Logomain

Mordor Malmától a világ legkisebb kocsmájáig

By HG.HU 2013. július 23. 19:07

szerk at hg dot hu

Hellowood_5.gallery

Hello Wood 2013: Mordor Malma @ Nagy Sándor, Szabó Bulcsú

Kép © somoskői Gábor

Gubecs_3.gallery

Depó betonworkshop - Gübecs

Kép © Kékesi Donát

Gubecs_2.gallery

Depó betonworkshop - Gübecs

Kép © Kékesi Donát

Gubecs_1.gallery

Depó betonworkshop - Gübecs

Kép © Kékesi Donát

Hellowood_4.gallery

Hello Wood 2013: Table @ Harcsa Diána, Dékány Tibor

Kép © Somoskői Gábor

Hellowood_3.gallery

Hello Wood 2013: eMotion Track @ Zoboki Gábor, Csiszér András

Kép © Somoskői Gábor

Hellowood_2.gallery

Hello Wood 2013: iWood @ Losonczi Áron

Kép © Somoskői Gábor

Hellowood_1.gallery

Hello Wood 2013: BigO@Pep Tornabell, Enrique Soriano

Kép © Somoskői Gábor

Csillagvizsgáló, Mordor Malma, iWood zenemegosztó és a világ legkisebb kocsmája fából: az idei Hello Wood alkotótábor termése. A csórompusztai találkozón 120 fiatal építész és designer dolgozott együtt a szakma markáns - hazai és nemzetközi - alkotóival, hogy újra felfedezzék az elhalványuló emberi kapcsolatok jelentőségét.

A Hello Wood legújabb küldetése ugyanis az volt, hogy kísérletet tegyen a természetes emberi kötelékek megragadására és megerősítésére, és építményeivel finoman alakítsa újra a közösségi érintkezési formákat. 
Ezzel ismét a társadalmilag tudatos gondolkodás és cselekvés magját igyekeztek elhinteni a fiatal alkotógenerációban, amelynek az életében fontos szerepet tölt be ez a tábor. A résztvevők 11 fából épült objektumot hoztak létre egy hét alatt, amelyeket az utolsó napon illusztris zsűri értékelt.

A zsűriben a szakma krémje

A szombati zárónapon a hazai építész és design közélet legjava érkezett a csórompusztai Hello Wood táborba, hogy díjazza az alkotásokat. A héttagú zsűri, Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója, Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Csákány István, nemzetközi hírű képzőművész, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Nagy Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész tanszékének vezetője, Szemerey Samu, a Design Hét nyitó kiállításának kurátora és Winkler Nóra újságíró az alapos körbevezetés után úgy döntött, hogy a lengyel Moomoo Architects által megépített Polifóniát tünteti ki elismerésével, akik a hallás, a látás, a szaglás és a tapintás élményét szőtték össze. A Csórompusztát és Kapolcsot összekötő ösvényen álló folyosó az “érzékelés kapuja”, amelyen belépve a hangok, az anyagok, a látvány és az illatok egyetlen élménnyé olvadnak össze. Miközben áthaladunk a szerkezet tetejéről lelógó, sűrű falécek között, azok szélcsengő módra zenélnek, a kezünkkel átérezhetjük a fa finomságát, és mindennek természetesen a látványa és illata is csodálatos. Az alkotás a csórompusztai házigazdák különdíját is elvitte mint a hely szellemét leginkább megragadó kreáció.

Lépj közelebb!

A Hello Wood idei Step closer!, azaz Lépj közelebb! mottója egyszerre két célkitűzést is magában foglal: az emberek, a természet és az épített környezet közötti viszony szorosabbra fűzését a design és az építészet eszközeivel (és persze rengeteg fával!), valamint a fiatal kreatív elmék ösztönzését, hogy kilépjenek városi, modern, digitális alkotókörnyezetükből, és valós, kézzel fogható problémákra közös erőfeszítéssel és kétkezi munkával igyekezzenek megoldást keresni.
Amennyire szociális, annyira nemzetközi is volt az idei Hello Wood. A részvevőknek közel 40%-a érkezett külföldről, míg a tizenegy installációból öt készült külföldi - lengyel, osztrák, német, angol, spanyol és holland - csoportvezetők irányításával. A személyükben ráadásul olyan alkotókat tisztelhetünk, mint a barcelonai CODA iroda építészei, akik BigO (NagyO) nevű - vagy ahogy sokan becézik: a fánk - installációjukkal a fa rugalmasságát hangsúlyozták ki, vagy a berlini Holger Alpermann, aki egy hatalmas, szél-lengette égbetekintő Tölcsért épített. A brit Oliver Sales és az osztrák Pap Bence sátor-szerű Tom Dom-jához digitális tervezési technika és a természetben megtalálható formák azonos mértékben nyújtottak inspirációt.
A magyar workshpovezetők között pedig idén először volt ott a nemzetközileg elismert, FIABCI- és Ybl-díjas Zoboki Gábor alkotótársával Csiszér Andrással, akik csapatukkal egy közel 20 méter hosszú, 3 méter magas, dinamikus kaput alkottak, e-motion TRACK (Érzések Ösvénye) elnevezéssel, amelynek szerkezete sárkányszerűen mozgatható.

Valamennyi alkotó a hétköznapi interakcióknak azokat a formáit vette górcső alá, amelyeket az emberek készen kapnak, ezért aztán nehezen bírálják felül.

Ilyen például a tábortűz, amelyet Cseh András és Veres Bálint munkájának, a TűzFÉSZEKnek hála most már azok is közvetlen közelről élvezhetnek, akik nem kaptak helyet az első sorban. A mobil padrendszerben ugyanis a hátsó sorok az első fölé magasodnak, akár egy amfiteátrumban, rálátást nyújtva a középen lobogó tűzre. Losonczi Áron és Turányi Bence, iWood nevű zenemegosztó szerkezetükkel arra a ma már teljesen szokványos helyzetre reagált, amikor egy társaságban mindenki a telefonjával van elfoglalva. Anélkül, hogy elvetné ennek a modern idillnek a digitális elemét, összeköti a részvevőket egy analóg technikával: egy fából készült zenemegosztó eszközzel. Ezzel lehetővé teszi, hogy a közösség együtt élvezze a modern technika nyújtotta kényelmet (adott esetben a zenehallgatást), elszigetelődés nélkül. 

Közönségdíjat nyert a világ legkisebb kocsmája

A közönségdíjat is elnyerő Panorama Peep Hole (Panoráma Kukucskáló), Suzana Milinovic és Rufus van den Ban projektje, pedig nem más, mint valószínűleg a világ legapróbb kocsmája, ami a résztvevők körében Body Barként vált ismertté. Arra tettek kísérletet, hogy 1,44 négyzetméteren minél több vendég és kocsmafunkció kapjon helyet úgy, hogy mégis kényelmes és működőképes legyen, és a túlzott közelséggel újfajta interakciókat ösztönözzön az emberek között. Mordor Malma szélerőmű egy monumentális 6m magas szélmalom, amely a táj egyik szélcsatornájába lett tervezve és 24 lapát forog központi tengelyén. Alkotóit Nagy Nándort és Szabó Bulcsút az Égiek és egy traktor segítették, amint a monumentális mérnöki csoda fekvő helyzetből felemelkedett, hogy megkezdje örök forgását. A Harcsa Dia és Dékány Tibor az egyszerűségre helyezték a hangsúlyt és egy 43 méteres design Asztalt építettek, ezzel segítve a közös étkezés és beszélgetések közösség-formáló szerepét. Vass-Eysen Áron, Frikker Zsolt és Gál Béla a kapolcsi kocsma egy kihasználatlan részére építették fel a Kapo_cs teret, amely összeköt két utcát, és a kocsmát használó helyi és vendég közönség ismerkedését is segíti.

Kísérleti vendégprojekt a Szövetség '39-től

A Hello Wood minden évben meghív egy kísérleti vendégprojektet alkotótáborába. Az idei meghívott a Szövetség ’39 Művészeti Bázis szervezésében működő Depó betonworkshop volt, akik Gübecs-projektjüket hozták el Csórompusztára. A Depó a rá jellemző kísérleti anyaghasználattal és technológiák bátor párosításával kísérletezett. Az eredmény, a felfújható ballonok segítségével, habbetonból létrejött, nagyméretű üreges test, jól tükrözi a forma, a technológia és az anyaghasználat dinamikáját. Izgalmas belső alakzatok, lenyomatok és átlátások alkotják az organikus beton objektet, melyet a filigrán, geometrikus fakeret tesz teljessé.
A Csórompuszta gyönyörű, természetes környezetében megépült installációk egytől egyig bizonyítják, milyen komolyan vették a feladatot a részvevők, és hogy az értékes alkotói munka az érzékeny kérdésfeltevésen és a közös válaszkeresésen alapul. Az alkotások egy része legközelebb a Sziget fesztiválon lesz látható. Az Asztal a Design Hét Budapesten a a Design Terminál előtt lesz felállítva.
Az alkotások részletes leírását itt olvashatjuk, a táborról készült videó itt látható.
A Hello Woodhoz a faanyagot 2010 óta a Jaf Holz Ungarn Kft. biztosítja. A Hello Wood kiemelt támogatója a Design Terminál.
Az esemény stáblistája:
Főszervező: Hello Wood Kft. kurátor: Pozsár Péter, kreatív vezetők: Huszár András és Ráday Dávid, ügyvezető igazgató: Bakos Maxim, projekt menedzser: Janota Orsi, irodavezető: Lakatos Nikoletta
Tanácsadói testület: Árvai-Nagy Krisztina, Gerendai Károly, Halasi Rita Mária, Leena Pasanen, Ráday Mihály

 

design, fa, mome, magyar design, Csórompuszta, alkotótábor, hello wood 2013 Icon_print

Hello Wood 2013: Mordor Malma @ Nagy Sándor, Szabó Bulcsú

Kép © somoskői Gábor

Depó betonworkshop - Gübecs

Kép © Kékesi Donát

Depó betonworkshop - Gübecs

Kép © Kékesi Donát

Depó betonworkshop - Gübecs

Kép © Kékesi Donát

Hello Wood 2013: Table @ Harcsa Diána, Dékány Tibor

Kép © Somoskői Gábor

Hello Wood 2013: eMotion Track @ Zoboki Gábor, Csiszér András

Kép © Somoskői Gábor

Hello Wood 2013: iWood @ Losonczi Áron

Kép © Somoskői Gábor

Hello Wood 2013: BigO@Pep Tornabell, Enrique Soriano

Kép © Somoskői Gábor

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317