Logomain

Hello Wood helyszíni tudósítás: Régi és új-média

By Harmati Kata 2012. július 28. 15:22

szerk at hg dot hu

3.gallery

Hello Wood 2012: a fotó workshop csapata

1.gallery

Hello Wood 2012: filmesek vágás közben - Barcsai Bálint

2.gallery

Hello Wood 2012: filmesek vágás közben - Bacskai Brigitta

4.gallery

Hello Wood 2012: az új média workshop vezetői: Karcis Gábor (balról), Ertsey Donát Áron (jobbról)

A Hello Wood-on dolgozó filmes, fotós és új-médiával foglalkozó csapatok a többi workshop munkájára reflektálva dolgoztak az alkotó hét alatt.

A Hello Wood-on dolgozó filmes, fotós és új-médiával foglalkozó csapatok a többi workshop munkájára reflektálva dolgoztak az alkotó hét alatt.

A film workshop (workshopvezető: Nagy Viktor Oszkár, Vlad Namescu) dokumentumfilmjeinek kiindulópontjai azok a települések voltak, amelyek számára az építész workshopok a munkáikat tervezték. A témakutatás első lépéseként végigjárták a helyszíneket, ahol 10 másodperces portrékat készítettek helyi lakosokkal, amelyek alapján a második nap kialakultak a koncepciók. Végül a választás Mályinkára és Dédestapolcsányra esett. A Mályinkán forgatott film egy családot mutat be. Ricsi, egy 30 éves férfi főszereplésével, aki kényszerűségből Budapesten él, de visszajár a faluba és egy tájházat épít, ahová összegyűjti a faluhoz és a családja több generációjához kapcsolódó emlékeket, így tartva életben a családja történetét. Az ő családi albumát látjuk viszont a filmben.

A Dédestapolcsányban forgatott történet két tinédzserlány Roberta és Ágota mikro-világát, barátságát mutatja be. Beleláthatunk a két lány mindennapjaiba, szerelmi világába, „drámáiba”. Két ember ábrázolása lesz a film témája, akik az alkotó csapatot beengedték világukba, megosztották velük álmaikat, vágyaikat. A film készítőinek nagy élmény volt közel kerülni két olyan emberhez, akiket amúgy nem lenne lehetőségük megismerni.

A workshopvezetők a két filmes csoportot, mint stábot válogatták össze, operatőrrel, rendezővel, vágóval. Koncepció volt, hogy a csapatok közösen alakítsák ki a témákat, ne ad hoc jelleggel dolgozzanak, hanem szisztematikusan, egy koncepcióhoz tartsák magukat. Ahogy Nagy Viktor Oszkár megfogalmazta „a dokumentumfilmezés nem annyit jelent, hogy odamegy az ember és bekapcsolja a kamerát”. Az egy hét alatt kihívást jelentett a csapatnak, hogy kísérletezésre kevés lehetőség adódott az időkorlát miatt, egy dologra kellett ráállniuk hamar és azt polírozni. A workshop előkészítésében Natasa Pavlovskaya és Nagy Dénes filmes szakemberek segítették a csapatokat, valamint Héger Barbara gyártásvezető és Kajetán Jácint hangmérnök biztosította a szakmai hátteret egy héten keresztül.

Vargha Márk Péter, akit épületfotós munkáiról ismerhetünk, és Sárközi Péter vezetik a Hello Wood fotós workshopját. A fotós csapat a fa-workshopon készült alkotásokat fényképezi különböző megvilágítással. Mivel a művek elkészültére várniuk kellett saját témát is kerestek: a már nem működő bélapátfalvai cementgyár épületét. Itt egy fény-fázisokból álló fotóanimációt készítenek, ami azt jelenti, hogy egy-egy jelenethez sok fényt rögzítenek. Ezeknek a fényátmeneteknek az összekapcsolása, a térritmus időbe való átültetése, adja ki az animációt az utómunka során.

Az új média workshop olyan interaktív eszköztárral dolgozik Karcis Gábor (VJ Centrum) és Ertsey Donát Áron workshopvezetők iránymutatásával, amely vizuálisan támogatja a Hello Woodon elkészülő projekteket. Az egyik ilyen eszköz a mapping , architekturális vetítés, amely során tárgyakra vetítenek két és három dimenzióban, az alkotások geometriáját szervesen használva. A fény-játékokkal olyan tereket tudnak létrehozni, amelyek valójában nincsenek is ott. A tipográfiai workshop egyik csapatával együttműködve, Katyi Ádám és csapatának Hypnotype névre keresztelt spirál anamorfózisát (ami felismerhetetlenné torzított képeket jelent, amelyek csak egy különös nézőpontból válnak láthatóvá) egy nagyméretű Wood feliratot, keltenek életre a speciális vetítés segítségével, amely a tervek szerint interaktív lesz. Az installációt speciális július 28-án a Hello Wood zárórendezvényén mutatják be Dédestapolcsányban.

A workshopvezetők a munkát egy szoftver workshoppal kezdték, ahol a különböző területekről érkező diákok elsajátították a vetítéshez használt szoftverek használatát. Az Herczeg Tamás felelt a Kinect-es technológiákért, aki a sok általuk használt szoftver közül, a CoGe nevű szoftver egyik fejlesztője is, a kódolásban és szintén Kinect-es programozásban pedig Csiszár Mátyás segített a csapatnak. 

A Hello Wood workshopjainak munkáit a tábor zárónapján és az ennek keretében rendezett ünnepségen lehet majd megtekinteni Dédestapolcsányban július 28-án.

Ha támogatni akarod a Hello Woodot, akkor itt megteheted. Fotók: Vargha Márk Péter.

program, hello wood 2012, herceg tamás, karcis gábor, ertsey donát áron, vargha márk péter, sárközi péter, nagy viktor oszkár, vlad namescu Icon_print

Hello Wood 2012: a fotó workshop csapata

Hello Wood 2012: filmesek vágás közben - Barcsai Bálint

Hello Wood 2012: filmesek vágás közben - Bacskai Brigitta

Hello Wood 2012: az új média workshop vezetői: Karcis Gábor (balról), Ertsey Donát Áron (jobbról)

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317