Logomain

10 milliárd forintból újul meg a MOME campus 2017-ig

By HG.HU 2013. november 26. 15:41

szerk at hg dot hu

Kutatóintézet, műhelyházak és tudásközpont épül a MOME campusán a kormányhatározatban "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított" fejlesztési program szerint.

A MOME közleménye:

Mome.gallery

"Az egyetem közössége örömmel tájékoztat mindenkit, hogy a Kormány 1769/2013. (X. 25.) számú határozata értelmében elindulhat a MOME campusának megújítása és annak részeként egy kreatív innovációs és tudáspark megvalósítása.

A komplex szakmai és infrastruktúra-fejlesztési program célja, hogy az egyetemet Európa egyik vezető művészeti kutató-fejlesztő műhelyévé és képző centrumává tegye.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított, hosszú távú fejlesztési program 2013 és 2017 között két ütemben valósulhat meg összesen 10,6 milliárd forint összegben.

Ennek keretében a következő két évben egy Műhelyház, egy Műteremház és egy Médiaház épül meg, 2014-2017 között pedig egy kutatóintézetet és tudásközpontot befogadó épület. Ezzel párhuzamosan teljesen megújul a campus több épülete: az Akadémiai épület, a Főépület és a Gondűző-villa. Egyúttal korszerű technológia, új gépek,  eszközök és műhelyberendezések beszerzésére is sor kerül. A fejlesztés kiemelten fontos része az a programalkotási folyamat, ami az új épületeket a 21. századnak megfelelő, nemzetközileg versenyképes tartalommal tölti meg az oktatás, a kutatás, az innováció és inkubáció területén.

A projekt eredményeként egy olyan világszínvonalú intézmény jöhet létre, amely mind szakmai, mind infrastrukturális szempontból párbeszédképes a legnevesebb külföldi intézményekkel, és képes lesz a kreatív ipar területén a magyar szellemi értékek és alkotások méltó és hatékony gondozására.

A kormány döntésével a legnagyobb hazai kreatív ipari invesztíció formájában az egyetemi közösség több évtizedes fejlesztési igényeinek aktualizált változatát karolta fel. Ezt az a nyolc éves szakmai munka alapozta meg, amelynek során Kopek Gábor rektori programjának mentén az egyetem a nemzetközi folyamatokhoz illeszkedve nagyszabású szakmai fejlesztési, korszerűsítési programot hajtott végre: általánossá tette az interdiszciplináris, horizontális, integrált szemléletet, és új intézeti struktúrát hozott létre a design, a média, az építőművészet és az elmélet területén. Ezt fenntarthatósági, szociális építészeti, kreatív technológiai és a tudástranszfer tematikájú horizontális laborok rendszerével egészítette ki. Ezzel a MOME egy olyan átjárható, befogadó és nemzetközileg is értelmezhető képzési rendszert és kísérleti alkotó, fejlesztő műhelyt hozott létre, amely hallgatói és intézményi szinten is megteremtette az együttműködés és a kimagasló eredmények elérésének lehetőségét.

Ennek visszaigazolásaként az elmúlt években a MOME-n születő alkotások, tervek állandó résztvevőivé és díjazottjaivá váltak nemzetközi fesztiváloknak, pályázatoknak, kiállításoknak, és rendszeressé vált a nemzetközi művészeti élet legkiválóbb képviselőinek jelenléte az egyetemen. 2012 végén a nemzetközileg elismert Domus magazin a MOME-t egyedüli magyar intézményként Európa 100 legjobb design egyeteme közé választotta. 2013 őszén az egyetem kiemelt felsőoktatási intézményi címet kapott."

Forrás: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

mome, egyetem, felújítás, campus, kopek gábor Icon_print

MOME Campus bővítés

Fotó: http://inspiralodesignelmelet.hu/

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317