Logomain

Megvan a Média Építészeti Díja rövidlistája

By Ongrádi Melinda 2012. szeptember 6. 17:24

szerk at hg dot hu

A Média Építészeti Díjára benevezett projekteket tavaly először értékelte nemzetközi előzsűri; munkájukat széles körű elismerés övezte. Idén 6 épületet és 5 tervet választottak ki a beérkezett munkák közül, amelyeket a tervezőik 2012. október 25-én a megújult Katona József Színházban mutatnak majd be a vezető magyarországi médiumok képviselőiből álló zsűrinek.

A Média Építészeti Díjára benevezett projekteket tavaly először értékelte nemzetközi előzsűri; munkájukat széles körű elismerés övezte. Idén 6 épületet és 5 tervet választottak ki a beérkezett munkák közül, amelyeket a tervezőik 2012. október 25-én a megújult Katona József Színházban mutatnak majd be a vezető magyarországi médiumok képviselőiből álló zsűrinek.

Media_epiteszeti_2012_rovid.gallery

Az előzsűri 2012. augusztus 18-án kezdte el a pályázatok átnézését és értékelését. A tavalyi tagok - Jan Kratochvíl, a legismertebb cseh építészeti napilap, az archiweb.cz főszerkesztője, Arpad Zachi PhD, az egyik legrégebbi román építészeti folyóirat, az Arhitext főszerkesztője, valamint Kazimierz Kwasek, a sikeres lengyel építészeti könyvesbolt, a w-a.pl tulajdonosa - mellett a zsűri idén két új taggal bővült: sikerült ugyanis a kiemelkedő szlovén építészt, Maruša Zorecet és a magyar szaksajtó kiváló szerkesztőjét, Götz Esztert is megnyerni. A választásuk alapján a díjra regisztrált 47 épület és 77 terv közül a döntőbe kerültek:

Épületek:
1. A tettyei Szathmáry-Palotarom rekonstrukciója
2. Isten irgalmassága templom, Győr-Kismegyer
3. Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs
4. H lakóháza, Sóskút
5. Fehér Ignác Általános Iskola, Algyő
6. Odooproject

Az épületeknél az utolsó helyen pontegyenlőség alakult ki, így nem öt döntős épület van, hanem hat. Neves építészeink munkái közül bejutott Balázs Mihály Győr-Kismegyeren épült, a kortárs szakralitást megtestesítő bencés temploma, valamint a Dévényi Tamás által tervezett, erdő szélén álló egyszerű, mégis nagyvonalú családi ház. Pécs két helyszínnel is képviselteti magát: méltán került a döntőbe az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású revitalizációs projektje, az MCXVI Építészműterem koordinálásával készült Zsolnay Negyed együttese, valamint az Építészfórumon nagy visszhangot keltett tettyei Szathmáry-Palota romjait újraértelmező rekonstrukció (tervezők: Dévényi Márton és Gyürki-Kiss Pál). Az oktatási célú épületeket a Köves András, Bokor Csilla, Lukáts István és Rádóczy (f) László építészek nevéhez fűződő, európai színvonalú algyői Fehér Ignác Általános Iskola, az innovatív projekteket pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Solar Decathlon-csapata által tervezett és épített - jelenleg a madridi nemzetközi versenyen részt vevő - Odoo-napház képviseli.

A tervek közül a döntőbe jutott:

1. A XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környéke – Marosi Miklós, Göcsei Sándor, Rabie Anisz terve
2. A Linbrunn Pincészet terve, Villány–Virágos
3. Hercegi lovardából zenei központ - Kovács Dániel diplomaterve Fertődre
4. Teleház Őriszentpéteren, Lehoczki Zsolt diplomamunkája
5. Eseménytér és olvasópavilon a Hamzsabégi sétányon - Balla Gábor diplomaterve

A döntőbe jutott tervek között szerepel tervpályázaton első díjat nyert, karakteres városi együttes koncepciója (tervezők: Marosi Miklós, Göcsei Sándor, Rabie Anisz) és különleges hangulatú, védett pincefaluban Rádóczy (f) László és munkatársai tervei alapján épülő pincészet is. Az Építészfórumon publikált projektek közül két olyan diplomaterv is bekerült a döntőbe, amelyekre egyaránt a revitalizáció és a kulturális funkció jellemző: Kovács Dániel a fertődi kastélyparkban álló, elhanyagolt lovardába álmodott Haydn emlékét is megidéző, kortárs koncerttermet és zeneiskolát, Lehoczki Zsolt az Őriszentpéteren álló egykori gőzmalom épületét a térség információs központjává alakította át. Balla Gábor diplomamunkájában pedig az újbudai Hamzsabégi sétányra tervezett izgalmas átmeneti terek sorozatából álló olvasó- és pihenőhelyet.

Az est folyamán - a benevezett épületek tervezői között - két különdíjat is kiosztanak majd. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület idén második alkalommal jutalmazza azt a legjobb privát fejlesztést, amelyet nem az Egyesület tagjai – Magyarország legnagyobb, vezető ingatlanfejlesztői – valósítottak meg. Az IFK különdíj egyben jelzi azt is, hogy az építészeti minőség és siker közös munka eredménye, a fejlesztő – hozzáállásán, tudásán és nem utolsó sorban nyitottságán – múlik.

Idén először osztják ki a Holcim „Fenntartható építészetért” különdíját, amelyet annak az építésznek ítélnek oda, aki innovatív, fenntartható megoldásokat használt az általa tervezett épületben.

A szervezők várják a kortárs hazai építészet iránt érdeklődőket 2012. október 25-én a Katona József Színházba.

magyar építészet, építészfórum, magyar epiteszet, 2012-es média építészeti díja Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317