Logomain

Gerillamozgalom vagy városi önkéntesség? - interjú az 1x1 lányokkal

By totkat 2013. április 15. 11:43

szerk at hg dot hu

120130604-20111-qjmpsz.gallery

1x1 projekt

220130604-20111-prnhcc.gallery

1x1 projekt

320130604-20111-1j764ez.gallery

Gerillakötés Vadjutkától

520130604-20111-q9keyh.gallery

Gerillakertészet a Blaha Lujza téren

420130604-20111-51ug1e.gallery

Javítás legóval Spanyolországban

620130604-20111-pvyzwi.gallery

Fogadj örökbe egy négyzetmétert!

720130604-20111-y2d80u.gallery

Fogadj örökbe egy négyzetmétert!

920130604-20111-77ampo.gallery

Fogadj örökbe egy négyzetmétert!

Idén áprilisban a városi felelősségvállalás a téma. Irányított gerillamozgalom az 1x1 csapatától.

Április elsején startolt a tavasz legizgalmasabb városi kezdeményezése: az 1x1. Villámgyorsan nagy ismertségre és népszerűségre tett szert, ami valószínűleg égető aktualitásának köszönhető. A három friss diplomás lány – Dányádi Sára, Gadó Johanna és Komlós Krisztina – valamit nagyon elkapott a közhangulatból, amikor megalkotta a szervezett városi gerillamozgalom fogalmát, és kiírta a környezetünkért való felelősség tudatosítását célzó, egy hónapos lefutású pályázatát. Velük beszélgettünk a kezdeményezés hátteréről, a verseny részleteiről, és arról, miért fontos, hogy magunkénak érezzünk egy darabot a városunkból.

Sára és Johanna építészmérnökként végeztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2012-ben, és azóta is a szakmájukban dolgoznak. Krisztina ugyanitt szerezte meg kommunikációs- és médiaszakértő diplomáját. Johanna és Krisztina egy közös kurzus révén találkoztak, majd együtt vágtak bele egy kutatásba, mely a használaton alapuló városfejlesztést vizsgálta kísérleteken keresztül, a budapesti belváros területén.

Az 1x1 témája magától értetődő, de mégis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés kis hazánkban. A fő ötletgazda, Johanna elmesélte, hogyan lett az ötletből valóság: „A TE IS Alapítvány pályázatot írt ki, amelyben az önkéntesi munka népszerűsítésével foglalkozó projekteket kerestek. A nyeremény a portugáliai konferencián való részvétel volt, és anyagi támogatás a projekt megvalósításához, amire EU-s források állnak rendelkezésre. Most derült ki számomra, hogy az EU milyen mértékben támogatja az ifjúsági kezdeményezéseket: a Fiatalok Lendületben (Youth in Action) program számos lehetőséget kínál a tapasztalatszerzésre.”

„Az alapötlet egy séta közben jött. Gül Baba türbéjénél jártam, amikor észrevettem egy kis területet, ami szinte arra várt, hogy valaki virágokkal beültesse. Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha a város tele lenne ilyen apró beavatkozásokkal, amik egy idő után összeérnének, mint egy nagy patchwork.” – mondta el Johanna. Ha jobban belegondolunk, ez is egyfajta önkéntesség – a közösségért közvetve tehetünk azzal, hogy szebbé, kellemesebbé varázsoljuk a közterületeket. Azzal pedig, hogy örökbe fogadunk egy apró szeletet a városunkból, egyúttal felelősséget is vállalunk érte. „Arra akarjuk buzdítani az embereket, hogy együtt tegyenek a városukért. Erre megfelelő terep egy ilyen pályázat.” – mondta Krisztina, Sára pedig hozzátette: „Mindenki ismer híres falfirkákat, ikonikus városi elemeket. Az 1x1-re készült munkák is ilyenné válhatnak talán, hiszen a lényegük ugyanaz: a hely megjelölése, egy névjegy elhelyezése; mindezt persze a lehető legjobb értelemben és jobbító szándékkal téve.”

Gerillakertészet a Blaha Lujza téren - kép: gerillakertesz.hu

„A pályázat ugyan csak egy hónapig tart, de nem titkolt célunk, hogy maradandóbb hatást érjünk el vele. Elsősorban a szemléletváltás a cél: hogy az emberek észrevegyék az elhanyagolt területeket, és akarjanak valami tenni velük.” – mondta Johanna, majd Sára hozzátette: „Az örökbefogadók talán hosszú távon is gondoskodnak majd ezekről a területekről, de ha csak megértik, hogy a közterületek sorsa rajtuk is múlik, mi már annak is örülni fogunk.”

hg.hu: Biztos sokan kérdezik tőletek, hogy egy ilyen beavatkozás nem ütközik-e jogi akadályokba. Vajon nem kell-e tartania a közterületfelügyelők haragjától annak, aki kezelésbe vesz egy területet?

DS: A közterületeket érintő szabályozás városonként és kerületenként változik, de az mindenhol igaz, hogy a rongálást a törvény bünteti. Mi nem is erre buzdítjuk az embereket: olyan beavatkozásokat szeretnénk látni, ami szebbé, jobban használhatóbbá vagy kellemesebbé tesz egy kis darabot a városból. Persze a rongálást sokféleképpen lehet értelmezni, de abban bízunk, hogy a városvezetők is pozitívan állnak a kezdeményezéshez, és rugalmasan kezelik majd a helyzetet.

Javítás legóval Spanyolországban - kép: Plataforma Urbana

hg.hu: Mi számít köztérnek? Milyen területet érdemes választania annak, aki meg akar felelni a versenykiírásnak?

KK: Köztérnek számít minden olyan terület, amelyet mindenki azonos feltételekkel érhet el. Eképpen hangzik a közterület jogi meghatározása, és a mi versenyünkben is fontos szempont, hogy a pályázat kapcsán született beavatkozások mindenki számára megtapasztalhatóak legyenek, és a közösségnek adjanak valami pluszt.

DS: A versenykiírást ebben a tekintetben komolyan vesszük, és az is fontos, hogy a beküldött munkák március 20. és április 30. között szülessenek. Az 1x1 méter inkább csak iránymutató: ennél kisebb és nagyobb területekről is lehet szó természetesen, mindaddig, amíg mini beavatkozásnak lehet nevezni. A város pedig természetesen nem csak Budapestet jelenti, hanem bármilyen városi környezet lehet, akár itthon vagy külföldön.

Vadjutka és csapata 2012-ben bekötötte a Deák teret

hg.hu: Kik és milyen szempontok alapján fogják elbírálni a beérkezett pályázatokat? Milyen nyereményekre számíthatunk?

DS: Olyan szakértőket kértünk fel a pályázatok elbírálására, akik otthonosan mozognak a városi témákban. Kertész Mónika a Kortárs Építészeti Központ alapító tagja, és többek között ő áll a KÉK Közösségi Kertek programja mögött. Csalagovits Zóra a TE IS Alapítványt képviseli, és aktív résztvevője a hazai önkéntes tevékenységnek. Zubreczki Dávid az Urbanista blog szerkesztője, egyben a városi témák szakértője, Földes András pedig az index.hu újságírója.

GJ: A nyerteseket elsősorban kulturális programokra szóló belépőkkel szerettük volna jutalmazni. Felkerestünk különböző szervezeteket, akik általában pozitívan reagáltak, így a nyeremények felajánlásokból származnak. A pályázaton résztvevők nyerhetnek jegyek a C!rca társulat előadására a Trafóba, vagy a Tekerj a tóra! Bánkitó Fesztiválra. További felajánlásokat természetesen szívesen látunk, hiszen minél több a nyeremény, annál több kategóriában tudjuk jutalmazni a munkákat.

KK: Természetesen lesz közönségdíj is, amire annál nagyon eséllyel pályázik valaki, minél korábban küldi be a munkáját.

hg.hu: Mik a további terveitek, ha már lezajlott a pályázat? Hogyan lehet egy ilyen projektet folytatni?

GJ: Egy kicsit nagyobbra nőtt ez az egész, mint amivel számoltunk, ami persze nagyon jó hír, de rengeteg energiát igényel a menedzselése. Mindannyian munka mellett csináljuk, és végesek az energiáink, de nagyon szeretnénk, ha valamilyen módon folytatódna, amit elkezdtünk. Most megtapasztaljuk azt, hogyan működnek ezek a dolgok, és milyen lehetőségek vannak az EU-s finanszírozású programokban, így talán a folytatás már egy kicsit könnyebb lesz.

KK: A jövőben érdemes lenne formálisabb alakban folytatni a munkát, így könnyebb lenne megmozgatni az erőforrásokat is.

DS: A beküldött munkákból utólag szeretnénk egy térképet készíteni. Az viszont már egészen biztos, hogy a pályázat lezárásaként, május 12-én egy városi pikniket tartunk Budapesten, mely az Urbitális Majális programsorozat része is lesz. A helyszín ugyan még titok, de annyit elárulhatunk, hogy ezt a területet mi magunk fogadjuk majd örökbe, és persze egy kicsit nagyobb lesz, mint 1x1 méter. Természetesen a díjakat is itt adjuk majd át a nyerteseknek.

A szervezők a pályázatra 2013. április 30-ig várják a munkákat az 1x1hely@gmail.com címre. A beküldött anyagnak tartalmaznia kell egy előtte-utána fotósorozatot valamint egy rövid leírást maximum 500 karakter terjedelemben. Nem csak magánszemélyek pályázhatnak, hanem csapatok is, de egy ember legfeljebb 3 projekttel versenyezhet.

pályázat, város, önkéntesség, dányádi sára, közösségi kertek, 1x1, gadó johanna, komlós krisztina, te is alapítvány, youth in action, fiatalok lendületben, small intervention, mini beavatkozás, gerilla kertészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317