Logomain

Sztárdesigner, fapapucsban

By OM 2012. november 7. 10:52

szerk at hg dot hu

Ineke_portre_120130604-20111-117dmoz.gallery

Ineke Hans Budapesten

Ineke_portre_220130604-20111-pxgssy.gallery

Ineke Hans Budapesten

Ineke_portre_320130604-20111-1fm6yks.gallery

Ineke Hans Budapesten

Ineke_white_lounge20130604-20111-txcpjj.gallery

Ineke Hans: White Lounge

Ineke_hans_hinta20130604-20111-3fw9rh.gallery

Ineke Hans: Hinta

Ineke_hans_ahrend20130604-20111-ziztb1.gallery

Ineke Hans: Ahrend A380-as szék

Ineke_hans_ahrend_220130604-20111-2xszb2.gallery

Ineke Hans: Ahrend A380-as szék

Ineke_magis_120130604-20111-se0cio.gallery

Ineke Hans: Magis polcrendszer

Ineke_magis_220130604-20111-w9nvvr.gallery

Ineke Hans: Magis polcrendszer

Úgy véli, az embereknek alapvetően nincs szüksége designerekre, a tervezés maga pedig olyan, mint a szudoku. Ineke Hans-interjú.

Úgy véli, az embereknek tulajdonképpen nincs is szükségük designerre, de ha már igen, a tervezés folyamata, olyan, akár a szudoku: minél több kiindulási tényezőt kell figyelembe venni, annál izgalmasabb a folyamat. A design világa szerinte nem a csillogó-villogó sztártervezőkről szól, a tárgyak létrehozásának a használati követelményekből kell kiindulnia. Munkái erős vizuális hatással bírnak, egyszerre jelenítik meg az archetipikus formákat és közben kortárs alkotások, emellett jellemzőjük a humor és a játékosság – akár egy kissé fekete humor, mint fekete színű gyermekbútor- és játékkollekciójánál. 

Rendkívül környezettudatos, ugyanakkor fontosnak tartja a korszerű technológiák alkalmazását. Ő Ineke Hans, a holland design egyik, a Design Héten Budapestre látogató nagyágyúja, akit előadása másnapján, egy csésze kávé mellett faggattunk a Design Terminál teraszán arról, hogyan építheti fel úgy magát egy designer, hogy világmárkák keressék a kegyeit, és önálló kiállítása legyen a milánói bútorszalonon.

hg.hu: Ön szerint miért lett Hollandia a világ egyik vezető designhatalma, és mi az, amit nekünk magyaroknak érdemes lenne Önöktől ellesnünk?
Ineke Hans: A művészet és a design mindenhol luxus. Nálunk ugyanakkor a kormány már régóta és nagymértékben támogatja ezt az ágazatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy nekünk holland tervezőknek nem kell küzdenünk. Fontos a támogatás, de meg kell tudni állnunk a saját lábunkon. Én a magyar kormánynak tanácsolnám, hogy támogassa jobban ezt a területet. Ezzel jó példát mutat a társadalomnak és a gazdaságnak is segít – egyfajta extra lendületet kap a társadalom és a gazdaság is.

hg.hu: Említette az előadásán, hogy nincsen konkrét üzleti terve – hogyan lehetséges, hogy mégis sikerült egy üzleti szempontból is jól működő vállalkozást felépítenie?
Ineke Hans: Mindig hajlamos voltam spontán csinálni a dolgokat – persze ma már nem biztos, hogy újra végigcsinálnám ugyanazt, eléggé naiv voltam, amikor belefogtam. Kicsit anarchista vagyok, nem tudok pontos terveket, kalkulációkat készíteni. Ugyanakkor része a munkámnak is, hogy rugalmas legyek. Talán éppen ez a siker titka...

hg.hu: Sikerült még egy saját gyárat is létrehoznia...
Ineke Hans: Ne állítsuk be glamúrosabbnak a dolgokat, mint amilyenek - inkább egy kis műhelyről van szó. Nem volt, aki kivitelezze az elképzeléseimet, így kénytelen voltam felépíteni, de nagyon sok idő volt létrehozni.

hg.hu: Ön szerint mennyire lehet napjainkban, a globalizáció korában nemzeti designról beszélni?
Ineke Hans: Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán szükség van nemzeti designra. Ha megnézzük például a magyar és a holland népviseletet, azok sok ponton szinte teljesen azonosak. Ugyanakkor ma már nem készítünk fonott kosarakat, mint 200 éve, nem engedhetjük meg magunknak, hogy drága kézművesmunkával állítsuk elő a termékeinket. Vigyázni kell arra is, hogy a nemzeti hagyományokból ne legyen szuvenír. Persze lehet, hogy a végén mégis megjelenik egy sajátos nemzeti mentalitás, de szerintem ma már ez nem annyira fontos.

hg.hu: Melyek napjainkban a design legizgalmasabb területei?
Ineke Hans: A textiltervezés rengeteg izgalmat rejt, különösen a kötött kelmék, nagyon érdekesnek tartom ezt a területet, amelyet rendkívüli mértékben átalakított a komputerizáció. De érdekes a világítással kapcsolatos tervezőmunka is, ahol sok új technológia bukkant fel, például a LED-ek.

hg.hu: Ön szerint a zöld design valós megoldást jelenthet a környezeti problémákra, vagy inkább csak egy jól hangzó marketingfogás?
Ineke Hans: Az, hogy valami mitől lesz öko, egy nagyon komplikált dolog. Nem csak arról van szó, hogy milyen anyagból készül, vagy hogy mennyire újrahasznosítható. Fontos például arra is, hogy a tartósabb, hosszabb távon is működő dolgokat nem dobják el az emberek. Ráadásul a divatosabb holmikkal szemben a semlegesebb stílusúak lassabban válnak elavulttá, így nem dobják ki azokat annyira hamar.
Ma már az emberek jóval tudatosabbak, ezért is jelentek meg az olyan mozgalmak, mint például a slow food. A fogyasztói társadalom leszálló ágban van; az emberek is unják, hogy mindent ki kell dobni, nem úgy, mint a nagyszüleink korában, amikor még mindent megjavítottak. Szerencsére ma már a kormány is támogatja a tudatosabb fogyasztással kapcsolatos törekvéseket.

hg.hu: Mi a jelenlegi legizgalmasabb munkája?
Ineke Hans: Van egy sziget Újfundland és Grönland között, ahol főleg halászok élnek. Ugyanakkor ma a halászat átalakul, így a helyieknek is újra kell gondolni önmagukat. Itt épül egy hotel, amelybe bútort tervezek. A slow design oldala érdekes a dolognak: olyan bútorokat kell terveznem, amelyeket a helyiek saját kezűleg el tudnak készíteni, azaz meg kell adnom nekik egy bizonyos szabadságot.

hg.hu: Visz majd haza Magyarországról valamilyen szuvenírt?
Ineke Hans: Igen, egy Rubik-kockát szeretnék venni a fiamnak.

holland design, ineke hans, interjú, design hét 2012 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317