Logomain

Diákok építik újjá Devecsert

By Meszes Márton 2012. november 6. 14:35

szerk at hg dot hu

Buszmegallo120130604-20111-bjzk8f.gallery

Az új buszmegálló Devecseren

Buszmegallo220130604-20111-133bcti.gallery

Az új buszmegálló Devecseren

Buszmegallo320130604-20111-1kmwiom.gallery

Az új buszmegálló Devecseren

Devecser120130604-20111-zku013.gallery

Devecser

Devecser220130604-20111-1v8t40e.gallery

Devecser az újjáépítés után

Devecser320130604-20111-x0ecnp.gallery

Devecser az újjáépítés után

Devecser420130604-20111-1iagbj5.gallery

Devecser az újjáépítés után

Diákok terveztek és építettek új esőbeállót Devecserre idén nyáron. Erről a folyamatról mesél az egyik résztvevő.

A folyosóról beszűrődő zene, halk hangfoszlányok. Felkönyökölök a tábori ágyon, körülnézek. A tanteremben mindenfelé mocorgó hálózsákkupacok, ébredező emberek. A fürgébbek már a reggeli mosdásból jönnek vissza, törülközővel a vállukon. Gyors öltözés, reggeli. „Tíz perc múlva indulás!” – hallani kicsivel később a hangosbemondón.

Három hétig így nézett ki minden reggelünk, mielőtt munkához láttunk, az idei szerves táborban. Nagyjából két, 15 fős csoportra oszlottunk, az egyik csapat Makovecz Imre utolsó tervének, egy ökumenikus kápolnának a kivitelezésében segédkeztek, a másik csapat két buszváró megvalósításán dolgozott. A helyszín – immár második alkalommal – Devecser volt. 

Turi Attila és a Kós Károly Egyesülés a katasztrófát követő napokban nyújtott segítségének, valamint a tavalyi tábornak köszönhetően nagy szeretettel fogadtak bennünket. A mi feladatunk csupán egy már meglévő kapcsolat fenntartása és ápolása volt. Talán az elkövetkező években is Devecser látja el a táborok helyszínéül szolgáló, befogadó közösség szerepét, hasonló módon ahhoz, ahogy ezt korábban Sárospatak tette.

Az idei szerves építészet tárgy keretein belüli tervezési feladat egy esőbeálló megtervezése volt a devecseri emlékparkba. A szavazásból kikerülő első három helyezett feladata végül, az önkormányzat kérésére, egy buszmegálló megtervezése lett. Dénes Filip, Palotai Dániel, Csintalan Csongor és jómagam lettünk ilyen módon kiválasztva. A buszváró előképei a környéken sokfelé fellelhető, útszéli Mária-fülkék voltak. Ennek analógiáján készült a buszvárót meghatározó oszlop, mintegy jelként az arra járók számára. A hátfal „kilyuggatásával” egyfajta játékosságot kívántunk a tervbe csempészni, akarva-akaratlan magunkra vállalva ezzel a funkcionális szempontok sérülését és a helyiek rosszallását szeles időkben.

A tábor kezdetén már csak homályos emlékeink maradtak a nyár eleji tervezésről, a fülledt tetőtérről és a kitalált részletrajzokról. Utóbbi többször megbosszulta magát. Már az alapoktól kezdve látszott, hogy a vártnál nagyobb feladatot kaptunk. A kezdeti nehézségeken csak idővel tudtunk úrrá lenni. A problémák azonban hol könnyebben, hol nehezebben, de mindig megoldódtak. A nehézségek közös leküzdése pedig közösségformáló erővel bírt. Az ügyetlen, megszeppent egyetemistákból – tisztelet a kivételnek –, egy összeszokott csapattá formálódott a társaság, akiknek már nem is állt a kezükben olyan rosszul a munka.

A három hét alatt a harmincas zsalukövek súlyával, a betonkeverővel (vagy éppen annak hiányával) és különféle fakapcsolatokkal kellett megküzdenünk. Gyakran feszegetve saját és a fúrószárak képességének határait. Eközben a résztvevők másik fele a kápolna körül segédkezett. Az önálló, kreatív munka kisebb szerepét a különféle szakemberek megléte, a tőlük való tanulás, különféle fogások ellesése ellensúlyozta. Valamint az érzés, hogy az utolsó Makovecz épület részesei lehetnek. A buszmegállónál Csontos Gyula keze alatt szorgoskodtunk, míg a kápolnánál dolgozó brigád Turi Gergely irányításával működött közre az építkezésben.

A tábor persze nem merült ki a festésben, csiszolásban, ékelésben, egyszóval a napközben végzett munkában. Részben a város vezetőségének, részben Turi Attilának köszönhetően kétszer voltunk a Somlón épületlátogatáson, borkóstoláson, részt vehettünk előadásokon, első kézből ismerve meg az iszapkatasztrófa részleteit, valamint bepillantást nyerve az antropozófia rejtelmeibe. Ezen felül kétszer is lehetőségünk nyílt a helyiek vendégszeretetét élvezni, bográcsgulyás és a hozzá tartozó pálinka formájában.

A tábor tanulsága egyrészt nyilvánvaló, másrészt viszont mégis megkerülhetetlen. Pusztán az, hogy egy építmény megvalósulását a legapróbb részletekig végigkövethettük, meghatározó élmény. Ráadásul tettük mindezt tevékenyen részt vállalva az építésben, kínlódva és erőlködve, sokszor a hajnali óráktól egészen sötétedésig dolgozva. Együtt. Számomra különösen fontos tapasztalat volt az „emberi tényező” jelenléte. A papírra vetett, elhibázott ötletek miatt a társaink végeztek plusz munkát, ők segítettek javítani a hibákat, és ők hunytak szemet a botlásink felett.

Közhellyel élve: „átélhettük az építés drámáját”. Mert akárhogy is, de dráma volt ez. Olykor burleszk, olykor tragédia, (utólag tragikomédia), akadt jellemfejlődés, mélypont és katarzis, még egy jász nóta is felcsendült, és a deus ex machina is sokszor tiszteletét tette. Nem egyszer mentorunk és jótevőnk, Konkoly József személyében, akinek ezúton is szeretnék köszönetet mondani – mindenért. És mindeközben a színfalak mögött is elindult valami. Pilinszky szavaival élve, gurul a mélyben, mint egy vasgolyó, láthatóan, vagy láthatatlanul, dübörögve, de többnyire csendben.

A tábor utáni napokban még egy ideig lelkesen meséltem a részleteket, mutogattam a fényképeket. Aztán meguntam; nem lehet mindent elmesélni. Ami megmaradt, azok a véletlen találkozások egy-egy résztvevővel: egy mosoly, egy kézfogás. 

Szöveg: Meszes Márton

Fotók: Gulyás Attila

magyar építészet, faépítészet, buszmegálló, kivitelezés, makovecz imre, szerves építészet, építőtábor, devecser, turi attila, magyar epiteszet, csontos gyula, turi gergely Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317