Logomain

Díjak és díjazottak a 7. Graphifesten

By HG.HU 2013. november 21. 09:53

szerk at hg dot hu

1453333_593088230738415_688939049_n.gallery

7. Graphifest

Kép © Graphifest

1450299_593088287405076_1630819351_n.gallery

7. Graphifest

Kép © Graphifest

1469917_593079944072577_586034916_n.gallery

7. Graphifest

Kép © Graphifest

1469755_593079947405910_1816551478_n.gallery

7. Graphifest

Kép © Graphifest

Öt tervező, illetve grafikai stúdió kapott Aranyrajzszög Díjat, a MATT kiosztotta „Látványkonyha” című pályázatának szakmai díjait, valamint bejelentették a BKK és a Design Terminál közösen kiírt logótervezői pályázatának eredményeit a kedden este megnyílt 7. Graphifesten.

November 19-én, kedden este nyílt meg a hetedik alkalommal megrendezett Graphifest, az Aranyrajzszög Társaság (ART), a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT), valamint a Design Terminál közös szervezésében. A magyar tervezőgrafikai szakma éves seregszemléjén a hagyományokhoz híven 12. alkalommal adták át az Aranyrajzszög Díjat, valamint kihirdették a MATT tematikus grafikai pályázatának eredményét. Az Aranyrajzszög Társaság díjára minden évben nyílt pályázat formájában lehet jelentkezni konkrét megbízásokra készült munkákkal.

Az idei Aranyrajzszög Díjazottak:

Az év pályakezdő tervezőgrafikusa Aranyrajzszög Díj: Hasenstaub Lívia.

A díjat elnyerő tervező diplomamunkáját a közösségi mezőgazdálkodás népszerűsítésével is foglalkozó Tudatos Vásárlók Egyesülete projektjének részeként készítette. A kedvcsináló illusztrációi informatívak, pontosak, ugyanakkor populárisak is. Igazi, vizuális értelemben is megnyerő ismeretterjesztő munka született.

Szuverén tervezőgrafika Aranyrajzszög Díj: Berecz András

Berecz András egyetemi pályázóként indult a Kello által meghirdetett arculat tenderen, amelyet meg is nyert. Munkáiban nagy szerepet szán a betűknek, a betűformák által inspirált jeleknek és különös gondot fordít a kiadványok tipográfiájára.

Az év grafikai stúdiója Aranyrajzszög Díj: Graphasel Design Studio

A díjazott csapat 10 évvel ezelőtt, 2003-ban állt össze a Magyar Képzőművészeti Egyetemen töltött évek alatt. Ahogy honlapjukon megfogalmazták, szeretnének minden megrendelőjüknek művészi igénnyel átgondolt vizuális megjelenéseket tervezni. Céljuk, hogy jól működő vizuális kommunikációt építsenek minden területen, mely a kreatív megjelenés mellett a funkcióját is jól ellátja.

Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó Aranyrajzszög Díj: José Simon

Az utóbbi években a tervező szisztematikusan alakította ki saját vizuális világát, amelyet jól reprezentál a Phenom’emon online-magazin, saját weboldala a simonsays, a Nero Homme magazin, vagy a 10. Design Hétre készített nyomtatott anyagok és interaktív munkák.

Aranyrajzszög Életmű Díj: Kemény György

A díjazott 1963-ban Párizsban „találkozott” a pop-arttal, mely meghatározta egész grafikai munkásságát. Ezután alakította ki egyedi stílusát, amely a mai napig felismerhetővé és összetéveszthetetlenné teszi munkáit, legyen szó akár plakátokról, akár arculatról, könyv és katalógustervről, lemezborítóról vagy folyóiratról. Alkotó kedve töretlen, nyitott szemmel és füllel jár-kel a világban, beszélget-kommentál, ahogy saját maga fogalmazott: „Nekem mindig fontos volt az értelem és érzelem, a szem és az agy együttese.

„Látványkonyha” – a MATT tematikus pályázata

A pályázat témája a tervezőgrafika lényegére utal. „Hogyan tudunk megszabott készletből, korlátozott mozgástérben mégis egyéni ízű alkotást létrehozni?” Ezekre a kérdésekre kereste idén a választ a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága által kiírt pályázat. A kiírásban egy megszabott betűtípus, színek és formák szerepeltek. Ezek felhasználásával és szabadon választott konstellációjával lehetett operálni. A zsűri legfontosabb szempontként az izgalmas képi megjelenést jutalmazta. Hiszen a tervezőgrafika fő funkciója a figyelemfelkeltés. Mielőtt bármilyen jelentést is felfognánk az elénk tett képből, fontos, hogy figyelmünket így vagy úgy lekösse. Ha az izgalmas képi narratíva ott tartja szemünket, időt ad az értelmezésnek. Emellett természetesen a kor-trendnek, aktuális törekvéseknek is tükröződnie kell a kiválasztott munkákban, ami mutatja alkotóik naprakészségét, intellektuális jelenlétét és viszonyát a vizuális szakma folyamatosan változó játékterén. Amit tehát a pályázók "főztek" vizuális konyhájukban, így került elbírálásra.
A zsűri két különdíját Riba Hilka, illetve egy alkotó hármas, Csuport Andrea, Demeczky Nóra és Herr Ágnes kapta.

A zsűri elnöke, Holger Jacobs (Mind Design Studio, London) külön személyes elismeréssel jutalmazta Szebenyi Dávid munkáját.

A zsűri idei döntése szerint a MATT Szakmai Fődíját és a vele járó pénzjutalmat Kovács Mónika nyerte.

Új logók a BKK-nak

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Design Terminál 2012 végén kötött stratégiai megállapodást. A két szervezet együttműködésének egyik kiemelt célja, hogy a fővárosi tömegközlekedés és utastájékoztatás megújításában a magyar kreatívipar legtehetségesebb alkotói is szerephez jussanak. A partnerség keretében a BKK a Design Terminál szakmai közreműködésével indított meghívásos tervezési pályázatot a metró, a HÉV és a dunai hajójáratok új emblémáinak megalkotására. A 8 tagú nemzetközi szakmai zsűri döntése alapján Nagy Dániel és Orbán Péter alkotta Hidden Characterst kérték fel a munkára.

A fesztiválon a nyertes pályamunkák mellett itt láthatók az ikonikus brit Penguin Könyvborítói is, mely az idén 75 éves kiadó előtt tiszteleg. A tárlat felsorakoztatja az elmúlt évtized legjobb borítóit és látványos installációban mutatja be a nagyközönségnek.

A kiállítások mellett a Graphifest további szakmai előadásokkal várja az érdeklődőket pénteken. Vendége lesz két jelentős személyiség a nemzetközi design palettáról, akikbár két különböző design hagyománnyal rendelkező országból érkeztek, amai cutting edge designt és a leghaladóbb kortárs szemléletet képviselik.Itt lesz Fraser Muggeridge (London, UK), jelenleg talán a legeredetibb és legelismertebb könyvtervező és designer Angliában, valamint előadást tart Demian Conrad (Lausanne, SUI) designer, számos nemzetközi díj és elismerés birtokosa, aki 2007 óta saját néven alapított stúdióját vezeti Lausanne-ban.

KIÁLLÍTÁS: 2013. november 20-28-ig, naponta 12–20 óráig.
HELYSZÍN: Design Terminál, 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.
SZAKMAI ELŐADÁSOK: 2013. november 22. péntek 17:00 – 19:00 Fraser Muggeridge (London, UK), DemianConrad (Lausanne, SUI)

Design Terminál, tervezőgrafika, aranyrajzszög-díj, graphifest, matt, magyar tervező Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317