Logomain

Magyar rövidfilm a Berlinale Generation programjában

By HG.HU 2014. január 17. 11:41

szerk at hg dot hu

Fergeroland_el_sajto2.gallery

Ferge Roland - El

Fergeroland_el_sajto4.gallery

Ferge Roland - El

Fergeroland_el_sajto3.gallery

Ferge Roland - El

Fergeroland_el_sajto1.gallery

Ferge Roland - El

Fergeroland_el_stab_sajto.gallery

Ferge Roland - El

Fergeroland_portre_sajto.gallery

Ferge Roland rendező

Kovacsakos_portre_sajto.gallery

Kovács Ákos operatőr

Ferge Roland „El” című rövidfilmje meghívást kapott a Berlinale Generation programjába. A film operatőrének, Kovács Ákosnak szintén ez az alkotás a diplomamunkája.

Ferge Roland 2013-ban az El című 10 perces rövidfilm rendezésével diplomázott a BKF Mozgókép és médiaismeret szak első végzős évfolyamában. A dialóg nélküli, fekete-fehér rövidfilmet a február 6-án kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál a Generation elnevezésű programjába hívta meg, amely ifjúsági és gyerekfilmekből mutat be válogatást. A válogatásba meghívott közel 50 filmalkotás a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyben van.

Az Alföldön forgatott El című rövidfilm képein magányos, felnőtt tekintetű gyerekek búcsúznak lakhelyüktől. „Bőröndöt, hangszert, kalitkát visznek magukkal. Elmennek. Vagy valamitől, valami felé menekülnek? Mi van a tekintetükben? Vajon meddig kell még cipelnünk – valamennyiünknek – ezeket a nehéz táskákat? Hol köthetünk ki végül? Ezekre a kérdésekre nekünk, a nézőknek kell válaszolnunk, miközben ezt a szótlan filmet nézzük. Sokan indulnak el a tanulás, vagy egy jobb élet reményében.” – olvasható a film ismertetőjében.

Salamon András, a film konzulense így mesélt a projektről: "Ritkán történik meg egy tanár életében, hogy a hallgatójával kapcsolatos megérzései, majd a reményei rövid idő alatt  valósággá váljanak. Ferge Roland és az én esetemben viszont pontosan ez történt meg. A tanártársaimmal sokszor beszéltünk arról, hogy az ilyen találkozások miatt érdemes tanítani ezt a mesterséget. Az EL című film konzulenseként, a filmterv fejlesztés során hónapokig együtt dolgoztam Rolanddal, rengeteget beszéltünk az EL filozófiájáról, üzenetéről. A rendező által felvetett és nagyon eredeti formanyelven ábrázolt probléma egy éles társadalmi jelenségre reflektál, hiszen tény, hogy a legutóbbi időben többszázezer fiatal hagyta el az országot egy jobb megélhetés reményében. Ennek a folyamatnak a dinamikája, a tömeges méretei keltették fel Ferge Roland figyelmét. Ezt a megfigyelést azonban sikerült nagyon hatásosan, igazi filmes vízióvá fejlesztenie; ettől válik az EL különleges atmoszférájú, magával ragadó filmmé."

Away - trailer

A film operatőre Kovács Ákos, aki szintén ezzel a filmmel diplomázott a BKF Kameraman képzés első végzős évfolyamában. Az osztály vezető operatőrtanárai Kardos Sándor és Szaladják István, a diploma-konzulens Szabó Gábor (a szak vezetője) voltak. A CineWork Stúdió gyártásában készült  diplomafilm zeneszerzője Kazai Ágnes, a producerei feladatokat Ferge Roland rendezővel közösen Incze Ágnes és Salamon András látta el. 
Az EL c. film nem csupán témájában, de készítésének körülményeiben is szimbolikus: az alkotók, szüleik, tanáraik és még számos ember szinte heroikus vállalásának eredményeképpen született. 

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskoláról

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Magyarország legnagyobb magánkézben lévő főiskolája. Az intézményben 2 karon, 4 fő képzési területen (kommunikáció, üzlet, turizmus, művészet) folyik képzés, alap- és mesterfokon, illetve másoddiplomás szinten. A főiskolának jelenleg közel 7000 hallgatója van, akik 2011-től már nemcsak a fővárosban, hanem Hódmezővásárhelyen, a BKF Regionális Tudásközpontjában is részt vehetnek az oktatásban. A BKF jelenleg 60 külföldi intézménnyel tart fent partneri kapcsolatot 27 országban, többek között Angliával, az Egyesült Államokkal, illetve Kínával is, képességfejlesztő tréningrendszere egyedülálló itthon. Az intézmény 2001 óta meghatározó és folyamatosan növekvő szereplője a hazai felsőoktatásnak. Tevékenysége elismeréseként 2011-ben és 2012-ben is elnyerte a Superbrands védjegyet. 

diplomamunka, bkf, rövidfilm, berlinale, ferge roland, berlinale generation Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317