Logomain

Észt invázió a FUGÁ-ban

By Tóth Katalin 2013. május 3. 14:09

szerk at hg dot hu

120130604-20111-1ok89fw.gallery

Boom/Room. Új észt építészet

220130604-20111-2qd4pn.gallery

Boom/Room. Új észt építészet

320130604-20111-13lc49b.gallery

Boom/Room. Új észt építészet

420130604-20111-k8ediz.gallery

Eve Kiiler „Találkozzunk a tengerparton!”

620130604-20111-17ty3tx.gallery

A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban

720130604-20111-sx4rdq.gallery

Észt építészet a FUGÁ-ban

Május 7-én este 6-kor három kiállítás nyílik a FUGÁ-ban az észt építészet jegyében.

Május 7-én 3 észt kiállítás nyílik a FUGÁ-ban: a „Boom/Room. Új észt építészet” című anyag válogatás az utóbbi évtized legjobban sikerült épületeiből, „A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban” c. kiállítás az észt főváros faépítészetének múltját és jelenét tárja a látogató elé, Eve Kiiler „Találkozzunk a tengerparton!” című fotókiállítása pedig a szovjet szocialista építészet egyik tallinni emlékművének melankolikus pusztulását örökíti meg.

Sokszor elhangzott már, és nem alaptalanul: érdemes az észtekre figyelni, mert alighanem tudnak valamit. Ahhoz képest, hogy a 90-es évek elején ugyanolyan súlyos (ha nem súlyosabb) málhával álltak a rajtvonalhoz, mint mi, egy ideje már csak a hátukat leshetjük. Az Észt Építészek Egyesületének „Boom/Room. Új észt építészet” című kiállítása megmutatja, milyen eredménnyel jár, amikor egy tartósan lendületben lévő ország építőipara felvirágzik. A tárlat Helsinki, London, Berlin, Moszkva, Szófia és Glasgow után érkezett Budapestre, a kiállítás katalógusa megvásárolható a FUGA könyvesboltjában. A kiállításhoz kapcsolódóan május 8-án 18 órakor Andri Ksenofontov „Tendenciák a kortárs észt építészetben” címmel tart angol nyelvű előadást.

„A szlömtől a lakónegyedig: faépületek Tallinnban” című tárlat ráébreszthet arra, hogy van élet a skandináv gerendaházakon túl is. A magyar turista számára egzotikus hangulatú, romantikus andalgásra csábító faházas lakónegyedek egykoron az alacsony társadalmi státuszt jelentették, ma már többnyire a legfelkapottabb kerületek közé tartoznak, ahol igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a lakásvásárláshoz. Az Észt Építészeti Múzetum kiállítása többek között azt is bemutatja, hogyan szorult vissza a fa mint építőanyag szerepe a szovjet időkben, és hogyan nyerte vissza mára a presztizsét a faépítészet.

Eve Kiiler „Találkozzunk a tengerparton!” c. fotósorozatának főszereplője, az ókori birodalmak megalomán építészetét idéző tallinni Linnahall a moszkvai olimpia vitorlás versenyeinek helyszínéül épült többfunkciós komplexum. Ahogy dicsősége kopni kezdett, úgy vált egyre inkább marginális társadalmi csoportok kedvelt találkozóhelyévé. Eve Kiiler fotói ezeket a változásokat dokumentálják, azt állítva, hogy az épületegyüttes mindig is rituális funkciót töltött be a városi közösség különböző rétegeinek életében. A kiállításnak az is aktualitást ad, hogy az őszi Tallinni Építészeti Biennálé témája a szocializmus építészetének újrahasznosítása lesz.

A „Boom/Room. Új észt építészet” és „A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban” c. kiállítások május 27-ig, Eve Kiiler fotókiállítása június 5-ig tekinthető meg.

A programok a FUGA és a Magyarországi Észt Intézet együttműködésében valósulnak meg.

További információ: www.esztorszag.hu és www.fuga.org.hu.

kiállítás, kiallitas, programajánló, fuga, faépítészet, tallin, észt építészet, fotókiállítás, kiállítas, boom/room, andri ksenofontov, eve kiiler, 2013 május Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317