Logomain

Az s73 alapítói az év tájépítészei

By Kovács Dániel 2013. április 28. 11:11

szerk at hg dot hu

Dr. Balogh Péter Istvánnak és Mohácsi Sándornak ítélte a zsűri az egymillió forint pénzjutalommal járó rangos szakmai díjat.

Idén második alkalommal adták át az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze-díjakat a FUGA Budapesti Építészeti Központban a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat megkoronázásaként. A mintegy 250 szakmai résztvevő előtt az Év Tájépítésze díjért versengő öt finalista közül Dr. Balogh Péter Istvánnak és Mohácsi Sándornak, az s73 alapítóinak ítélte a zsűri az 1 000 000 Ft pénzjutalommal járó rangos szakmai díjat.

Taj120130604-20111-1vo9l52.gallery

Az Év Junior Tájépítésze 2013-ban Csillag Katalin lett, aki Visonta településre készített, a kortárs tájépítészet minden eszköztárát felvillantó, rendkívül funkciógazdag és mutatós ötletpályázati tervével nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

Az Interneten lebonyolított közönségszavazást Kun Zoltán győri tájépítész nyerte, aki az európai természetszerű erdők megmentéséért és természeti kezeléséért, valamint az ezzel kapcsolatos európai szakpolitikák létrehozásáért fáradozik a PanParks nevű nemzetközi szervezetben.

A megmérettetésen történő indulásnak nem volt feltétele, hogy csak megvalósult munkákat, vagy csak szabadtér-építészeti projekteket lehet bemutatni, hiszen a tájépítészet képviselői jóval szélesebb spektrumban (regionális tervezés, településtervezés, stratégiai anyagok, kutatások) tevékenykedik. Ennek megfelelően az 5 döntős elmúlt 5 évét bemutató portfóliókban is megjelentek a még csak terv alakban létező vagy inkább kutatási és stratégiai célú anyagok is.

A Dr. Balogh Péter István – Mohácsi Sándor (s73 tájépítész iroda) szerzőpáros pályázatában azt a hatalmas utat mutatta be, amelyet végigjártak a Budapest Szíve fejlesztésekben a koncepcionális elképzelésektől a megvalósult részletekig (a forgalomcsillapított, humanizált belváros koncepciója, a Kálvin tér rekonstrukció, a K-kő születése, a Belváros új főutcája egyes ütemei). Ugyanez az út volt nyomon követhető pályázatukban a Pécsi EKF szabadterei (Széchenyi tér, Tettye park, Havihegyi Kápolna, Zsolnai negyed) kapcsán is.

Gábor Péter egy kutatási, egy kerületi zöldfelületi stratégiai és egy lakótelep rehabilitációs projekten keresztül mutatta „léptékváltások” címet viselő pályázatában. Miként igazolható tudományosan az összefüggés Budapest zöldfelületi borítottsága és a felszíni hőmérséklet alakulása között: azaz milyen sokat jelentenek a városnak a városi zöldfelületek a nyári forróságban? Mit tartalmaz Budapest első – XIII. kerületi - zöldfelületi stratégiája? Mi valósult már meg ebből és hogyan? Lehetséges-e házgyári paneles lakóterületet (Országbíró lakótelep) a zöldfelületei által minőségileg felértékelni? Mindez megismerhető az ő munkáiból.

Dr. Herczeg Ágnes már 2001 óta jelen van tervezőként Tihanyban, amely a Bencés Apátságból kiindulva kezdte el átértelmezni közterületeit. Munkája a Tihanyi Legenda fantázianevet viselő hatalmas közterület-megújítási projektben csúcsosodott ki, amely a települést minőségileg egy új szintre emeli. De a tervezőnő nem csak erről nevezetes: tervezőirodája a Pagony régóta működteti az Ars Topia Alapítványt, amelynek keretében főként Erdélyben tájgondozó, forrásfoglaló, fürdőépítő kalákákat, igazi közösségi eseményeket szerveznek.

Szloszjár György munkáit minden budapesti ismeri, maximum nem tud róla. Irodája a Garten Studio tervezete az azóta nagy népszerűségnek örvendő Kopaszi Gát parkját, az újbudai Allee bevásárlóközpont közterületeit, és egy XXI. századi minőségű munkahely – a Graphisoft Park kreativitásra késztető zöldfelületeit is. Portfóliójában felvillannak az egyenlőre csak terv formájában létező Jászberény városközponti jelentőségű terei is, ahol kortárs eszközökkel formált egyedi utcabútorai, a jász motívumkincsből levezett formák vonják magukra a figyelmet.

Tihanyi Dominika pályafutása rögtön országos hírnévvel indult, annak idején ő és irodája az Újirány csoport hozta létre a budapesti Millenáris parkot. A tervezőnő pályázatában most azt mutatta be, hogy milyen utcaművészeti eszközök bevetésével próbálja a szakember formálni a VIII. Kerületi Palotanegyedben zajló városrehabilitációt, hogyan segíthet mindebben a részvételi tervezés eszköztára. De portfóliójában ugyancsak felvillannak a művészi igényességgel megformált belső kertek és tetőkertek, amelyek a megújult Hungária Fürdő és a hozzá integrált szálloda komplexum vendégeinek napjait teszik élményszerűvé.

A tíz Év Tájépítésze jelölt, közöttük a döntősök munkái, valamint a 12 junior pályázó Visontára készült ötletpályázati anyaga május 20-ig megtekinthető a FUGÁban.

Fotók: Glázer Attila

díj, tájépítészet, mohácsi sándor, balogh péter istván, s73, tihanyi dominika, 2013, herczeg ágnes, év tájépítésze-díj, gábor péter, szloszjár györgy Icon_print

Év Tájépítésze-díj 2013: Mohácsi Sándor és Balogh Péter István

Év Tájépítésze-díj 2013: a díj részlete

Év Tájépítésze-díj 2013: Csillag Katalin, Mohácsi Sándor és Balogh Péter István

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317