Logomain

Rekorder hintalovaglás: ötezer gyereket várnak a Várba május 25-én

By Kovács Dániel 2012. május 23. 10:40

szerk at hg dot hu

Szőke Gábor Miklós és Huszár András Hintalova május 25-én, pénteken a Világharmónia Futásrendezvényen készül világrekordra.

A fából készült lényeiről híressé vált Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a Hintayo kitalálójaként ismert Huszár András építész HINTALOVÁT május 18-án pénteken indították első útjára Dunaharasztiban, a mű létrejöttét támogató Jaf Holz Ungarn Kft. központjában. A fa paripa alighogy életre kelt, meg sem áll a Budai Várig, ahol május 25-én pénteken a Világharmónia Futásrendezvényen egy világrekord kísérletet készül felállítani. A cél, hogy minél több gyerek hintázzon rajta a nap folyamán.

Huszár András és Szőke Gábor Miklós HINTALOVA

 

Az építész-szobrászművész alkotópáros, akik 2 éve tervezik az együttműködést, hetek óta építették a HINTALOVAT, amely mindenki legnagyobb csodálatára pénteken táltos paripaként repítette magasba a jelenlévőket. A szobor befejeztével Huszár és Szőke a HINTALÓ hátára ülve vezették helyére, majd törték be azt több tucat látogatóval együtt az első hintázás alkalmával. Megfigyelhető volt, hogy a színes falécekből készült óriáson a Jaf Holz szakmai programjára meghívott faipari szakemberek gyermeki mosollyal a szájukon hintáztak, amely olykor vidámparkot idéző sikongatással is párosult.

“Úgy gondoltuk, hogy az általunk képviselt két különböző területről, a szobrászatból és építészetből, hozott tapasztalatokkal létrehozunk egy közös projektet. András a projekt építészeti részét viszi, a hintát, mint működő építészeti szerkezetet, a statikát, a szerkezeti megoldásokat, amit én saját stílusommal, az általam képviselt szobrászati értékekkel átváltoztatok, kihangsúlyozok, a hinta szerkezetével formai és szellemi egységet képezve. A ló mint motívum egyértelmű volt az interaktív szobor tervezésénél. Azonkívül, hogy egyik kedvenc állatom, hazai szimbólumállat és természetesen a hintaló alanya, a testében és szellemében rejlő dinamizmus miatt esett rá a választás. A cmyk színekre festett lécek dinamikusan száguldanak a hajó oldalán, a fedélzet fölött egy hatalmas ló formájára sűrűsödnek össze a színes részecskék. A futurista dinamizmus, a száguldás vizualitása és ennek átélése a hintaló mozgásba hozása közben teljesedik ki. A gigantikus interaktív szobrot, 2-70 ember tudja közös együttműködésben mozgásba hozni korosztálytól függetlenül 1-90 éves korig. Az eddigi tapasztalat az, hogy egy nap alatt akár 3-4000 embert is meg tud hintáztatni” - magyarázza Szőke Gábor Miklós.

Alighogy megszületett, egy héttel később már a Szent György térre tart a csikó, hogy a 140 országban megrendezett, az emberek közti összetartozást hirdető Világharmónia Futás részeként egy gyerekek által felállított rekord-kísérletnek legyen részese. A gyerekek 1.5km-es futáson vesznek részt a Várban, kiraknak egy 10m x 10m-es óriás mandala-virágot, a megyaszói templom festett mennyezetének nyomán, majd mozgásba hozzák a HINTALOVAT. A rekord felállításához közel 5000 gyerekre számítanak a szervezők.

A két alkotó barátsága 2010-ben a Hello Wood alkotótáborban kezdődött. Idén ismét találkozhatunk mindkettőjükkel a Hello Woodon, ahol a fa workshop csoportvezetőiként engedik további utakra határtalan fantáziájukat.

A HINTALÓ további állomásai:
2012. május 25. péntek 8-16 óráig Szent György tér, Budai Vár
2012. május 27. vasárnap Városi Gyereknap, Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya
2012. június Futball EB, Millenáris, Budapest

fa, szobrászat, szőke gábor miklós, hello wood, huszár andrás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317