Logomain

Elhunyt Gerle János

By Ongrádi Melinda 2012. december 6. 16:13

szerk at hg dot hu

December 4-én, 65 éves korában elhunyt Gerle János építészettörténész, szakíró, a magyar szecesszió meghatározó kutatója, az Országépítő folyóirat főszerkesztője. Személyében a kortárs magyar építészet és az építészettörténeti kutatás központi alakjától búcsúzunk.

December 4-én, 65 éves korában elhunyt Gerle János építészettörténész, szakíró, a magyar szecesszió meghatározó kutatója, az Országépítő folyóirat főszerkesztője. Személyében a kortárs magyar építészet és az építészettörténeti kutatás központi alakjától búcsúzunk.

Gerle_janos_portre20130604-20111-1wu5vq7.gallery

Építész családból származott: édesapja, Gerle György Preisich Gábor sógora és évekig munkatársa. Közös művük például a Városmajor utca 52. alatti bérvilla, ahol Preisich és felesége átvészelték a második világháború vészkorszakát. Gerle János 1947-ben született Budapesten, és 1974-ben végezte el a Műegyetem építészkarát. A következő két évben a Mesteriskola hallgatója volt, miközben különféle tervezőirodákban dolgozott; lakóházakat, áruházat, vendéglőt, üzleteket, üzletbelsőket tervezett. Hamar nyilvánvalóvá vált számára, hogy érdeklődése inkább elméleti; vonzotta a történeti építészet és a mindinkább erejét vesztő kortárs modernizmussal szemben felmerülő alternatívák.

Ez vezetett ahhoz, hogy rendkívül sokoldalú, a hazai építészet több érdeklődési köre között összeköttetést teremtő kulcsfigurává vált. Ebben segített merészsége: már az 1980-as évek elejétől szabadúszóként dolgozott. A Fővárosi Levéltár számára rendezte Ybl Miklós hagyatékát, és rendszeresen publikált a historizáló és a szecessziós építészet problémakörében, de jó kapcsolatot épített ki a még praktizáló építészként megismert Makovecz Imrével és körével is. Egyik legfontosabb, a korszak kutatásában máig alapvető művét, az 1990-ben megjelent A századforduló magyar építészete című könyvet Makovecz Imrével és (az akkor még az organikusok körében szárnyait bontogató) F. Kovács Attilával közösen jegyzi, de alapvetően az ő kutatásain alapszik. A századforduló szakértőjeként vett részt az UNESCO kutatóprogramjában 1986-1993 között. Oszlopos tagja lett a Budapesti Városvédő Egyesületnek és a Nagy Budapest Kerekasztalnak, a nyolcvanas évek elejétől meghatározó szerepet vállalt a főváros épített örökségének védelmében.

Fontos magyar és idegen nyelvű szakirodalmi tevékenysége mellett meghatározó építészeti kiállítások rendezésében is szerepet vállalt. Ilyen volt a Budapest Galériában 1982-ben látható, az akkor kortárs magyar építészeti tendenciákat bemutató tárlat, az 1896-1918 közötti magyar művészettel foglalkozó kiállítás 1986-ban a Magyar Nemzeti Galériában, Ybl Miklós életművének bemutatója a Budapesti Történeti Múzeumban 1992-ben és a magyar organikus építészettel foglalkozó vándorkiállítás 1987-től. 2000-ben a 7. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjának kurátora volt, az Új Atlantisz felé című tárlat Maróti Géza híres vízióját helyezte a középpontba.

1997-ben „több évtizedes kiemelkedő építészetelméleti és szakírói tevékenységéért, a magyar építészet hazai és nemzetközi megismertetésében végzett munkásságáért” Ybl Miklós-díjat kapott.

építészettörténet, elhunyt gerle jános, magyar szecesszió, országépítő Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317