Logomain

A magyar design behálózza a Várkerületet is

By HG.HU 2013. december 8. 15:48

szerk at hg dot hu

Fortuna_1.gallery

FIAN - magyar design a Várban

Kép: FIAN

Fortuna_2.gallery

FIAN - magyar design a Várban

Kép: FIAN

Fortuna_3.gallery

FIAN - magyar design a Várban

Kép: FIAN

Fortuna_4.gallery

FIAN - magyar design a Várban

Kép: FIAN

Fortuna_5.gallery

FIAN - magyar design a Várban

Kép: FIAN

Fian_logo.gallery

FIAN - magyar design a Várban

Kép: FIAN

Reméljük, a Kínában gyártott budapesti szuvenírek kora lejárt: a Várban már két helyen is működik a magyar tervezők termékeit áruló FIAN Koncept.

A pesti belvárosban szerencsére már keresés nélkül is lépten-nyomon magyar tervezők termékeit árusító boltokba botlunk. Budán azonban nem ilyen jó a helyzet, nem is beszélve a turisták kedvencéről, a Várról. Pár hónapja azonban két üzletbe is betérhetnek azok, akik a fantáziátlan, minden egyediséget nélkülöző szuveníreknél többre vágynak.

A történet akkor kezdődött, amikor három vári lakos megelégelte, hogy a Várba látogatók számára nincs meg az az alternatíva az ajándékvásárlásra, ami a pesti belvárosban már egyre könnyebben elérhető. Tavaly ősszel korábbi szakmájukat otthagyva összefogtak, hogy a Várkerületet is feltegyék a budapesti design-térképre.

„A vári történelmi környezet és az erős idegenforgalmi látogatottság miatt elsősorban külföldiek térnek be hozzánk, ami nagy felelősséget ró ránk. Kötelességünknek érezzük, hogy összefoglaljuk nekik a friss magyar design áramlatokat, stílusokat.”

„Mi alternatívát kínálunk az oly sok helyen megjelenő, nem jól értelmezett magyarországi emléktárgyak kínálatában. Miért is ne lehetne az eredeti népművészeti elemek újraértelmezett megjelenítésével magas minőségű, ipar- és képzőművészek által készített alkotásokat az ajándéktárgy/emléktárgy kategóriában kínálni a turistáknak? Miért is ne vihetne haza emlékbe egy limitált szériás kiadású, magyar grafikus által készített nyomatot? Vagy éppen egy külföldi művész magyar ihletésű, itt készült grafikáját? Esetleg egy egyedi designer-ruhát, táskát, sálat?”

Jelen pillanatban mintegy ötven művész munkái kaphatóak a FIAN Koncept boltjaiban, akiket hosszas kutatás során illesztettek a koncepcióba a bolt megálmodói. Épp ezért egy igencsak sokszínű válogatás született, amelyben ugyanúgy megtalálható Domokos Gábor és Várkonyi Péter találmánya, a Gömböc, mint Toronyi Péter Paprikuma, a BétaVersion gyönyörű táskái, a Medence-csoport újrahasznosítást átértelmező tárgyai és a Printa grafikai nyomatai.

„Az egyik és legfontosabb szempont, amit a tervezőknek és nekünk is figyelembe kell vennünk: a magas tervezői és kivitelezői minőség, valamint cél, hogy csak magyar tervező, magyar alapanyagokból, itthon készült tárgyai legyenek a kínálatban. A turizmus is állít elénk szempontokat: a hozzánk betérők szinte mind külföldiek, akik a statisztikák szerint átlag 30 percet töltenek a Budai Várban, impulzusvásárlók, ott és azonnal döntenek. Tehát a kínált termékeknek egyértelműen sugározniuk kell a magyar tehetséget, árfekvésben pedig a galériák árai alatt kell maradnunk ajándékboltként.”

„Azt szoktuk mondani, hogy az ajándékboltjaink a teljes tevékenységünknek csak a manifesztációi, mögöttük egy komplex kulturális menedzsment-rendszer kiépítése zajlik.”

A magyar és külföldi vásárlók között azonban mindenképp különbséget kell tenniük: „A külföldi vásárlóink a tárgyaink egyediségét értékelik elsősorban, a törzsvásárlóink ezen túl az egyedi kiszolgálást is. A törzsvásárlóink tudják, hogy egyedi igényeket is meg tudunk valósítani, mert szoros és remek munkakapcsolatban dolgozunk együtt a művészeinkkel. Például egy öltözetet az Yssi Csoport egyedi méretben is napok alatt elkészít – szinte mint egy méret utáni szabóság. De a TheBetaVersion tervezője, vagy Bartha Ágnes ékszerész is elkészít konkrét kérés alapján egy-egy terméket.”

A FIAN Koncept boltjai két helyszínen is jelen vannak a Várban: a Fortuna és az Úri utcában. A projekt működtetői az előbbit emelik ki: „A Fortuna utcai boltunk magán hordozza a Budai Vár jellegzetességeit: egy középkori épület részeit megőrizve építették újjá az épületet, a nívódíjas Reimholz Péter tervezésében. A bolt a Hapimag svájci apartmanházában kapott helyet, az üzlet egyik fala védett műemlék. A tárgyaink így igazán méltó környezetet kapnak, az öreg tégla és a hófehér fal ellentéte izgalmas hátteret ad az alkotásoknak, felerősíti az üzenetünket: a hagyományok tiszteletben tartásával megfelelni a korszerűségnek, friss irányzatoknak.”

Ahogy a designboltoknál szinte megszokott, itt sem csupán egy kereskedelmi egységről van szó, hanem egy összetett és távolra mutató koncepció bújik meg a háttérben: „Azt szoktuk mondani, hogy az ajándékboltjaink a teljes tevékenységünknek csak a manifesztációi, mögöttük egy komplex kulturális menedzsment-rendszer kiépítése zajlik. Amikor az első üzlet megnyitásához a pályázatunkat készítettük – egy komplett kulturális koncepciót nyújtottunk be az árusításra szánt tárgyak konkrét bemutatásán túl egy kulturális ügynökség, egy klaszter kialakításával, inkubációs modulok létrehozásával, némi kurátori feladattal a hazai és nemzetközi kiállításokon való részvételek szervezésével, események, estek szisztematikus tervezésének megfogalmazásával. Nem csak egy eladási szituációt szeretnénk mi magunk sem átélni és a művészeinknek, vásárlóinknak felkínálni, hanem egy interaktív megnyilvánulási felületbe szeretnénk terelni a szereplőket. Tervünk, hogy a művész és a vásárlóközönség egy közös motívum kapcsán kerüljön kapcsolatba egymással.”

A karácsonyi szezonra tekintettel természetesen ők is készülnek akciókkal és egy tematikus vásárral: december 17-24. között meghívott vendégtervezőkkel, iparművészekkel és képzőművészekkel várják a vásárlókat a Fortuna utcai boltban.

Ünnepi nyitvatartás: 2013. december 17. (kedd) - december 23. (hétfő) reggel 10-től este 20 óráig,  24-én, kedden délután 16 óráig.

Cím: FIAN Koncept, 1014 Budapest, Fortuna u. 18. (Hapimag-Apartmanház)

 

design, budapest, designbolt, vár, I. kerület, magyar tervező, printa, thebétaversion, fian Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317