Logomain

Esterházy kastély, balatoni villa, tiszai ártér és idősotthon az év legjobb magyar épületei

By HG.HU 2013. november 8. 17:36

szerk at hg dot hu

01-fertod-szentkuti-viktor-foto.gallery

Média Építészeti Díja 2013

Esterházy kastély felújítása, fotó: Batár Zsolt

S-02.gallery

Média Építészeti Díja 2013

Reisz Ádám, Fernezelyi Gergely, Basa Péter (1964-2009): balatonfüredi Villa, fotó: Bujnovszky Tamás

Mediadij_295.gallery

Média Építészeti Díja 2013

Mediadij_616.gallery

Média Építészeti Díja 2013

Tegnap este adták át a Média Építészeti Díjait: bemutatjuk az idei év legjobb hazai épületeit, terveit és alkotóikat.

Idén újra teltház előtt ünnepeltek az építészek a budapesti Katona József Színházban a kilencedik alkalommal megrendezett Média Építészeti Díja – nyilvános zsűrizés és díjátadó –  rendezvényen 2013. november 7-én. 

Terv kategóriában a zsűri pontszámai alapján pontegyenlőség alakult ki Varga Noémi Tivadari ártér hasznosítása című MOME diplomamunkája és Gyürki-Kiss Pál, Dévényi Márton, Dévényi Sándor őrmezői intermodális csomópontra készült terve között, azonban a 10 fős zsűri végül Varga Noéminek ítélte a Média Építészeti Díját a kategóriában.

Épület kategóriában a díjat a Molnár Csaba és csapata tervezte fertődi Esterházy kastélyegyüttes rekonstrukciója nyerte.

A Média Építészeti Díja Közönségdíját az index.hu-n lezajlott internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában Reisz Ádám, Fernezelyi Gergely, Basa Péter (1964-2009) építészek munkája, a balatonfüredi Villa kapta. 

A Közönségdíj terv kategóriában az epiteszforum.hu oldalán lezajlott szavazás alapján Nagy Eszter Anna ajkai Széleskert Idősotthonának döntős tervéé lett.

Varga Noémi: Autonóm üzemek a Tiszán

Az idei alkalommal másodszor a Holcim a „Fenntartható Építészetért” címmel különdíjat adományozott, amelyet Fegyverneky Sándortól, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumának elnökétől vehetett át Puhl Antal DLA és Dajka Péter az ÉMI Tudásközpont tervezéséért. "Egy Európai Uniós pályázaton nyert és hazai önrésszel kiegészített pénzügyi keretből megépült földszint + 1 emeletes épületről végre elmondható, hogy „nem lukas a suszter cipője” – hangzott az indoklás.

„Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új épülete magas színvonalú településképi megjelenésével példát mutat ipari környezetében. Példamutató „közel nulla” energia igényével is, ezzel elébe megy a 2019-től érvényes teljesítménykövetelménynek. Az épület a legkorszerűbb energiatudatos építészeti és épületgépészeti megoldásival, bemutató épületként is működik. Fontos erénye az épületnek, hogy az egyedi, jellegzetes homlokzati megoldásai az épület energiaháztartásában fontos felmelegedés elleni védelmet azaz árnyékolást szolgálnak többféle módon. Az épület jó példa arra, hogy középület esetén az építtető hogyan tud olyan döntéseket hozni, mely építéskor némi költségtöbblettel és igen sok szellemi hozzáadott értékkel távlatosan sokféle hasznot hoz” – indokolta a döntést Fegyverneky Sándor építészmérnök, a "Fenntartható Építészetért" különdíjat odaítélő zsűri elnöke.

Az epiteszforum.hu a Média Építészeti Díjának nyilvános zsűrizésével és a díjak átadásával ünnepelte 13. születésnapját. A tervek és a házak bemutatása előtt idén rendhagyó módon nem egy, hanem két díszvendéget is köszöntöttek. Fura véletlen (?), de 2013-ban a finalisták között több ismert építész család – Dévényi, Ferencz, Turányi – ifjabb tagja is szerepel. De a döntősök között van Földes László is, aki Györgyi Dénes és Griegl Kálmán leszármazottja. S idén ketten is kerek születésnapot ünnepelnek a híres építész apák közül: Vadász György betöltötte a nyolcvanat, Benczúr László a hetvenet. 2013. november 7-én este őket köszöntötték fiaik, és velük együtt a sikeres építész apákat és sikeres építész fiaikat is ünnepelték.

A médiazsűri most is két kategóriában – tervek és megépült házak – pontozhatott az építészeti bemutatók után. A hangsúlyozottan laikus zsűri véleményét három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Kovács Dániel a Szépművészeti Múzeum projektkoordinátora, lapunk korábbi főszerkesztője és Zubreczki Dávid az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki.

A zsűri tagjai:

Heti Válasz – Sümegi Noémi

ORGIGO – Kövesdi Péter

M1 – Mohácsi Szilvia 

index.hu – Földes András 

FUGA Rádió - Rózsa Péter

MTI – Devich Márton 

HírTv - Kántor Viola

Népszabadság – Szalai Anna 

mno - Őrfi József

Budapest Folyóirat - Török András

Szakmai bírálók:

Kovács Dániel, projektkoordinátor Szépművészeti Múzeum

Zubreczki Dávid, urbanista.blog.hu szerzője

Wesselényi-Garay Andor, főiskolai docens, Nyugat-magyarországi Egyetem

Az est házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője és Bardóczi Sándor tájépítész, az epiteszforum.hu rovatvezető szerkesztője voltak.

A rendezvényt az Austrotherm, Autodesk, Graphisoft, Holcim, Nemzeti Kulturális Alap, Canon, Hansgrohe, S-immo, Vitra támogatta.

Egyetemi partnerek: Építész Klub BME, Pollack HÖK, SZE Random Klub

média építészeti díja 2013, tisza, fertőd, varga noémi, molnár csaba, ártér, basa péter, reisz ádám, esterházy kastély, Fernezelyi Gergely Icon_print

Média Építészeti Díja 2013

Esterházy kastély felújítása, fotó: Batár Zsolt

Média Építészeti Díja 2013

Reisz Ádám, Fernezelyi Gergely, Basa Péter (1964-2009): balatonfüredi Villa, fotó: Bujnovszky Tamás

Média Építészeti Díja 2013

Média Építészeti Díja 2013

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317