Logomain

Az együttműködés mintaháza: hazaért az Odoo

By totkat 2012. november 8. 22:00

szerk at hg dot hu

1120130604-20111-j70p8c.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

1020130604-20111-18hgg2o.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

820130604-20111-1yc7eau.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

7_20130604-20111-123dqyo.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

620130604-20111-1kly3kb.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

520130604-20111-1254vj8.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

420130604-20111-17iuc7v.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

320130604-20111-1wx9zwd.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

220130604-20111-qr32wd.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

120130604-20111-1505ctn.gallery

Az ODOO ház átadása a Műegyetemen

A madridi verseny után a Műegyetem kertjében látogatható a díjnyertes Odoo ház, az önszerveződő diákprojektek nagyszerű példája.

Az Odooprojectről, és eredményes madridi szereplésükről már beszámoltunk, most pedig azt a hírt jelenthetjük be, hogy a ház hazaért a versenyről, és felépítették a Műegyetem kertjében. A további két évben kutatások és kísérletek helyszíne lesz, és egy büszke mosolyt csal majd minden jóérzésű műegyetemista arcára, amikor elhalad mellette az órájára sietve. De ahhoz, hogy valóban megértsük a magyar csapat sikerét a nemzetközi innovációs versenyen, és hogy felfogjuk a projekt jelentőségét a magyar mérnökképzésben, vissza kell fejtenünk az utóbbi két év történéseit.

Ahhoz, hogy az Odoo ház most ott állhasson a Műegyetem kertjében, rengeteg ember erőfeszítése és kitartása kellett egészen az utolsó pillanatig - közöttük vannak olyanok, akik az első pillanat óta dolgoznak a projektben, de olyanok is akadnak, akik idén júniusban, talán a legnagyobb hajrá idején csatlakoztak. De vajon mi motiválta ezeket az embereket abban, hogy egyetemi tanulmányaik vagy munkájuk mellett ennyi időt szánjanak valamire, aminek konkrét profitját elég nehéz megfogni?

Amikor Auth Adrián és Szelecsényi Balázs 2009-ben belefogtak a tervezésbe, még ők maguk is kételkedtek abban, hogy a döntőbe kerülhetnek, de a lelkesedésük meggyőzte az egyetemet arról, hogy érdemes mögéjük állni. Ez valószínűleg a nemzetközi zsűrinél is működött, mert 2010-ben 45 pályázó közül beválogatták őket a 20 döntős közé, akik idén megmérkőzhettek Madridban. A kezdetekben apró csapat egyre duzzadt, és 2011-ben már szervezetten, a 10 versenyszámnak megfelelő munkacsoportokkal működött. Az építészekhez az egyetem többi karáról is csatlakoztak gépészek, villamosmérnökök, menedzserek és kommunikáció szakos hallgatók, de más egyetemekről is érkeztek a csapatba fiatal művészek, iparművészek.

ODOO előkészületek

Ekkorra már az egyetem is felismerte, hogy sikergyanús projekt mögé állt, és a saját eszközeivel igyekezte támogatni az Odooproject csapatát. 4 kredites szabadon választható tárgyat indítottak az építészkaron, hogy ezzel is motiválják az új csapattagokat, hiszen az itt végzett munka gyakorlatilag semmilyen anyagi haszonnal nem járt. De aki igazán komolyan vette a részvételt, ennél jóval többet profitálhatott: ebben a formában újraértelmeződött az építészkaron nemrég megszűnt modulképzés, amelynek a kiemelkedő teljesítményű hallgatók foglalkoztatása lenne a célja.

Ha az egyes munkarészek színvonalát nézzük, valóban meglepő, hogy mindent diákok csináltak - és mint kiderült, ez a versenyen is egyedinek számított. Az építészeti tervezéstől kezdve a gépészeti és villamos rendszer megtervezéséig - melyek innovatív megoldásait a madridi zsűri is díjazta - minden a diákok és a szakmai konzulensek munkája, de még a kivitelezést is teljes mértékben ők végezték. A kommunikációs csapat vizuális különítménye pedig olyan diploma előtt álló profikat vonultat fel, mint az arculatért felelős Hidden Characters duó, vagy Danyi Balázs és Pásztor Bence, akik a csapat mindennapjait és az építés fáradalmait dokumentálták fotón és videón. 

ODOO Madridban

A ház belsőépítészete - amelyért versenyen kívüli kategóriában különdíjat is kapott a csapat - az erőteljes funkcionalitás jegyében alakult. A natúr fa és kő felületek puritánságát Odoo-kék magyar designszékek dobják fel: Csire Géza és a matracból könnyen székké alakítható PaqChair híre a házzal együtt Madridba is eljutott. 

A magyar időjárási viszonyok között a működéséhez szükségesnél két-háromszor több energiát termelő ház külső megjelenése is szolid, funkcionális. A tetőt borító napelemek a nyári, nagy beesési szögű, koncentrált napsugarakat, míg a falakat borító függőleges panelek a reggeli és téli, alacsony szögből érkező szórtabb sugarakat alakítják energiává, emellett elegánsan csillogó megjelenést adnak az Odoo háznak.

A keddi ünnepélyes megnyitón, a Műegyetem könyvtárában könnyen fel lehetett ismerni a büszke csapattagokat, mindannyiuk nevében pedig hárman mondtak beszédet: Dr. Péceli Gábor, az egyetem rektora, Varga Tamás DLA, az építészmérnöki kar oktatási dékánhelyettese és a projekt vezető konzulense, és Auth Adrián, az Odoo egyik csapatvezetője. Varga Tamás egy olyan innovatív oktatásról beszélt, amelynek alapja és példája lehet ez a megvalósult és sikeres együttműködés, Auth Adrián pedig minden hallgatónak azt tanácsolta, hogy tanulmányai alatt egyszer vegyen részt egy hasonló projektben a saját szakterületén.

Varga Tamás az ünnepélyes megnyitón - fotó: Gulyás Attila

Dr. Péceli Gábor, a Műegyetem rektora - fotó: Gulyás Attila

Auth Adrián beszéde a megnyitón - fotó: Gulyás Attila

Valóban, egy olyan helyzetben, amikor a való életben oly kevés projekt valósul meg, különlegesen fontos egy ilyen siker. A versenyen elért jó eredmény pedig azt mutatja, hogy semmi okunk sincs szégyenkezésre, ha a szakembereinkről és az egyetemeinkről van szó. Természetesen a hazai szakma elismerése sem maradt el: az Odooproject csapata bekerült a Média Építészeti Díja döntőjébe, és két kategóriában is értékelték őket az idei Junior Príma Díjon

napenergia, verseny, bme, műegyetem, madrid, innováció, siemens, hidden characters, megnyitó, odooproject, odoo, odoo ház, solar decathlon europe, csapat, paq chair Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317