Logomain

Hello Wood helyszíni tudósítás – Hétfő: Tigris Szakácsiban

By Harmati Kata 2012. július 24. 09:12

szerk at hg dot hu

A július 21-én indult Hello Wood építészeti és alkotótábort idén a társadalmi felelősségvállalás hatja át. A tábor egyik célja, hogy a készülő alkotások ne egy szűk réteg számára készüljenek, hanem a résztvevők kreativitásukat kis közösségek hasznára fordítsák.

A július 21-én indult Hello Wood építészeti és alkotótábort idén a társadalmi felelősségvállalás hatja át. A tábor egyik célja, hogy a készülő alkotások ne egy szűk réteg számára készüljenek, hanem a résztvevők kreativitásukat kis közösségek hasznára fordítsák.

7631802260_a097f5a02a_b.gallery

Az egyik workshop csoportvezetőjének, Szőke Gábor Miklós szobrászművésznek a Szakácsiba készülő alkotása különleges szemléletmóddal közelít a helyi emberek, a falujuk és az őket körülvevő környezet viszonyához. Szakácsi gyönyörű dombok között elhelyezkedő 183 lelkes falu, amely Magyarország harmadik leghátrányosabb helyzetű falva számos problémával. Szőke Gábor Miklós szobrászművész csapatával egy, a falu védelmét szolgáló Tigrist tervez, természetesen a védjegyének számító falécekből. Az első hangzásra talán merésznek tűnő „falu-őrző” Tigris ötletét a helyiek nagy lelkesedéssel fogadták. A helység polgármestere, Feketéné Bisztrán Ilona, aki tíz éve küzd a helyi ügyekért, szintén nagy örömmel fogadta a kreatív elképzelést, mert így a szokásos politikai, gazdasági kontextuson kívül, végre más megközelítésben kerül megemlítésre a falu neve, más aspektusból kerülnek a helyi problémák a figyelem középpontjába.

Az alkotóhét egyik főszervezője a Reflekt Stúdió. Tagjai Pozsár Péter (a Hello Wood kurátora) és Gulyás Erzsébet szociális építészettel foglalkoznak és a tábor keretében négy helyszínre – Beretre, Szakácsiban, Bátonyterenyére és Bódvalenkére – szerveztek workshopokat, ahol olyan installációk, építmények, alkotások születnek, amelyek hozzájárulnak a hátrányos helyzetű települések épített környezetének fejlesztéséhez, vagy felhívják a figyelmet egy-egy hátrányos helyzetű falu életkörülményeire.

Építészek a szegénység ellen (Reflekt Stúdió, Hello Wood)

 

A projektek munkafolyamatainak több fontos momentuma van. Az egyik, hogy a helyiekkel való kapcsolatteremtés, a körülményeik és igényeik felmérése már hónapokkal a tábor indulása előtt megkezdődött. A másik az ott lakók bevonása az alkotói folyamatba, hiszen fontos, hogy olyan dolgok szülessenek meg, amelyeket valóban magukénak érez a helyi lakosság. Harmadik szempontként pedig lényeges, hogy „azonnali” kézzelfogható eredményei legyenek a munkának, legyen az kert-kapu vagy esőbeálló. A cél, hogy az alkotások a hosszabb távon kitűzött változtatásokhoz adjanak lendületet, és látszódjon, hogy a kis léptékű beavatkozások képesek olyan akupunktúrás pontokat érinteni, amelyek további folyamatokat indítanak el közösségen belül.

Akik azt szeretnék, hogy az építészek és kreatívok ne csak a lakosság 10%-nak tervezzenek, azoknak lehetősége van a szociális építészeti projekt támogatására, minimum 500 Ft-os összeggel, ezen a linken.

szőke gábor miklós, pozsár péter, hello wood 2012, szakácsi, reflekt stúdió, beret, bódvalenke, bátonyterenye Icon_print

Szőke Gábor Miklós a Hello Wood 2012-es táborában

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317