Logomain

Magyar is lehet a biennále 2014-es észt pavilonjának kurátora

By Kovács Dániel 2013. április 4. 11:07

szerk at hg dot hu

Nyílt, nemzetközi pályázaton keresi Észtország a 2014-es Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás észt pavilonjának kurátorát. Az első, anonim fordulóban nem várnak többet, mint egy 5000 karakteres koncepciót – figyelembe véve természetesen a főkurátor, Rem Koolhaas témáját: „Fundamentals: Absorbing Modernity: 1914 – 2014”.

Nyílt, nemzetközi pályázaton keresi Észtország a 2014-es Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás észt pavilonjának kurátorát. Az első, anonim fordulóban nem várnak többet, mint egy 5000 karakteres koncepciót – figyelembe véve természetesen a főkurátor, Rem Koolhaas témáját: „Fundamentals: Absorbing Modernity: 1914 – 2014”. Akinek van egy jó ötlete és kedve a képen látható, rokonszenves észt úrral együtt dolgozni, pályázzon!

Mark20130604-20111-1mvh7jy.gallery

Ülar Mark, a velencei észt pavilon nemzeti biztosa. Fotó: Tarvo Hanno Varres

A 14. Építészeti Biennálét 2014. június 7. és november 23. között rendezik Velencében. Rem Koolhaas nemrég hozta nyilvánosságra a pontosított tematikát, hozzátéve: a kiállításnak ezúttal az „építészetről, és nem az építészekről” kell majd szólnia. Koolhaas alapvetően az elmúlt száz év építészetének fejlődésével kapcsolatos ötleteket és koncepciókat vár a pavilonokba.

Ülar Mark, az észt pavilon nemzeti biztosa ehhez hozzáfűzi: a holland építész valószínűleg nem építészettörténeti munkákat ért ez alatt, inkább azt várja a résztvevőktől, hogy a történelmet eszközként használják az építészet globalizálódásának felfejtésében, felmérve annak jó és rossz oldalait. Mark szerint az építészet fordulóponthot érkezett, és Koolhaas tematikája nem a múlthoz való ragaszkodást célozza, hanem tanulságok levonására ösztönöz az elmúlt évszázadból. „Ez a kutatás, ha sikeres lesz, talán nyilvánvalóvá teszi számunkra azokat az értékeket, amelyek segítségével a jövő építészetét formáljuk majd” – jelentette ki Mark az észt pavilon kurátori pályázatának meghirdetésekor.

A 14. Velencei Biennále észt pavilonját ugyanis bárki megkaphatja: az Észt Építészeti Központ az Észt Építészek Uniójával, az Észt Kulturális Alappal és a Kulturális Minisztériummal karöltve nyílt pályázatot hirdetett a kurátori posztra. Művészettörténészek, építészek és az építészettel kapcsolatos foglalkozások képviselőit várják, olyan ötletekkel, amelyek számításba veszik Koolhaas elképzelését, globálisan relevánsak és természetesen kapcsolódnak az észt építészet elmúlt évszázadához és jelenéhez.

A kétfordulós pályázat első része anonim; a leendő kurátoroktól elképzelésük 5000 karakter terjedelmű összefoglalását várják e-mailben. A teljes kiírás letölthető az Észt Építészeti Központ honlapjáról.

észtország, pályázat, velence 2014, 14. építészeti biennále Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317