Logomain

Sztárdesigner vendégek a Design Héten

By Ongrádi Melinda 2012. szeptember 18. 13:09

szerk at hg dot hu

A tíz nap múlva, szeptember 28-án kezdődő és október 7-ig tartó Design Hét Budapestre idén két nagynevű, a nemzetközi design legizgalmasabb, leginnovatívabb alakjai között számon tartott alkotó is ellátogat. Ineke Hans, a kortárs holland designszcéna összetéveszthetetlenül egyéni hanggal és nyelvezettel bíró szereplője, míg Fabio Novembre a kortárs olasz design legfigyelemreméltóbb, sokszor provokatív tervezője, amolyan fenegyereke.

A tíz nap múlva, szeptember 28-án kezdődő és október 7-ig tartó Design Hét Budapestre idén két nagynevű, a nemzetközi design legizgalmasabb, leginnovatívabb alakjai között számon tartott alkotó is ellátogat. Ineke Hans, a kortárs holland designszcéna összetéveszthetetlenül egyéni hanggal és nyelvezettel bíró szereplője, míg Fabio Novembre a kortárs olasz design legfigyelemreméltóbb, sokszor provokatív tervezője, amolyan fenegyereke.

Sztardesigner_design_het.gallery

A sztárdesigner vendégek október 4-én, csütörtökön 14:00 órai kezdettel tartanak előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.). Ineke Hans előadására 14:00 órai, Fabio Novembre előadására 16:00 órai kezdettel kerül sor. (Az angol nyelvű előadásokon a részvétel ingyenes.)

A Design Hét Budapest különböző programjain a sztárvendégek munkáival is lehet találkozni. Ineke Hans környezettudatos tárgyai a design fesztivál nemzetközi nyitókiállításán láthatóak (Élj lassabban! - Slow Design, Design Terminál), míg Fabio Novembrének az olasz Driade cég számára tervezett tálcakollekcióját az Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában állítják ki, mely tárlatot a tervező személyesen nyitja meg okt. 3-án 18:00-kor.

Ineke Hans 1998-ban alapította saját irodáját Arnhemben. Az eredetileg szobrásznak készülő tervező 1995-ben a Royal College of Art-on szerzett diplomát, majd három évig a Habitatnak dolgozott, amely alapjaiban változtatta meg alkotói szemléletét. Egyre jobban foglalkoztatta a tárgyak vizuális ereje és pszichológiai gyökere, a bennük rejlő költőiség és az emberhez fűződő bonyolult kapcsolatuk. A kisszériás, saját bútorkollekciókat 2005-től kiegészíti egy klasszikus ipari formatervezői vonal is.

Ineke Hans nevét felfedezték a világcégek is; olyan nemzetközi márkákat találunk a megrendelői között, mint az Ahrend, az Arco, a Cappellini, a Magis, az SCP vagy a Swarovski. Alkotói gyakorlata maximálisan környezettudatos, újrahasznosított, illetve új generációs anyagokban és korszerű technológiákban gondolkodik, miközben tárgyai gyakran archetipikusak, illetve komplex módon kapcsolódnak a vizuális és kulturális tradíciókhoz. Hitvallása szerint a designer munkája olyan, mintha egy sudokut alkotna: mennél komplexebb a feladat, annál szebb a végeredmény.

Fabio Novembre 2009-ben a milánói Triennale Design Múzeumban egy lélegzetelállító one-man show keretében mutatta be két évtizedes pályája "virágait", Il Fiore di Novembre címmel. Neve összefonódott a vezető olasz designmárkákéval. A Cappellini, a Driade, a Meritalia, a Flaminia és a Casamania kollekcióiban egyaránt találhatunk figyelemre méltó, olykor provokatív Novembre darabokat. Belsőépítészeti, építészeti megbízásai szintén jelentősek; olyan magas presztízsű divatmárkák üzleteit jegyzi, mint a Blumarine (London, Szingapúr, Taipei), a Tardini (New York) vagy a Stuart Weitzman (Rómától egészen Pekingig). 

Az építészdiplomával rendelkező, de New York-ban filmrendezést is tanuló Novembre az utóbbi években számos nagylélegzetű kiállítás art directora és kurátora. 2010-ben a Shanghai Expón Milánó városa számára készített installációt (Olasz Pavilon), 2012-ben pedig a milánói Triennale Design Múzeum felkérésére megtervezte az új állandó kiállítás enteriőrjeit. Munkái erős érzelmi, s gyakran szexuális töltettel rendelkeznek, és olyan kulturális utalásrendszert használnak, amely mindenki számára dekódolható: női akt, álarc, rózsa, kígyó, vörös szín stb.

Ineke Hans látogatása a Holland Királyság budapesti nagykövetsége, Fabio Novembre látogatása pedig az Olasz Kultúrintézet támogatásával valósul meg.

A kilencedik alkalommal meghirdetett Design Hét Budapest fesztivál idén 2012. szeptember 28. és október 7. között zajlik; támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzeti Kulturális Alap, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács; szervezője a Design Terminál.

Forrás: sajtóközlemény

Design Terminál, holland design, ineke hans, program, fabio novembre, olasz design, design hét budapest Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317