Logomain

Analóg emlékek a digitális világban

By Tóth Katalin 2013. május 14. 17:15

szerk at hg dot hu

A májusi CreativeMornings Budapest vendége a Fortepan fotóarchívum alapítója.

A májusi kreatív reggelin az analóg világ digitalizálásának kalandjairól a globális Backwards témához kapcsolódóan Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és szerkesztője tart előadást. Tamási Miklós tipográfusként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ma az OSA Archívum programvezetője, több történelmi film forgatókönye, történeti kiállítások és számos könyv fűződik a nevéhez. Emellett a nagy sikerű programsorozat, a Budapest100ötletgazdája és kedd esténként önkéntes jegyárus a Cirko-Gejzír Moziban.

Cm20130612-23712-mao0gc.gallery

A fotóarchívumot 2010 őszén alapította Szepessy Ákossal és mára egy 23 ezer képet felvonultató, 20. századi Magyarországát bemutató online gyűjteménnyé gyarapodott, amelynek minden egyes képe nyomtatási minőségben, ingyenesen letölthető. A körülbelül ötezer, lomtalanításokon és ócskapiacon gyűjtött, főleg családi albumokból származó fényképpel a Fortepan nem egy, a múlt dokumentációt gyűjtő letét, hanem interaktív felületének köszönhetően egy játékos, állandó online kiállítás, sőt: a fórumnak köszönhetően közösségi kutatási felület is.

A Fortepan kutat, gyűjt, rendszerez, feldolgoz, megőriz, megvéd fotókat, amelyek aztán később történelmi, szociológiai, építészeti, művészeti vagy kulturális antropológiai kutatások alapanyagául szolgálhatnak. A fotógyűjtemény működésének kapcsán olyan aktuális és izgalmas kérdések merülnek fel, mint az analóg és a digitális világ viszonya, az archiválás, a közkincs, a kulturális örökség, a kultúrpolitika, az internet korában átalakuló szerzői- és tulajdonjogok. Vajon a digitális adattárolás milyen egyéb területeket érint még? Milyen jogköröket érint? Kinek a tulajdonában állnak az archív felvételek? Vajon hogyan működik egy múzeum nélküli gyűjtemény befogadása? Ehhez hasonló témákról hallhatunk pénteken a Toldi Moziban.

CreativeMornings Budapest Májusi előadás
2013. 05. 17. péntek 8:30
Téma: Backwards
Előadó: Tamási Miklós
Helyszín: Toldi Mozi (1054 Budapest, V. kerület, Bajcsy- Zsilinszky út 36-38. )
A programra - a korlátozott férőhelyek miatt - előzetes regisztráció szükséges az alábbi linken: http://www.eventbrite.com

További információk:
http://facebook.com/CreativeMorningsBudapest
http://creativemornings.com
http://twitter.com/Budapest_CM

A májusi CreativeMornings Budapest a hg.hu szervezésében, az Ombrello, a TrendSurfer, a Danone Actimel és a Nespresso támogatásával valósul meg.

budapest, program, osa archívum, archívum, creative mornings, creativemornings, kreatív szakma, creativemorningsbudapest, péntek, kreatív reggeli, fortepan, tamási miklós, fotóarchívum Icon_print

Tamási Miklós a májusi Creative Mornings előadója

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317