Logomain

Életmű-díj Álvaro Sizának

By Tóth Katalin 2012. június 28. 13:31

szerk at hg dot hu

A portugál mester a napokban lett 79 éves

A 2012-es velencei építészeti biennálé vezetősége úgy döntött, Álvaro Siza érdemli a tizenharmadik nemzetközi építészeti fesztivál életmű-díját. Az idén David Chipperfield vezette bizottság a következő indoklást adta a döntés mellé: "Nehéz még egy olyan kortárs építészt találni, akinek szakmai jelenléte olyan egyenletes és következetes lenne, mint Álvaro Sizáé. Az pedig, hogy mindez a jelenlét egy Európa Atlanti partvidékén élő építésztől jön, tovább hangsúlyozza az ő hatalmát és státuszát."

Siza1.gallery

Álvaro Siza Vieria hétfőn töltötte be 79. életévét. A portugál építész a 20. század második fele óta aktívan részt vesz az európai építészetben, munkássága olyan ikonikus épületeket vonultat fel, mint például a portói építészkar új tömbje, vagy az Ibere Camargo Alapítvány múzeuma Brazíliában. Munkáit számos díjjal elismerték már, 1992-ben pedig átvehette a Pritzker-díjat Lisszabon egyik kerületének átalakítási terveiért.

Az idei Arany Oroszlán-díjat odaítélő bizottság az építész egyedi látásmódját, a mindig a szakma aktuális főirányával szembemenő hozzáállását emelte ki, mely mindenkor maximális professzionalizmussal párosult. "Egy olyan építészeti nyelvet alkotott, mely elválaszthatatlanul csakis az övé, és amely mégis mindannyiunkhoz szól." A díjat a három hónapos rendezvény megnyitóján, augusztus 29-én délelőtt adják majd át a Giardini of la Biennale-ban.

arany oroszlán, díj, david chipperfield, alvaro siza, velencei építészeti biennále, álvaro siza, portugál építészet, velencei építészeti biennálé, életmű-díj Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317