Logomain

Elhunyt Oscar Niemeyer

By OM 2012. december 6. 10:40

szerk at hg dot hu

Niemeyer_nyito_220130604-20111-1k13et3.gallery

Elhunyt Oscar Niemeyer

Oscar220130604-20111-jjjcwx.gallery

Elhunyt Oscar Niemeyer

Oscar320130604-20111-1xuotid.gallery

Elhunyt Oscar Niemeyer

Niemeyer_320130604-20111-18009w1.gallery

Brazíliaváros katedrálisa, Oscar Niemeyer

Niemeyer_420130604-20111-17fqhen.gallery

Brazíliaváros látképe, Oscar Niemeyer

Niemeyer_520130604-20111-91sn08.gallery

Oscar Niemeyer Múzeum, Curitiba

Brazíliaváros tervezője valószínűleg a világ leghosszabb ideig praktizáló építésze volt, tíz nap múlva lett volna 105 éves.

104 évesen még éppoly lendülettel alkotott, mint a 40-es, 50-es években, Brazíliaváros vagy épp a New York-i ENSZ-központ tervezésekor, a brazil modern fénykorában született munkái megkerülhetetlen, ikonikus alakjai az építészettörténetnek. Az 1988-ban Pritzker-díjjal kitüntetett örökifjú brazil mester, az íves vonalak szerelmese 99 évesen nősült újra, népes családja többek között öt unokából, 13 dédunokából és hét ükunokából áll. Szinte szobrászati módszerrel formált, nyersbeton vagy fehér felületű épületei a modern építészet absztrakt geometriáját tükrözik, alkotásai egy-egy települést garantáltan felhelyeznek az építészet világtérképére. Az idős mestert Rio de Janieróban érte a halál, tíz nappal 105. születésnapja előtt.

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho 1907. december 15-én született Rio de Janeiróban. Német vezetéknevét Hannoverből származó nagyanyja után vette fel. Fiatalon meglehetősen bohém életet élt, 21 évesen otthagyta az iskolát és megnősült. Később azonban megkomolyodott, és 1934-ben a Rio de Janierói Szépművészeti Akadémián építészeti diplomát szerzett. 

Ezután munkát vállalt  - kezdetben ingyen – egy építészirodában, 1937-ben pedig elkészült első épülete, egy klinika az Obra do Berco jótékonysági szervezetnek. 1939-ben New Yorkba utazott, ahol Lucio Costával a világkiállítás brazil pavilonján dolgoztak - az elkészült építmény hatalmas sikert aratott. 1943-ban felépült Rio de Janeirói felhőkarcolója már magán hordozza a brazil modern sajátos ismertetőjegyeit, például a portugál hagyományok ihlette azulejos csempedíszeit, a Le Corbusier által újraértelmezett jellegzetes rácsszerkezetű árnyékolókat vagy az erőteljes, tiszta színeket.

Az építész 1940-ben találkozott Juscelino Kubitschekkel – az ismeretség az akkor Belo Horizonte polgármestereként dolgozó politikussal vezet majd Niemeyer legnagyobb szabású munkájához, Brasilia tervezéséhez. Első közös projektjük már megalapozta a majdani gigantikus városépítési munkákat, igaz, egyelőre „csak” Belo Horizonte egy új városnegyedét, Pampulhát tervezte meg az építész. Többek között templom, kaszinó, étterem és táncterem, jacht és golfklub, valamint a polgármester hétvégi rezidenciája készült el a mester keze nyomán. Az épületek már magukon viselik a tervező jellegzetes stílusát. Niemeyer szakítani akart a modern építészet akkori dogmáival; házainak hullámzó formái nélkülözik a félreértelmezett funkcionalizmus unalmas monotonitását. Az építészt saját bevallása szerint maga környezet inspirálta arra, hogy szakítson a vonalzóval és derékszögekkel operáló tervezői módszerrel: a strandok, hegyek, a régi barokk templomok, és nem utolsósorban a napbarnította brazil nők. Az épületek merész formái kiaknázzák a korban rohamos fejlődésnek indult vasbeton-építészet lehetőségeit.

1947-ben társtervezőként részt vett a New York-i ENSZ Központ tervezési munkáiban, tagsága a kommunista pártban azonban egyre több problémát okozott neki: rövid időn belül két ízben is megtagadták belépését az Egyesült Államokba.

1956 hozta el legnagyobb szabású munkáját: Juscelino Kubitscheket megválasztják Brazília elnökének. Nem sokkal ezután a politikus felkereste Niemeyert, és vázolta grandiózus elképzelését: új fővárost ad az országnak, amely szinte pontosan az ország súlypontjában helyezkedik majd el. Az építész tervpályázatot szervezett a város rendezési terveinek elkészítésére, amelyet mestere és munkatársa, Lúcio Costa nyert meg. Ezt követi a fontosabb épületek megtervezése: Niemeyer néhány hónap alatt papírra vetette a fontosabb középületek terveit. A Paláció da Alvorada (az elnöki palota), a Nemzeti Kongresszus Palotája, a székesegyház, a minisztériumok és lakóépületek azóta kitörölhetetlenül bevonultak az építészettörténetbe.

Az ország életében bekövetkezett politikai fordulat azonban Niemeyer életét is felforgatta: a katonai puccs után nemkívánatos személy az országban, a zaklatások miatt Franciaországba menekült. Párizsban, a Champs-Élysées-n nyitott irodát; Franciaországon kívül Olaszországba, Líbiába és Algériába tervezett épületeket, ezenkívül a bútortervezésben is kipróbálta magát.

Csak a 80-as években enyhül a diktatúra Brazíliában, ennek hatására tért haza a mester 1985-ben. Több emlékművet tervezett, például Juscelino Kubitschekét, 1988-ban pedig megkapta a legrangosabb építészeti elismerést, a Pritzker-díjat. Egy ideig ő a brazil kommunista párt elnöke.

Kései munkáiról megoszlanak a vélemények – ugyanakkor kétségtelen, hogy azok egytől egyig magukon viselik jellegzetes, szobrászatba hajló építészetének jegyeit. A curitibai Oscar Niemeyer Múzeum, a Niterói Kortárs Művészeti Múzeum, vagy a spanyolországi Avilés kultúrközpontja mellett 2003-ban őt kérték fel a londoni Serpentine Pavilon megtervezésére is.

A mester december 5-én, Rio de Janeiro Samaritano kórházában hunyt el.

brazil építészet, oscar niemeyer, brazíliaváros, modern építészet, elhunyt oscar niemeyer, brazil modern Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317