az én bátyám az ügyvédünk, és Laci húga a fotósunk. Főleg webre dolgozunk, mobilalkalmazásokkal, mobil játékokkal foglalkozunk. Szívesen vállalunk off-line megbízásokat is. Stílusunkat tekintve, mindketten szívesen vegyítjük a manuális technikákat a digitális világgal.

Svajer László: Foglalkozunk webdesign-nal, mobilalkalmazások grafikai tervezésével, arculattervezéssel, kiadványtervezéssel, csomagolás-tervezéssel, illusztrálással. A megrendeléseink teszik ki a munkánk nagy részét, emellett saját grafikáinkkal elindítottunk egy pólómárkát és ismeretterjesztő, szakmai tájékoztató jelleggel egy eseménysorozatot is szervezünk.

Oláh István: A jelenlegi formájában 2012. nyarán alakult a stúdiót működtető „káefténk”, azonban az Ésik Zsófi – Svajer Laci „alkotói párosunk” már az azt megelőző évben is próbálkozott megrendelések szerzésével és kielégítésével.

SZIKRA: Hogyan találkoztatok? Miért egymást választottátok?

É. Zs: Főiskolán találkoztunk, és nagyon hamar rájöttünk, hogy nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Már első évben is viccelődtünk azzal, hogy nekünk stúdiót kéne alapítani :)

S. L: Zsófival a főiskola alatt is sokat dolgoztunk együtt iskolai projekteken, pályázatokon. A diploma utáni évben elkezdtünk közösen munkákat szerezni, próbálgatni, hogy hogyan tudnánk hivatalosan is pénzt keresni független grafikusként. Fél év után, mindenféle tanári, családi, baráti segítséggel bele mertünk vágni a cégalapításba.

SZIKRA: Hol dolgoztatok ez előtt?

É.Zs.: Nem mondhatnám, hogy sok helyen! Szakmai gyakorlaton Berlinben voltam az Enblanco Studio-nál, ami egy a mi studiónkhoz hasonló alapokon működő vállalkozás. Diploma után volt egy fél év, amikor szabadúszók voltunk. Laci itthon, én kimentem szerencsét próbálni Barcelonában. Ott egy ügynökséghez interjúztattak is, de hamar rájöttem, hogy ez az ügynökségi lét nem biztos, hogy nekem való. Ezután vakmerően nekivágtunk a stúdiósdinak.

S.L: Szakmai gyakorlaton a Publicis Hungary-nél voltam még a főiskola alatt. A diploma után freelancer mobilalkalmazás tervezési munkáim voltak. Dolgoztam pár hónapot a Lounge Design Kft.-nél is párhuzamosan a céges megrendeléseink mellett.

SZIKRA: Miért vágtatok bele a saját stúdió alapításába?

É.Zs: Mert mi mindig is együtt szerettünk a legjobban dolgozni. Van még mindenféle praktikus oka a dolognak, de ez a lényeg.

S.L: Engem személy szerint megköt a munka futószalagon darálása, amit ügynökségeknél tapasztaltam. Szeretek találkozni a megrendelővel, elengedni magam, hülyülni meló közben és minél kevesebb ember szól bele, annál jobban tudok elmélyült munkát végezni. Jobban szeretem, hogy egymásért vállalunk felelősséget, minthogy a közvetlen környezetemben legyenek felettesek, akiknek napi 8-10 órában így vagy úgy ki vagyok szolgáltatva.

SZIKRA: Milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek? Hogyan küzditek át magatokat rajtuk?

É.Zs.: Eleinte nyilván pénzügyi nehézségekkel. Úgy dolgoztunk, mint a gépek. Napi 12-15 óra, a hétvége szót nem ismertük. Aztán egyszer csak valahogy könnyebb lett. Elkezdett kialakulni egy ügyfélkör, stabilizálódtak a dolgok. Ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy István elkezdett nekünk segítetni.

S.L: A munkaszerzéssel is voltak gondjaink, a munkamódszerünket is folyton a megrendelőkhöz kellett, kell igazítanunk. Igyekszünk beszabályozni kifele, hogy mit hogyan vállalunk, hogy később ne legyen belőle gond. Ezek sok fejtörést okoztak, amíg kevesebb rutinunk volt benne. A felelősséghez gyorsan fel kellett nőni, mert nincs köztünk és az ügyfél között kontroll, amit tervezünk vagy mondunk, az megy élesbe.

SZIKRA: Szerintetek milyen nehézségekkel küzdenek a többiek általánosan itthon?

É.Zs.: Szerintem azzal, hogy van egy grafikai irány, amin kívül másra nem nagyon van kereslet. Itthon nem ismert a grafikus szakma megrendelői körökben. Mi is sokszor szembesülünk azzal, hogy nem is nagyon tudják, hogy mi mivel foglalkozunk, amolyan úri huncutságnak tartják.

S.L.: Az árazás mindig problémás itthon. Nehéz olyan megrendelésekhez jutni, amikor nem kell árban a befektetett munkánk értéke alá menni. Nagyon változó, hogy mennyire adnak szabad kezet az ügyfelek. Idegőrlő, amikor szoftverkezelő betanított munkásnak kezelnek és a terveinkre nem is kíváncsiak. Nehéz megértetnünk, hogy mennyi minden tartozik a munkánkhoz.

SZIKRA: Milyen megoldásokat láttok magatok előtt?

É.Zs.: Ismertetni folyamatosan a szakmát, kommunikálni, hogy miért fontos ez, hol és hogy lehet használni.

SZIKRA: Mi motivál benneteket?

É.Zs: Nekem nincsenek nagyratörő vágyaim. Szeretném, ha a stúdió szépen működne, minél érdekesebb megrendeléseink legyenek, és hogy munka mellett a különböző szakmai őrültségeinket kiélhessem. Pl. most pólógrafikákkal is szeretnénk foglalkozni.

S.L: A kávé, a sok röhögés, hogy menjünk előre, ha beindul az agyunk, ötletelünk, hülyülünk, amikor látom, hogy egy-egy tervünk megvalósul, és az ebéd...

SZIKRA: Hogy néz ki egy napotok?

É.Zs: A Müsziben (közösségi alkotótér a Corvin áruház 3. Emeletén) bérlünk egy stúdióhelyiséget. Ezt az irodát kvázi mi építettük, akkor lettünk „müszisek”, amikor még egybefüggő tér volt az egész. Én olyan fél 10 tájban szoktam kezdeni, Laci később szokott beérni, de ő tovább is marad. Borzasztó zenéket hallgatunk - ember legyen, aki kibírja - és dolgozunk. Ügyfeleinket is itt szoktuk fogadni, de van, hogy házhoz megyünk. Az a jó a Müsziben, hogy nagyon sok hasonló érdeklődésű ember van itt, akikkel mi jó kapcsolatot ápolunk. A mindennapokban ez úgy nyilvánul meg, hogy folyton van valaki, aki beugrik hozzánk, csak úgy dumálni pár percet.

SZIKRA: Mit tudnátok javasolni annak, aki saját stúdió alapítására vagy szabadúszásra adja a fejét?

É.Zs.: Hogy ne számítson biztonságra. Van rengeteg előnye, de arra készüljön fel, hogy sok stresszel jár.

S.L: Ne hagyja, hogy a megrendelők elvegyék a kedvét

O.I: Eleinte mindenképpen érdemes (gazdasági, jogi, menedzsment) szakértők segítségét is igénybe venni, mert egy művészember nagyon könnyen eltéved a jogi-, gazdasági – és folyamati útvesztőkben.

A SZIKRA facebook oldalán vagy csoportjában várjuk a ti tapasztalataitokat, hozzászólásaitokat is!

kreatív, szikra, kreatív szakma, kreativ, szikra creative collaboration, szabadúszó, freelancer, grafika, grafikai design, magyar grafika, grafikus, & grafikai stúdió, magyar grafikus, grafikai stúdió Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317