Logomain

Hetedszer is itt a Graphifest

By HG.HU 2013. november 18. 17:06

szerk at hg dot hu

A magyar tervezőgrafikusok legrangosabb szakmai eseményét ebben az évben is az Aranyrajzszög Társaság (ART), a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT), valamint a Design Terminál közösen szervezi. A rendezvény november 19-én, kedden 18 órai kezdettel nyitja meg kapuit, hogy másfél héten át a tervezőgrafika szerelmeseié legyen a tér.

Hetedik alkalommal rendezik meg a magyar tervezőgrafikai szakma éves seregszemléjét, a Graphifestet, melynek idén is a Design Terminál ad otthont. A november 19-28-ig tartó eseménysorozaton egyszerre négy grafikai kiállítással találkozhat a nagyközönség, valamint szakmai előadásokon vehetnek részt az érdeklődők. A fesztivál megnyitóján 12. alkalommal adják át az Aranyrajzszög-díjat, kihirdetik a MATT tematikus grafikai pályázatának, valamint a BKK logótervezői pályázatának eredményeit. A tervek mellett a Design Terminál emeletén a 75. születésnapját ünneplő ikonikus brit Penguin Books borítói is láthatóak lesznek.

7._graghifest_logo.gallery

Kié lesz az idei Aranyrajzszög-díj?

A nyitóeseményen 12. alkalommal adják át az Aranyrajzszög-díjat, mellyel a konkrét megbízásokra készült legjobb tervezőgrafikai munkákat jutalmazzák. A pályázat és a kiállítás a kezdetektől nyílt, a tervezőgrafika területén színvonalasan tevékenykedő kollégák számára teremt bemutatkozási lehetőséget.

Látványkonyha grafikusokkal

Kihirdetik a MATT tematikus pályázatának eredményét is, mely idén a "Látványkonyha" témakörében várta az alkotásokat. Idén a grafikusok arra keresték a választ, hogy valójában mekkora a mozgásterük, mennyire tudják saját egyéniségüket „belefőzni” egy-egy grafikai megrendelésbe, ahol szigorú szabványok szerint, pontos instrukciók alapján kell egyedit tervezniük.

Ki tervezi a metró, a HÉV és a hajójáratok új logóját?

A Budapest Közlekedési Központ (BKK), a Design Terminál közreműködésével pályázatot írt ki a metró, a HÉV és a dunai hajójáratok új emblémáinak elkészítésére. A két szervezet együttműködésének egyik kiemelt célja, hogy a fővárosi tömegközlekedés és utastájékoztatás megújításában a magyar kreatívipar legtehetségesebb alkotói is szerephez jussanak. A pályázatra meghívott 5 grafikus, illetve grafikai stúdió műveit nemzetközi zsűri bírálta el, melynek eredményét szintén a november 19-i megnyitón jelentik be. A beérkezett logóterveket, köztük a győztes alkotást is bemutatja a Graphifest.

Penguin könyvek borítói a Terminálban

A 7. Graphifestre hazánkba érkezik a Penguin Könyvborító kiállítása, amely tisztelgés az idén 75 éves kiadó előtt. A tárlat nem csak felsorakoztatja az elmúlt évtized legjobb borítóit, hanem leírja és elemzi azt a folyamatot, ahogyan készültek, és ahogy a több mint 20 variáns közül kiválogatták azt az egyet, amely végül az olvasó kezébe kerülhetett. Melyik verzió működött és melyik nem? Mit gondol a munkákról a tervezője? Mi a szerző véleménye a könyvéhez készült borítóról? A kiállítás során ezeket is megtudhatjuk a munkák mellé csatolt kommentárokból és véleményekből, amelyeket többek között Paul Auster, Nicholas Blechman, David Byrne, Brian Cronin, Elizabeth Gilbert, Hanif Kureishi, Roseanne Serra, Art Spiegelman, Ruben Toledo, Tomer Hanuka, Paul Sahre, Chris Ware, valamint a könyvek szerzői, és a kiadó munkatársai készítettek.

Nemzetközi előadók

A Graphifest hagyományaihoz híven további szakmai programok is várják az érdeklődőket:
Idén a fesztivál vendége lesz két jelentős személyiség a nemzetközi design palettáról, akik bár két különböző design hagyománnyal rendelkező országból érkeztek, a mai cutting edge designt és a leghaladóbb kortárs szemléletet képviselik.
Itt lesz Fraser Muggeridge (London, UK), aki negyedmagával működtet saját néven grafikai stúdiót Londonban. Jelenleg talán a legeredetibb és legelismertebb könyvtervező és designer Angliában. Előadást tart Demian Conrad (Lausanne, SUI) designer, számos nemzetközi díj és elismerés birtokosa, aki 2007 óta saját néven alapított stúdióját vezeti Lausanne-ban.
 
MEGNYITÓ: 2013. november 19. 18:00 óra
A FESZIVÁLT MEGNYITJA: Nádai Ferenc, grafikus-tipográfus
KÖSZÖNTŐT MOND: Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója, Lelkes László, Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának elnöke, Jon Hunter, a Londoni Közlekedési Társaság design igazgatója és Yo Kaminagai, a Párizsi Autonóm Közlekedési Társaság design igazgatója
 
SZAKMAI ELŐADÁSOK: 2013. november 22. péntek 17:00 – 19:00 Fraser Muggeridge (London, UK), Demian Conrad (Lausanne, SUI)
KIÁLLÍTÁS: 2013. november 20-28-ig, naponta 12–20 óráig.
HELYSZÍN: Design Terminál, 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.

kiállítás, kiallitas, programajánló, tervezőgrafika, graphifest, matt, magyar tervező, kiállítas Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317