Logomain

A legjobb dolog a szeletelt kenyér óta, vagy éljen a lustaság? 7 tipp a hatékony home office-ért

By HG.HU 2014. január 14. 09:30

szerk at hg dot hu

Valaki vágyik rá, valaki rákényszerül: az otthoni munkának vannak előnyei és hátrányai, íme néhány tipp az otthonról dolgozó szabadúszóknak, hogy ne folyjon el az értékes idő.

Szabadúszóként főleg eleinte előfordulhat, hogy nincs pénzed irodára és otthonról kell dolgoznod. Sokan tudatosan készülnek rá és nagyon szeretnének legalább részmunkaidőben így dolgozni. Ezt sok kreatív szakma lehetővé is teszi. Utánaolvasva találhatunk pro és kontra listákat, sokan esküsznek rá, másnak nem nagyon van más lehetősége. 

Unnamed.gallery

Mellette szól, hogy valóban megspórolhatjuk vele az utazást, a munkahelyi ételrendelést, vagy mindig eresztő műanyagdobozos szállítást, az idegesítően hangos kollégákat és saját munkatempónkban, időbeosztásunkban dolgozhatunk. Ha viszont nem vagyunk elég összeszedettek és könnyen elvonják a figyelmünket, már lehetnek problémák.

Íme néhány tipp minden otthonról dolgozó szabadúszónak, hogy ne folyjon el az értékes idő:

1. Oszd be!

Szeretsz sokáig aludni, vagy igazi bagoly módjára élsz és csak a hajnali órákban éred el kreativitásod csúcsát, mindegy, a lényeg, hogy állíts be egy bizonyos időintervallumot, amit a munkának szentelsz és csinálj belőle rendszert. Pl. minden nap kezdd és ha lehetőséged van rá fejezd is be azonos időben a munkát! Legyen elszeparálva az otthoni életedtől a munkaidő. 

2. Ne hagyd magad elterelni!

A szabadúszók legnagyobb része folyamatosan számítógépnél dolgozik. Ez nagyon nagy veszélyforrás is lehet, mint egy videojátékban, minden zugból veszély leselkedik rád, ami az időd elszívásával fenyeget. Felvillanó figyelmeztetések, szörfölésbe fulladt inspiráció keresések és hasonlók fenyegetnek. Próbálj ki valamilyen intervál technikát (ami neked a legjobban beválik). Ilyen pl. a Pomodoro is, ami 25 perc meló, 5 perc szünet, majd 4 ilyen intervallum után 15 perc szünet. Ezt bárhogy változtathatod, lényeg, hogy tartsd magad hozzá.

Bátrabbak akár ki is iktathatják az internetet, tv-t. Bármit csinálsz a neten, számítógépnél, produktívnak érezd magad, ne hagyd magad becsapni! Deaktiválj, ha nem elég az önuralmad! A környezet tudatosd „nevelése” sem árt. Ha kisgyerekes vagy, vagy mozgalmas a családi életed, figyelj rá oda, hogy a környezeted se úgy álljon ahhoz, hogy otthon vagy, tehát te mindenre ráérsz. 

3. Öltözz fel!

No ebben már megoszlanak a vélemények. Sokan notórius pizsamázók, még mások szeretnek szépen felöltözni, amit egyfajta kis váltási rituálénak élik meg az otthon és a munka között, helyváltoztatás nélkül. Ha nem érzed magad motiváltnak, mikor dolgozni kezdesz, általában működik, hogy fizikailag is összeszedd magad, tehát megfésülködj és felöltözz.

4. Legyen egy külön munka-sarkod!

A legkisebb garzonlakásban is kreálj magadnak egy apró zugot, amit rendben tudsz tartani és a munkahelyedként funkcionálhat. Ne áltasd magad, hogy a kanapéról, vagy az ágyból, öledben a laptoppal ugyanarra leszel képes, hiszen ez csak kivételes napokon jön össze, szuper motiváltan. Amennyire lehet, kerüld, hogy az ágyad közelében legyen az íróasztalod. Éjjel ha lefekszel, és rálátsz a teendőid helyszínére, jóval nehezebb lesz összehoznia pihentető alvást.

5. Ne egyél a gép előtt!

Észrevetted, hogyha gép előtt eszel, bevághatsz egy laktató, hatalmas ebédet, mégsem olyan, mintha ettél volna? Tarts ebédszünetet! Ez a plusz kilók és az egészséged miatt is fontos, nem beszélve a morzsás klaviatúráról.

6. Néha mozdulj ki!

Ha már napok óta nem láttál embert és zúg a fejed a csöndtől, keress fel egy kávéházat, vagy kicsit zajos helyet, valószínűleg új lendületet kapsz a környezetváltozástól.

7. Ne csak virtuálisan kommunikálj!

Ha vannak kollégáid, akikkel együtt dolgoztok online, üljetek össze néha- néha, sok félreértést és bosszúságot spórolhattok meg így.

 

Természetesen nincs 100%-os recept. A SZIKRA Creative Collaboration arra törekszik, hogy élénkítsük a párbeszédet és a tapasztalatcserét a kreatívok között. Te mit tanácsolnál annak, aki most kezd el otthonról dolgozni? Oszd meg kommentben a facebook oldalunkon!

kreatív, szikra, kreatív szakma, kreativ, szikra creative collaboration, home office Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317