Logomain

A Hello Wood is jön a Design Hétre!

By Kovács Dániel 2012. szeptember 28. 11:35

szerk at hg dot hu

Budapest főépítésze, Finta Sándor október 1-én nyitja meg a Hello Wood kiállítást, október 2-án beszélgetés, 3-án Design Meetup!

Az idei évben a Mome line - design műhely és a Reflekt Studio által szervezett Hello Wood kapcsán egy nagyon fontos új párbeszéd erősödött fel szakmai, építészeti és civil körökben, amely új szemléletmódot honsíthat meg itthon vagy akár paradigmaváltást hozhat a jelenlegi építészeti gondolkodásmódban. A diskurzusba olyan jelentős szakemberek kapcsolódnak be a Design Hét Budapesten megrendezendő eseményeken, mint a Hello Wood kiállítást megnyitó Finta Sándor, Budapest főépítésze vagy Szemerey Samu építész, urbanista, aki kerekasztal beszélgetést vezet szociális építészetről a Reflekt Studio szervezésében.

1020130604-20111-z6dlar.gallery

A közel 60 ezer látogatót vonzó Design Hét Budapest idén „Élj lassabban!” szlogennel, a slow design jegyében kerül megrendezésre kilencedik alkalommal közel 300 együttműködő partnerrel 2012. szeptember 28. és október 7. között. A fesztivál fókuszában idén az átgondoltabb fogyasztásra ösztönző magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság megvalósítását célul kitűző slow-mozgalmak állnak, amelyekhez tartozó slow design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban.

A Design Hét Budapest részeként háromnapos eseménysorozattal készül a Hello Wood október 1-én, 2-án és 3-án. Az építészeti és művészeti alkotótáborról szóló események szorosan kapcsolódnak a slow design tematikához, hiszen a Hello Wood idei fókuszpontja a társadalmi felelősségvállalás volt és azt tűzte ki célul, hogy az elkészült művek valódi igényeknek feleljenek meg, az adott kulturális és természeti adottságokra, helyi körülményekre reflektáljanak. A slow design alapelvei közé tartozó lokalitás, a helyi közösségekkel való együttműködés és közös munka, a hosszútávon való gondolkodás, az adott körülményekre történő reflexió, a figyelem fókuszpontjainak áthelyezése, mind a Hello Wood sajátja. Az idei Hello Woodon résztvevő, Borsod megye határán alkotó 200 fiatal célja az volt, hogy a maguk eszközeivel hozzájáruljanak a helyi lakosság közösségi és kulturális életéhez és ezáltal az alkotások hosszabb távon kitűzött változtatásokhoz adjanak lendületet.

A Hello Wood eseménysorozatot Budapest főépítésze, Finta Sándor nyitja meg október 1-én 18:00 órakor: A Hello Wood@Toldi című tárlaton fotókiállítás formájában bemutatásra kerülnek a tábor egy hete alatt készült látványos fa-installációk, megtekinthetők lesznek a film workshop dokumentum filmjei, a stop motion animációs workshopon és fotó workshopon készült alkotások. A Hello Wood idén a Sziget Fesztivál új arculatának kialakításában is részt vett - a fenntarthatóság jegyében oda készített fa-installációkat közel 400 ezer ember láthatta - amikből szintén ízelítőt ad a fotókiállítás. Az esemény nem lenne stílszerű fa-installáció nélkül, ezért Huszár András és Mechle Balázs építészek a helyszínre ívesen vékony lécekből látványos Felhő-installációt terveztek. A könnyed, áramló, fehér felhő a maga eszközeivel a Hello Wood jövőjére kívánja fehívni a figyelmet, egy lebegésszerű állapotra, vívódásra, hogy a sokak által támogatott és szeretett mozgalom merre vegye az irányt. A tábor új médiás csapata is készül a megnyitóra meglepetés videó-vetítéssel. (A kiállítás megtekinthető 2012. október 2-7-ig. Nyitva: H-V 12:00-23:00). A megnyitón a szervezőkön kívül az alkotókkal és a résztvevő diákokkal is találkozhat a közönség.

Az ezt követő napon, október 2-án Szemerey Samu, építész-urbanista, a Kortárs Építészeti Központ egyik alapító tagja és kurátora moderál beszélgetést 19:00 órától a Toldi Klubban Szociális Építészeti Kerekasztal címmel. A résztvevő neves szakemberek és civil szervezetek képviselői a téma itthoni és külföldi vonatkozásairól és tapasztalataikról mesélnek. A névsor alapján megelőlegezhető, hogy a vendégek igazi eszmecserének és párbeszédnek lehetnek majd tanúi az este folyamán: Both Emőke, a BAGázs képviseletében, Siroki László, (többek között) a Tomori TASZPONT jogsegélyállomás képviselője, Gulyás Erzsébet, a Reflekt Studio építésze, a Hello Wood szociális építészeti workshopjainak koordinátora, Barcza Dániel, a MOME Ecolab alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének igazgatója, Oroszlány Miklós a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékének építésze és Gáspár Máté, az Open Society Institute művészeti és kulturális programigazgató-helyettese.

Már hagyományosnak mondható, hogy a Design Hét Budapest rendezvényei között a Budapest Design Meetup egy vagy akár több különkiadása is feltűnik a Mome line - design műhely szervezésében. 2012. október 3-án 19:00 órától a Budapest Design Meetup Hello Wood Special kiadással jelentkezik, ahol a Meetup előadások szabályainak megfelelően – a prezentációk pörgősségét biztosítandó – nyolc perces előadásokat követően a közönség kérdései következnek. A Hello Wood Specialen személyes beszámolókat hallhatunk a táborról, az alkotások tervezési folyamatáról, a koncepciókról, az építésükről és persze néhány kulissza titkot is a tábor életéből. A Meetupot a Hello Wood Afterparty-ja követi a helyszínen, ahol az idei események sikereit ünneplik a jelenlévők hajnalig, méltóképpen lezárva Hello Wood 2012-es évadát. Az események kiemelt támogatói a Jaf Holz Ungarn Kft., az Open Society Institute, a Nemzeti Kulturális Alap és a “Budapest Bank Budapestért” Alapítvány.

A Meetup előadói:
Bakos Maxim, igazgató, Hello Wood és Gulyás Erzsébet, Reflekt Studio: Bevezető a 2012-es Hello Woodhoz
Szőke Gábor Miklós, szobrászművész és Pozsár Péter, építész: Hello Wood Sziget-projekt
Vasváry-Nádor Norbert, belsőépítész és Rohoska Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszékének vezetője: Málygetosz, kilátó-installáció Mályinkára
Cseh András, építész és Borbás Péter, építész: Sárkány-teregető, Bódvalenke
Oliver Sales, építész és Petrányi Luca építész hallgató: Tölcséres felhő, Bátonyterenye
Natasha Pavlovskaya, a dokumentumfilm workshop vezetője a Hello Wood idei két, helyi történeteket feldolgozó projektjéről. Filmvetítés: Dédesi lányok (rövid dokumentumfilm, 12’30’’)

program, design hét 2012, hello wood 2012 Icon_print

Hello Wood 2012: Tigris (Szakácsi) - Szőke Gábor Miklós

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317