Logomain

A szerkesztőség kedvenc cikkei 2012-ből

By Kovács Dániel 2012. december 30. 12:09

szerk at hg dot hu

Cikkep120130604-20111-aqu1u4.gallery

A Kévés György tervei alapján épített mátyáshegyi nyaraló

2_fabbriche_di_careggine20130604-20111-1uasjy4.gallery

Fabbriche di Careggine romjai 1994-ben, a leengedett víztározó fenekén

320130604-20111-kjv4q5.gallery

Zagyvai András - Smartegg kép

Algir_olimpiai20130604-20111-1l4xvi3.gallery

Az algíri Olimpiai Stadion

El ne múljon az év nélkülük: összeszedtük azokat a cikkeket, amiket mi a legjobban szerettünk a hg.hu-n.

Nehogy egy olvasóink is lemaradjon az év legjobb cikkeiről: összeszedtük a szerkesztőség kedvenc írásait 2012-ből, hogy legyen mit olvasgatni az év utolsó óráiban. A cikkeket szigorúan időrendben közöljük, igaz, a közönség már döntött: az év legtöbbet lájkolt írása a Nanushka új befektetőjéről szóló cikkünk lett.

1. Atlantisz 2012: városok víz alatt

Az év első napjainak legnépszerűbb cikke tíz elsüllyedt vagy elsüllyesztett települést és/vagy építményt mutat be a világ minden tájáról. Romantikus mivoltukon túl a történetek azért komoly tanulságokat is tartogatnak a magát a természet urának vélő ember számára.

2. Az itthoni skatulyákba nem fértünk bele

A hazai divatvilág legizgalmasabb és legnevesebb párosával, Tóth Alival és Virágh Anikóval beszélgettünk a közös munkáról, a The Roomról, a Wallpaper* számára készített anyagukról és a közös fotózásról Tilda Swintonnal.

3. Lomtalanított házak földön és levegőben

A hulladékokból építkező amerikai csodabogár-építészt, Dan Phillipset Budapesten tartott előadását követően kaptunk mikrofonvégre. Phillips saját texasi cégéről, a Budweiser-házról és a fára épített otthonok technológiájáról is beszélt.

4. A legvidámabb panel

A hazai lakások ötöde iparosított technológiával készült épületekben, azaz: panelházakban található, az utóbbi években beindult korszerűsítési folyamatok azonban a szigetelésen, ablakcserén és némi visszafogott új színezésen túl nem sok újat hoztak ezeknek a városrészeknek. Ezért is mutattunk be öt külföldi példát arra, miként lehet másként felújítani panelt. A cikk komoly vitát váltott ki, érdemes elolvasni a kommenteket is.

5. Amikor magyarok építették Algériát

A hazai építészettörténet egy kevésbé ismert fejezetébe kínáltunk bepillantást: a hatvanas-hetvenes években ugyanis számos magyar építész dolgozott külföldön. Például Algériában, ahol többek közt az ottani Nemzeti Stadion is budapesti tervek alapján épült. A kommentek között számos plusz információt kaptunk érintettektől, családtagoktól, ezeket köszönjük!

6. A fogyasztó lehet a jövő terméktervezője

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a 3D nyomtatás az egészen közeli jövőben teljesen átformálhatja a design világát. Hogy ezt demokratizációnak vagy butulásnak hívjuk-e majd, azt még nem tudjuk megmondani, de a folyamat kezdő jeleiről írtunk egy összefoglalót, és izgatottan várjuk a további történéseket.

7. Az OTP 360 milliót fektet a Nanushkába

Kevés az ilyen jó hír a hazai divatvilágban, ezért is örültünk sokszorosan annak, hogy a Nanushka befektetőt kapott. A hírt a 2012-2013-as ősz-téli kollekció bemutatóján tudtuk meg.

8. Kapu a természetbe: a Széchenyi tér átalakítása

Az idei év legizgalmasabb diplomamunkája sajnos nem budapesti egyetemen született: Miklós Csonti, a kanadai University of Waterloo végzős diákja készítette a budapesti Széchenyi tér átépítéséhez. Mint minden diplomamunka, ez is inkább gondolati kísérlet, semmint megvalósítható, részletes koncepció, annak viszont szerintünk rendkívül izgalmas és jól sikerült.

9. Szerelhető passzívház székely furfanggal

Az erdélyi Portik Adorján, a Passzívházépítők Országos Szövetségének tagja saját fejlesztésű építési rendszerében ötvözi egymással a kétkezi munka hagyományait és a 21. század legkorszerűbb technológiai és számítógépes megoldásait. Bemutattuk koncepcióját és terveit is.

10. Hová tűnt a Kádár-kor legjobb budapesti nyaralója?

Olvasóinkkal együtt eredtünk a nyomába Kévés György egy csak korabeli fotókról ismert, Magyarországon sosem publikált, remek épületének. A végeredmény: a ház legalább megvan, ha csúnyán át is építve. Ez a cikk volt eddig a legnépszerűbb a 20. század elfelejtett hazai építészeti gyöngyszemeivel foglalkozó sorozatunk, a Magyar Modern epizódjai közt.

11. Utazzon a napfényes Észak-Koreába!

Ideén több kevesebb rendszerességgel igyekeztünk érdekes, újonnan megjelent könyveket is bemutatni olvasóinknak. Talán a legizgalmasabb a német DOM Publishersnél megjelent, Phenjan építészetét és kultúráját bemutató útikönyv, ami azzal együtt vállalja útikönyv jellegét, hogy olvasói közül aligha jut el bárki is valaha az országba...

12. A szerzetesek eszményi megrendelők

2012 egyik, ha nem legjobban sikerült hazai beruházásának tartjuk a pannonhalmi bazilika felújítását, bár erről nyilván sokan vitába szállnának velünk. Ott voltunk az elkészült belső felszentelésén augusztusban, ezután született összefoglalónk a munkáról.

13. Design Insight: Zagyvai András és a Smartegg

Idén indult sorozataink közül mindenkinek nagyon közel áll a szívéhez a Design Insight, amely egy-egy színvonalas produktum elkészülési folyamatába enged bepillantást a tervező segítségével. A nemzetközi díjat elnyert Smartegg tervezőjéhez Gödöllőre kellett elutaznunk, de megérte: műhelyében egy sor titok tárult fel.

13+1. A design a történetmesélésről szól

Idei legjobb interjúink közé tartozik a Budapesti Design Hét sztárvendégével, Fabio Novembrével lezajlott beszélgetésünk. Az élőben kedves és közvetlen Novembre többek közt ezt a titkot ösztotta meg velünk: „Ha jó designerek szeretnétek lenni, ne lógjatok más designerekkel.”

design, építészet, divat, 2012, hg.hu, epiteszet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317