Logomain

A 7 grafikusa: Babos Bertalan Zsili

By totkat 2013. május 12. 16:44

szerk at hg dot hu

Zsili020130612-23712-o5x1n7.gallery

A 7 grafikusa - Babos Bertalan Zsili

Zsili_szatyor20130612-23712-c87vym.gallery

Babos Bertalan Zsili - Púder Bárszínház és Galéria

Púder Bárszínház és Galéria a Ráday utcában

Zsili_puder20130612-23712-1hpmfn5.gallery

Púder Bárszínház és Galéria

Wndrlnd_0520130612-23712-1z0h7pq.gallery

WNDRLND, Margitsziget

Wndrlnd_0420130612-23712-9rsury.gallery

WNDRLND, Margitsziget

Wndrlnd_0220130612-23712-19txh1y.gallery

WNDRLND, Margitsziget

Wndrlnd_0120130612-23712-tk45ky.gallery

WNDRLND, Margitsziget

Wndrlnd_0320130612-23712-ha4mro.gallery

WNDRLND, Margitsziget

Zsili120130612-23712-1k4czmn.gallery

Babos Bertalan Zsili

Zsili egyik hosszú sorozatának darabjai szövegbuborékokkal és fejekkel

Zsili220130612-23712-2fgupk.gallery

Babos Bertalan Zsili

Zsili egyik hosszú sorozatának darabjai szövegbuborékokkal és fejekkel

Megszállott gyűjtögetés és expresszív stílus jellemzi Zsilit, akinek számos szórakozóhely köszönheti nem mindennapi megjelenését.

Majdnem pontosan egy év szünet után újra elindul a 7 grafikusa sorozat a hg.hu-n. A két év alatt 106 epizódot termelő első korszak sok kellemes meglepetéssel szolgált, és a visszajelzések alapján úgy gondoltuk, érdemes újra felvenni a fonalat. Az első részek a Margitszigeten áprilisban megnyílt képzőművészeti pop-up bár, a WNDRLND grafikusait fogják bemutatni, közülük is elsőként Babos Bertalan Zsilit, akinek a hely alapvető arculatát és többek között a körhintaszerű bárpultját köszönheti.

Babos Bertalan Zsili - www.zsili.tv

Zsili olyan szórakozóhelyek belsőépítészetéért felel még, mint a Buda kocsmatérképén egyedinek számító Szatyor bár, az otthonos belvárosi Csendes Létterem, vagy a Ráday utca kultúréletében is szerepet vállaló Púder Bárszínház és Galéria. A Margitszigeten sem most találkozhatunk a munkáival először: hatalmas falfestménye a Holdudvar félig nyitott enteriőrjét gazdagítja. A romkocsma-kultúrát sajátosan feldolgozó Zsili eredetileg tervezőgrafikusként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2005-ben, de az alkalmazott grafikai munkákat idővel sikerült nagyobb művészi szabadságot adó feladatokra cserélnie. Az egyetemre azért ment, hogy a szakmát megtanulja, de az ott szerzett ismereteket azóta úgy használja, hogy közben minél kevesebbet kelljen a számítógép előtt ülnie.

Púder Bárszínház és Galéria a Ráday utcában

Képzőművész szülők gyermekeként a kezdetektől igen markáns vizuális világban élt, homokkal pedig a játszótér helyett inkább vakolás közben találkozott. Az óvodában a gyerekek őt nyaggatták, hogy rajzoljon nekik traktort, nyolc évesen pedig már szobrokat hegesztett az édesapja szobrászműhelyében talált kellékekből. Középiskolásként a Kisképzőben folytatta a rajzolást, érettségi után pedig kipróbálta magát dekoratőrként a budapesti Dekor iskolában. Az egyetemen a tervezőgrafikai feladatok mellett folyamatosan festett és szobrokat is készített, a diploma után pedig olyan művészeti projektekben vett részt, mint a Ferencvárosi Művelődési Központ falainak kidekorálása vagy a Pinceszínház belső tereinek újragondolása. Ezek a munkák és a szórakozóhelyek általában a Munkacsoport néven futó képzőművész-csapattal születtek, melynek összetétele rugalmasan változik, Zsili viszont fix tagként van jelen.

Púder Bárszínház és Galéria a Ráday utcában

Szakmája szerint grafikus, sokan mégis belsőépítészként emlegetik az általa tervezett szórakozóhelyek miatt. Az eddig elkészültek mellé hamarosan további négy bár enteriőrje kerül majd a portfóliójába. Ezek a munkák azonban sosem számítanak egészen befejezettnek, folyamatosan hozzá tud tenni később is, hiszen a legtöbb helyen gyakran megfordul. A WNDRLND itt is kiemelkedik, hiszen a Margitszigeten lévő kerthelyiségen hétről hétre új művészek hagyják majd ott a névjegyüket, a lehető legkülönbözőbb módokon.

WNDRLND pop-up bár a Margitszigeten

Zsili nagy gyűjtő, a felhalmozott darabok közül pedig sokat felhasznál az általa tervezett enteriőrökben. Van azonban olyan is, ami egyelőre szent: ilyen a 2000 darabból álló sárga matchboxgyűjtemény, de a 800 darabos lemezautó-kollekció is még sértetlen. Sok felhasznált darab barátoktól érkezik, de van olyan is, ami tudatos kutatómunka eredménye, mint például a Szatyor bár falán látható, 2011-ben műalkotássá minősített Ady ladik egyes elemei. A spontán és helyszínspecifikus ötletek egyszerre vannak jelen a koncepcionális elemekkel ezekben az enteriőrökben, talán ez az, ami határozottan elemeli Zsili munkáit a hagyományos romkocsma-kultúrától.

Zsili egyik hosszú sorozatának darabjai szövegbuborékokkal és fejekkel

Az őt képzőművészetben foglalkoztató irányzatok óhatatlanul beszűrődnek az egyéb munkáiba, így születtek a WNDRLND próbababa-totemjei, a télen ugyanis Zsili leginkább maszkokat és totemszobrokat készített. Az aktuális projektek befejezése után pedig szeretne kizárólag a festészetre és a szobrászatra koncentrálni, és tovább gyártani a több tíz vagy száz darabból álló sorozatait.

grafika, belsőépítészet, képzőművészet, margitsziget, szórakozóhely, magyar tervező, a 7 grafikusa, romkocsma, gyűjtemény, wndrlnd, babos bertalan zsili, szatyor bár, munkacsoport, kocsmakultúra, holdudvar, púder bárszínház Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317