Logomain

Kétnapos WAMP a Palazzo Dorottyában

By Ongrádi Melinda 2012. október 5. 11:09

szerk at hg dot hu

Október 6-7-én kétnapos, designprogramokkal gazdagított WAMP várja az érdeklődőket.

A 2006 óta minden hónapban megrendezett designvásár, a WAMP idén sem marad ki a Design Hét Budapest programjából, sőt, a szokásostól eltérően kétnapos, designprogramokkal tarkított gazdag vásárral jelentkezik. A fesztivál alkalmából a WAMP október 6-7-én különleges helyszínre, egy patinás pesti épület, a Dorottya utcai Palazzo Dorottya falai közé költözik, és több mint 2500 négyzetméteren várja a design fanatikus rajongóit.

Pipni20130604-20111-4wxawo.gallery

Budapest egykori legnagyobb bérpalotája eredetileg a Wurm család tulajdona volt, innen származik a korabeli Wurm udvar elnevezés is. A palota egészen az államosításig bankként funkcionált. A saroképület legizgalmasabb része a Hauszmann Alajos tervei alapján épült üvegtetős pénztárcsarnok, amelyet 2006-ban a felújításkor újjáépítettek, s ma eredeti szépségében látható. A Hauszmann csarnok tavaly év végéig egy elegáns áruháznak adott otthont, ezért a szervezők a Design Hét Budapest idejére tervezett nagyszabású vásáron az egykori nagyáruházak semmivel össze nem hasonlítható atmoszféráját szeretnék felidézni. A magyar designerek termékeit a korábbi gyakorlattól eltérően az áruházi osztályokhoz hasonló szekciókra bontva mutatják be. 

A kétnapos programon több mint 150 tervező vesz majd részt. A jól ismert designerek mellett a Premier - Új arcok válogatásban a WAMP-on korábban még nem szerepelt új tervezőkkel, a WAMP+ keretén belül pedig a legigényesebb tárgyakat kínáló alkotókkal találkozhat a közönség. Nem marad el a hónap designere díjazottjának megjelenése sem. Októberben Ferencz Vanda ékszertervező a WAMP vendége, akinek legújabb kollekciója a design vásáron debütál majd.

A különleges alkalomhoz és helyszínhez igazodva a design vásár mellett más jellegű programokkal is készül a WAMP. Meghívásunknak eleget téve először érkezik hazánkba a belgrádi Mikser Festival fiatal szerb tervezők munkáit felvonultató vadonatúj válogatása. A Mikser alig néhány év leforgása alatt a térség egyik legizgalmasabb multidiszciplináris kreatív fesztiváljává nőtte ki magát. A MIKSER szervezői éves rendszerességgel összegyűjtik a legtehetségesebb fiatal designereket, akiknek munkáit több önálló projekt keretében tárják a nagyközönség elé. 

A fiesztán a design mellett az építészet, a kortárs képzőművészet, a zene és a kortárs irodalom legfrissebb eredményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az idei MIKSER 11 hektáros területen 40 zárt és 70 szabadtéri helyszínen valósult meg. A rendezvényen 100 kurátor 120 projektjét mutatták be. A résztvevő művészek száma 2500 fő volt, akik 50 országból érkeztek. A Mikser Festival presents: GHOST PROJECT című tárlatán 9 olyan tárgy szerepel, melyeknek egy önálló márka, a Mikser Design égisze alatt indul a közeljövőben a sorozatgyártása. A kezdeményezés mentora a világhírű designer Konstantin Grcic.

A Helsinkiben egyszer már nagy sikert aratott, a WAMP szervezésében kiállított Az újragondolt szín című válogatást most a Design Hét Budapest látogatói is megismerhetik. A kortárs magyar formatervezés legjobbjait felvonultató kiállításon több hazai és nemzetközi designdíjat elnyert tárggyal is megismerkedhet a közönség. A tizennyolc fiatal designer munkáit – bútorokat, porcelánokat, ékszereket, táskákat és ruhákat rendhagyó módón nem egy közös gondolati szál, hanem a vörös, a fekete és a fehér szín használata fogja össze.

Izgalmas tematikával jelentkezik a WAMP gasztro szekciója, a WAMP Spájz is. Az idei Design Hét Budapest hívószavához, a SLOW DESIGN mozgalomhoz illeszkedve a kézműves gasztronómiai termékek mellett a kínálat slow food sarokkal bővül,kifejezetten erre az alkalomra összeállított különleges ételekkel és menüsorral.

Poós Zoltán Állami Áruház című irodalmi designalbumát Winkler Nóra mutatja be október 7-én 16 órától. Az új kiadás több mint 120 szocreál fogyasztási cikket elevenít meg páratlan humorral a Traubitól a Sokol rádióig. A vasárnapi kötetbemutató mellett egy mini design kiállítással is jelentkezik a CollectiveArt kiadó a szerző magángyűjteményének darabjaiból.

wamp, magyar design, program, palazzo dorottya, design hét 2012, designvásár Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317