Logomain

Tervezőstúdiók menthetik meg a magyar textilipart

By OM 2013. február 26. 13:21

szerk at hg dot hu

Gardenia_120130604-20111-1gwlcys.gallery

A Gardénia textiltervező pályázatának díjátadója

Vibe_kollekcio20130604-20111-ghci4i.gallery

Révész Eszter Vibe című kollekciója

Gardenia_vibe_120130604-20111-1qkrfuv.gallery

Révész Eszter Vibe függönye

Rose_kollekcio20130604-20111-huqk67.gallery

Tóth Barbara Rose című kollekciója

Okta_kollekcio20130604-20111-1h0byo9.gallery

Uhlár Kamilla Okta I. című kollekciója

Fiatal textiltervezők kaptak lehetőséget a Gardénia textiltervező pályázatán. Tehetség van, de a való életben ez még nem elég.

Fiatal magyar textiltervezőknek írt ki pályázatot a Gardénia, az első alkalommal rendezett megmérettetést a MOME tavaly végzett hallgatója, Révész Eszter nyerte. Az ünnepélyes eredményhirdetést február 20-án tartották a FUGA-ban. Az eseményen nemcsak a pályázaton induló és a nyertes munkákat, illetve utóbbiak tervezőit ismerhettük meg, abba is betekinthettünk, milyen út áll a hazai textilipar és a frissen végzett textiltervezők előtt. Egy ilyen, gyártó cégtől a fiatal tervezők felé kiinduló kezdeményezés itthon még meglehetősen ritka, éppen ezért is volt nagyon tanulságos. 

A Gardénia textiltervező pályázatának díjátadója a FUGA-ban; kép © Gardénia

Az biztos, hogy az egyik legnagyobb kihívás, ami a ma frissen végzett designerek előtt áll: hogyan találják meg a kapcsolatot az iparral, és tegyenek szert korszerű, a való életben is versenyképes tudásra. A nem túl rózsás helyzetű hazai textilipar pedig éppen ebben találhatja meg a kitörési pontot: a még mindig meglévő, évtizedes tapasztalatok és szaktudás lehet az, amellyel újra visszatérhetnénk a világ textiliparának vérkeringésébe.

A Rowitex 2011-ben vásárolta meg a Gardéniát, felélesztve a 100 éves hazai függönymárkát. Ugyanakkor a cég a mintáit külföldön, elsősorban Németországban szerzi be. Mint Romeisz Norbert, a Rowitex Homedeco Group ügyvezető tulajdonosa elmondta: a Gardénia most épülő magyarországi üzeme adta a kezdőlökést, amelynek hatására megfogalmazódott az ötlet, hogy lehetőséget kéne adni a hazai tervezőknek. A mostani pályázatot 2012 őszén hirdette meg a cég, arra textiltervezést tanuló hallgatók, illetve frissen végzett tervezők munkáit várták. Függönykollekciókkal lehetett indulni, amely fényáteresztő és sötétítőfüggöny terveiből állt, fejenként legfeljebb három kollekciót lehetett benyújtani. Elvárás volt, hogy a tervek feleljenek meg a frankfurti Heimtextil, a legnagyobb textilipari vásár 2013-14-ra vonatkozó trendmutatójának, amely például a földszínek népszerűségét vetíti előre.

Révész Eszter Vibe függönye; kép © Gardénia

23 tervező összesen több mint 50 munkát nyújtott be. Az első helyezett Révész Eszter Vibe nevű kollekciója lett, a MOME-n végzett tervező mellé a dobogó második fokára a BKF-es Tóth Barbara állhatott fel Rose, a harmadik helyet pedig az Óbudai egyetem hallgatója, Uhlár Kamilla nyerte el Okta I. című pályamunkájával. Az első helyezett élőben is a kezébe vehette a tervei alapján legyártott függönyt, amely a cég kollekciójába is bekerül, a három dobogós pedig a pénzjutalom mellett bemutatkozási lehetőséget kapott a januári Heimtextil szakvásáron.

I. helyezett: Révész Eszter, Vibe kollekció; kép © Révész Eszter

"Izgalmasnak találtam, hogy egy élő feladatra dolgozzak, amelyben fontos szempont a piaci eladhatóság. A tervezésben a Heimtextil trendjei nyomán inspirálódtam, leginkább az ásványok szerkezete, a rétegződés, rezgés foglalkoztatott" - fejtette ki a nyertes Révész Eszter díjátadón. "A nyertes tervem ezeknek a szabad asszociációja. Fontos szempont volt számomra, hogy olyan mintát tervezzek, amelyet én is el tudnék képzelni az otthonomban. Kevés eszközzel szerettem volna egyszerre izgalmas és visszafogott anyagot tervezni." A második helyezett Tóth Barbara munkájához a rózsa motívum adta a kiindulópontot, amellyel a fiatal tervező már korábban is foglalkozott. Uhlár Kamilla pedig úgy vélte: egy lakást enteriőrjei egészen más hangulatot kaphatnak a lakástextileknek köszönhetően;harmadik helyezett kollekciója képében olyan együttest szeretett volna tervezni, amely egyaránt jól mutat egy gyerekszobában és egy vidám hálószobában is. Az első három helyezett után további öt kiemelt pályamunka tervezőjének munkáját oklevéllel ismerték el.

II. helyezett: Tóth Barbara: Rose kollekció; kép © Tóth Barbara

III. helyezett: Uhlár Kamilla: Okta I. kollekció, kép © Uhlár Kamilla

A munkákat öttagú zsűri értékelte, amelynek tagjai Szigeti Szilvia és Regős Anna textiltervező iparművészek, Domschitz József okleveles textiltechnológiai szakértő, valamint a Rowitex részéről Romeisz Norbert ügyvezető és Radnai Krisztina marketingvezető voltak. A szakemberek által legjobban hangsúlyozott szempont a piacképesség volt. Kiemelték, hogy nem elég csak művészi szempontból színvonalas munkákat alkotni. És valóban: a kiállított munkákat elnézve kevés olyat láttunk, amelyet szívesen felhasználnánk a lakásunkban, bár nem feltétlenül az esztétikai minőség miatt. „Azonban nemcsak a terméket, hanem saját magukat is el kell tudni adniuk a tervezőknek” - fejtette ki Romeisz Norbert lapunknak. Ennek jegyében interjú is készült a fiatal tervezőkkel, az erről készült itt látható.

Az ügyvezető tapasztalatai szerint egyelőre nagy a szakadék az oktatás és valóság között. A szakember a pályázatkiírás motivációjára utalva kiemelte: több évtizedes textilipari múltjával úgy gondolta, hogy ahonnan sokat kap az ember, oda illik is visszaadni; szerinte ez az attitűd Nyugat-Európában már teljesen természetes.

Szigeti Szilvia szintén az oktatás és az ipar kapcsolatának hiányát emelte ki, ami a munkákon is nagyon látszik. Az alkotó úgy vélte, bár rendkívül nehéz feladat, de mégis az iskoláknak kell megteremteni a kapcsolódást.

Bár a tömeggyártásban már nem érdemes gondolkoznunk, érdemes lenne nekünk is átvenni a németektől azt a rendszert, hogy kis tervezőstúdiók keretében dolgozó tervezők kapcsodnak hozzá a világ textilipari termeléséhez – véli Domschitz József. Főleg azért, mert a sok évtizedes textilipari hagyományokban gyökerező szaktudás még megvan, csakúgy, mint a fiatal tehetségek.

A pályázatnak biztos lesz folytatása, a tanulságok figyelembevételével (ilyen például, hogy több konzultációs lehetőséget kell adni a pályázóknak), azt azonban még nem tudni, hogy milyen gyakorisággal kapnak bemutatkozási lehetőséget a fiatal alkotók.

magyar design, szigeti szilvia, függöny, textiltervezés, gardénia, textiltervező pályázat, révész eszter, tóth barbara, uhlár kamilla, magyar textilipar, rowitex, romeisz norbert Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317