Logomain

Japán és Venezuela vitte az idei Arany Oroszlánokat

By Kovács Dániel 2012. augusztus 30. 11:53

szerk at hg dot hu

3_-_padiglione_giapponese_-_japan_pavilion_jo.gallery

Biennále 2012 - a japán pavilon installációja

1_-_padiglione_giapponese_-_japan_pavilion_jo.gallery

Biennále 2012 - a japán pavilon installációja

1_-_urban-think_tank_justin_mcguirk_jo.gallery

Biennále 2012 - Torre David / Gran Horizonte

5_-_urban-think_tank_justin_mcguirk_jo.gallery

Biennále 2012 - Torre David / Gran Horizonte

3_-_grafton_architects_paulo_mendes_da_rocha_jo.gallery

Biennále 2012 - A Grafton Architects és Paulo Mendes da Rocha közös projektje

1_-_cino_zucchi_jo.gallery

Biennále 2012 - Cino Zucchi installációja

2_-_padiglione_polonia_-_polish_pavilion_jo.gallery

Biennále 2012 - a lengyel pavilon

4_-_padiglione_americano_-_usa_pavilion_jo.gallery

Biennále 2012 - az amerikai pavilon

3_-_padiglione_russia_-_russian_pavilion_jo.gallery

Biennále 2012 - az orosz pavilon

A várakozásoknak megfelelően a sztereotípiákra okosan rácáfoló Egyesült Államoknak is jutott elismerés.

Szerdán bejelentették az idei díjazottakat a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállításon. Politikus, de szerencsére nem politikai döntés született: a nemzeti pavilonok közül Japán kapta az Arany Oroszlánt, amelynek Toyo Ito vezetésével összeállított kiállítása a 2011-es cúnamival foglalkozik. Díjazták emellett a Caracas 28 emeletes „foglalt házát” bemutató kiállítást Dél-Amerika egyik legizgalmasabb műhelye, az Urban-Think Tank tálalásában, és a várakozásoknak megfelelően a sztereotípiákra okosan rácáfoló Egyesült Államoknak is jutott elismerés. A korábban bejelentetteknek megfelelően átadták az életműdíjat Álvaro Siza Vieira portugál építésznek is.

A japán pavilonban „Architecture possible here? Home-for-All”címmel négy építész: Naoya Hatakeyama, Kumiko Inui, Sou Fujimoto és Akihisa Hirata projektjeit mutatják be, amelyek mind a tavalyi katasztrofális földrengést és cúnamit követő újjáépítéshez kötődnek. A pavilion kurátora nem kisebb híresség volt, mint Toyo Ito, aki építészhallgatókkal közösen valósította meg a tárlatot. A zsűri szerint az installáció és a bemutatott történet egyaránt kivételes és közérthetően előadott.

A Common Ground mottó alatt megrendezett központi kiállítás legjobb projektjének a Torre David / Gran Horizonte címűt választották, amelyek az Urban-Think Tank két tagja, Alfredo Brillenbourg és Hubert Klumpner, valamint a Guardian designkritikusa, Justin McGuirk állítottak össze. Az installáció azt a kilencvenes években szerkezetkész állapotban maradt toronyházat mutatja be, amelynek 28 emeletére beköltöztek Caracas nincstelen polgárai, saját infrastruktúrát építve ki. 

A zsűri szerint ez a kezdeményezés akár modellértékűvé is válhat. A kiállítás közönsége tapasztalatunk szerint nagy lelkesedéssel fogadta a tárlat részeként berendezett, autentikus utcai kifőzdét…

Biennále 2012 - Torre David

 

A Common Ground kiállításon a leginkább ígéretes építészirodának járó elismerést a Grafton Architects, azaz Yvonne Farrell és Shelley McNamara kapta, akik egy Paulo Mendes da Rochával közösen tervezett egyetemi épületegyüttest mutattak be Limából. A Grafton neve a mostani díj ellenére ismerősen csenghet a magyar olvasóknak, hiszen néhány évvel ezelőtt megnyerték a World Architecture Festival fődíját, és aztán fináléba jutottak a Mies van der Rohe-díjon is.

A zsűri a központi kiállítás installációi közül említésre méltónak tartotta még Cino Zucchi munkáját, aki „Copycat. Empatia e invidia come generatori di forma” címmel egy sajátos ízléssel összeállított gyűjteményt prezentált.

Biennále 2012 - Cino Zucchi

 

A nemzeti pavilonok közül hármat emelt még ki a zsűri. A 2008-as Arany Oroszlán után ezúttal ismét a reflektorfénybe került Lengyelország, különleges és nem könnyen befogadható installációjával. A „Making the walls quake as if they were dilating with the secret knowledge of great powers” című installáció a pavilon szürkére festett, üres belső terében a környezet és az épület hangjait erősíti fel, meditatív jellegű teret hozva létre. 

A másik kiemelt nemzeti pavilon az Egyesült Államoké, amely „Spontaneous Interventions: Design Actions for the Common Good” címmel, egy játékos installáció keretében a városlakók mindennapjaira kiható, többnyire civil kezdeményezéseket mutat be. 

Kétségtelenül érdekes, bár izgalmasnak nehezen nevezhető belső teret hozott a harmadikként kiemelt Oroszország: a pavilon három termét QR-kódokkal borították be, és a látogatók táblagépek segítségével tudhatnak meg többet az ország leendő innovációs központjáról, Skolkovo i-city-ről. A földszinti termekben a szovjet időszak zárt városnak számító kutatóközpontjait ismerteti egy ugyancsak hatásos installáció.

Az idei Biennále zsűrijét a világhírű holland építész-urbanista, Wiel Arets elnökölte, tagjai pedig Kristin Feireiss (Németország), Robert A. M. Stern (USA), Benedetta Tagliabue (Olaszország) és Alan Yentob (Nagy-Britannia) voltak. A Biennále a szerdai díjátadóval egy időben a nagyközönség számára is megnyílt, és egészen november 25-is látogatható.

Biennále 2012 - Díjkiosztó

 

oroszország, Lengyelország, arany oroszlán, egyesült államok, toyo ito, japán, japan, wiel arets, biennále 2012, biennale 2012, álvaro siza vieira, urban-think tank Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317