Logomain

Szakmai díjakat osztottak a Graphifesten

By Kovács Dániel 2012. november 16. 13:09

szerk at hg dot hu

Dijazottak20130604-20111-u4ie68.gallery

A 2012-es Aranyrajzszög-díj díjazottjai

Simon20130604-20111-1ijt726.gallery

Szuverén tervezőgrafika Aranyrajzszög Díj 2012: SIMON PÉTER

Kreativmuhely20130604-20111-falwr0.gallery

Aranyrajzszög Kulturális Díj 2012: MÁTAI ÉS VÉGH KREATÍV MŰHELY

Vasvari20130604-20111-1r96v2j.gallery

Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó Aranyrajzszög Díj 2012: VASVÁRI PÉTER

Schmal20130604-20111-1anxo4i.gallery

Az Aranyrajzszög Életmű Díj 2012: SCHMAL KÁROLY

Négy tervezőgrafikus, illetve műhely kapott Aranyrajzszög Díjat, és két tervezőt jutalmazott szakmai különdíjjal a MATT szerdán a 6. Graphifest fesztiválon a budapesti Design Terminálban, ahol a díjazottak munkáiból kiállítás is nyílt.

Négy tervezőgrafikus, illetve műhely kapott Aranyrajzszög Díjat, és két tervezőt jutalmazott szakmai különdíjjal a MATT szerdán a 6. Graphifest fesztiválon a budapesti Design Terminálban, ahol a díjazottak munkáiból kiállítás is nyílt. A fesztivál további programjait és a díjazottakat ld. alább.

November 14-én, szerdán nyílt meg a hatodik alkalommal megrendezett Graphifest, melynek az utóbbi évekhez hasonlóan most is az Erzsébet téri Design Terminál ad otthont. A hazai tervezőgrafikus szakma legrangosabb éves eseményének megnyitóján a hagyományokhoz híven átadták az Aranyrajzszög díjakat, illetve jutalmazták a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) által kiírt, és ebben az évben “Urbánus folklór” címet viselő, tematikus pályázatra beérkezett munkákat.

Az Aranyrajzszög Társaság díjára minden évben nyílt pályázat formájában lehet jelentkezni konkrét megbízásokra készült munkákkal.
Az idei Aranyrajzszög Díjazottak:

Szuverén tervezőgrafika Aranyrajzszög Díj: SIMON PÉTER

A díjat elnyerő tervező a Mátra Spa and Relax, a KÁVÉ Caffetteria, valamint az ORIO ékszerészet arculatának tervezése során a szuverén tervezőgrafikus felelősségével, szakmai felkészültségével végezte munkáját, melynek eredményeképpen letisztult, világos és szerethető vizuális kommunikációs tervek születtek.

Aranyrajzszög Kulturális Díj: MÁTAI ÉS VÉGH KREATÍV MŰHELY

Az Operaháznak készített image-plakátsorozatban egyszerre jelenik meg a virtuális és a valóságos, az elit és a populáris, az érzékien művészi és a markánsan reklám. Ugyanakkor jó példát mutat arra, hogyan kell „jól gazdálkodni a “készen kapott” arculati elemekkel.

Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó Aranyrajzszög Díj: VASVÁRI PÉTER

Művei folyamatosan jelen vannak és meghívásos alapon helyet kapnak a formatervezési, grafikai és design-könyvekben világszerte. Neve és logói internetes szakmai oldalakon, blogokon ugyanúgy feltűnnek, mint az utcán, vagy cégek arculataként.

Az Aranyrajzszög Életmű Díj: SCHMAL KÁROLY

A hazai tervezőgrafikának immár évtizedek óta ikonikus képviselője Schmall Károly, aki munkásságával különös és időtlen síkra terelte a tervezőgrafika műfaját, mintegy ívet képezve a kezdetektől, a 20-21. század gondolkodásáig. A szem és a lélek legfinomabb rezdüléseire reflektáló plakátművészetével egyedi és szuverén életművet alkotott.

“Urbánus folklór” - a MATT tematikus pályázata
„Hogyan viszonyuljunk saját képi múltunkhoz? Tudunk-e és kell-e valamit is kezdenünk vele? Van-e hozzá közünk ma egyáltalán?” Ezekre a kérdésekre kereste idén a választ a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága által kiírt pályázat. A téma óriási érdeklődést váltott ki: a felhívásra mintegy 200 pályamunka érkezett.

Idén a zsűri úgy látta, hogy a kiválasztott munkák annyira sokféle módon és mélységben közelítették meg a témát, hogy közülük egyet sem emelt ki. Így fődíjat nem adott.

A Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának (MATT) elnöksége azonban más szempontok szerint úgy döntött, hogy két különdíjat is odaítél - ezzel természetesen nem felülírva a zsűri döntését.

A MATT szakmai különdíjjal jutalmazta:
VAJDA PÉTERT, a typeflash tipográfiai program alkotóját és TATAI TIBORT, a mohácsi busójárás arculatának tervezőjét, és a „Mohácsi vész” grafikai sorozat alkotóját.

Akárcsak a korábbi években, az Aranyrajzszög Díjra, illetve az Urbánus folklór pályázatra beérkezett munkákat kiállítás mutatja be, melyet a Graphifest ideje alatt tekinthetnek meg az érdeklődők a Design Terminálban. (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)

A Graphifest további szakmai programjai:
November 15. 17h - Attól jó-e a termékdizájn, ha nemzeti színű?
Konferencia a hazai termékek megjelenésével kapcsolatos jó és kevésbé jó tapasztalatokról, tendenciákról, a fejlődés lehetséges útjairól. Az építő jellegű, konszenzuskereső találkozó igyekszik a különböző pólusokat, nézőpontokat közelíteni a hazai áruk professzionális vizuális megjelenésének érdekében.
Az előadásokat kerekasztal beszélgetés és vita követi, a közönség bevonásával.

November 16. 16h - Találkozás Wladyslaw Pluta-val, a Krakkói Művészeti Akadémia professzorával - vetítéssel egybekötött beszélgetés.

November 20. 18h - Eike König - Hort
Eike König az 1994-ben alapított Hort stúdió tulajdonosa. Ő a Hort megteremtője. A Hort pedig azonos a stúdió küldetésével: kreatív játéktér. Egy olyan hely, ahol a munka és a játék ugyanabban a mondatban szerepelhet.
Nem csupán egy stúdió-tér, hanem valami, ahol az ötletek intézményesített módon kelnek életre.
www. hort.org.uk
A rendezvény angol nyelven zajlik, szinkrontolmácsolással!

November 21. 18h - Kerekasztal beszélgetés
Témája: Milyen viszonyban vagyunk saját képi hagyományainkkal? Hogyan lehet, és érdemes-e átmenteni ezeket az értékeket a mába?
Meghívott beszélgető partnerek: a MATT “Urbánus Folklór” grafikai pályázat zsűrijének tagjai, valamint Ács Zoltán - Design Terminál kreatív igazgatója, és Lelkes László - MATT elnöke.
Moderátor: Somogyi Krisztina

November 22. 18h - Holger Jacobs és Romilly Winter - Mind Design
A Mind Design stúdiót 1999-ben alapították. Fő profilja a design konzultáció, főként a vizuális identitás kérdéskörében, amely magában foglalja a nyomtatott és a virtuális médiát, illetve a belsőépítészeti vonatkozásokat is.
A stúdió alapítói és működtetői Holger Jacobs és Romilly Winter. Mindketten népszerű kortárs alkotók és gyakorlott előadók. Tevékenységük egyesíti a kézművességet, a konceptuális gondolkodást és az intuitív tervezést.
A rendezvény angol nyelven zajlik, szinkrontolmácsolással!

A részletek és bővebb információ: facebook.com/graphifest

Helyszín: Design Terminál
1051 Budapest Erzsébet tér 13.

díj, magyar design, tervezőgrafika, aranyrajzszög-díj, simon péter, vasvári péter, mátai és végh kreatív műhely, schmal károly, graphifest 2012 Icon_print

A 2012-es Aranyrajzszög-díj díjazottjai

Szuverén tervezőgrafika Aranyrajzszög Díj 2012: SIMON PÉTER

Aranyrajzszög Kulturális Díj 2012: MÁTAI ÉS VÉGH KREATÍV MŰHELY

Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért járó Aranyrajzszög Díj 2012: VASVÁRI PÉTER

Az Aranyrajzszög Életmű Díj 2012: SCHMAL KÁROLY

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317