Logomain

Világjáró kiállítás a Rubik-kocka 40. születésnapjára

By HG.HU 2013. július 31. 21:35

szerk at hg dot hu

Ötmillió látogatót várnak a Rubik-kocka 40. születésnapját ünneplő világjáró kiállításra a Google és egy amerikai tudományos intézmény, a Liberty of ScienceCenter szervezésében.

A kiállításon mindenki megnézheti a Rubik-kocka prototípusát is: a két sorban négy-négy kis fakockából álló játék mozgatható elemeire színes papírlapokat ragasztottak.

Rubik_2.gallery

“Amikor negyven évvel ezelőtt megalkottam a kockát, álmodni sem mertem arról, hogy ilyesmi fog történni. Abban biztos voltam, hogy valami nagyon érdekes és inspiráló dolgot találtam ki, de senki sem gondolta, hogy ilyen nagy jövő vár a kockára”

Így emlékezett vissza Rubik Ernő egy az interneten, a kiállítás Google+ oldalán és a YouTube-on élőben közvetített videobeszélgetésben. A YouTube-on bármikor újranézhető beszélgetésben Rubik Ernőn, és Paul Hoffmann-on a kiállításnak otthont adó Liberty of Science Center vezetőjén kívül Rubik-kocka mesterek, matekzsenik, tudósok, művészek beszélgettek arról, hogy több évtizedes története alatt hogyan inspirálta a Rubik-kocka a tudományok és művészetek képviselőit világszerte.

Kiállítás egy színes kocka körül

A kiállítás a feltalálás, a játék és az inspiráció köré épül. “Nem mindennapi kihívás elé állított minket, hogy hogyan építsünk egy színes kockára egy egész kiállítást, ami bevonja, megmozgatja a látogatókat. Magasan képzett csapat állt össze, fejlesztők, tervezők, technológiai szakemberek dolgoztak azon, hogy olyan élményekkel töltsük meg a teret, melyekkel a szórakozás mellett el is gondolkodtatjuk a látogatókat” - mondta Ann Neumann a Liberty Science Center kreatív igazgatója.
A Rubik-kocka kreatív gondolkodásra, gyors problémamegoldásra, a játékosság megőrzésére tanít mindenkit. Foglalkoztatja a művészeket, formatervezőket, és segít megszerettetni a gyerekekkel a matematikát, programozást, mérnöki és természettudományokat. Világszerte emberek millióit inspirálta, szórakoztatta, gondolkodtatta el ez a magyar találmány 40 éves története során, ezzel pedig nagy mértékben hozzájárult a technológia fejlődéséhez, a modern világ változásaihoz.

Inspiráció a világ körül

“A Google-nél minden nap azzal telik, hogy komoly kihívásokra találjuk meg a lehető leggyorsabb és legpontosabb megoldást. A Rubik-kocka ugyanerről szól. Világszerte arra inspriálja az embereket, hogy próbára tegyék képességeiket a világ egyik legismertebb játékával. Örömmel működünk együtt a Liberty Science Center-rel, hogy a Rubik-kocka segítségével világszerte minél több gyerekkel megszerettessük a mérnöki és természettudományokat, technológiát, művészetet és matematikát” - mondta Lorraine Twohill, a Google alelnöke a kiállítás bejelentésekor.
A 650 négyzetméter alapterületű kiállítás 2014 tavaszán debütál New Jerseyben, majd 7 éven keresztül fog utazni a világban. A kiállításra 5 millió látogatót várnak világszerte. Egyik főszereplője egy tízméteres világító Rubik-kocka lesz, amit a helyszínen csapatban, vagy akár a világ bármely pontjáról online is lehet majd irányítani, meg lehet próbálni kirakni.
A kiállítás két főtámogatója a Google és Magyarország Kormánya. A kiállításról tájékozódhatunk a Liberty of Science Center honlapján, valamint a kiállításnak dedikált Google+-oldalon.
A tervezett programokról, kiállítási elemekről a Liberty of Science Center kiadványában olvashatunk részletesen.
A videóbeszélgetés résztvevői, témái és az esemény Google+ oldala itt.

design, kiállítás, kiallitas, program, rubik ernő, rubik-kocka, google, kiállítas, beyond rubik's cube. liberty of science center Icon_print

Kiállítás a Rubik-kocka 40. születésnapján

Kép Liberty of Science Center

Kiállítás a Rubik-kocka 40. születésnapján

Kép Liberty of Science Center

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317