Logomain

A lomtalanítás nálam nemzeti ünnep

By Séllei Lilla 2012. február 20. 10:12

szerk at hg dot hu

Ykra_24020130604-19838-186ezcz.gallery

Ykra_240

Ykra_5_50020130604-19838-55rzyg.gallery

Ykra_500

Ykra_4_50020130604-19838-1dofs7e.gallery

Ykra_500

Ykra_3_50020130604-19838-u3ydlt.gallery

Ykra_500

Ykra_2_50020130604-19838-uw7c31.gallery

Ykra_500

Ykra_1_50020130604-19838-1e96sf0.gallery

Ykra_500

A Ykra hátizsákokat tervező és készítő Lakatos Balázs tavaly óta árasztja el Budapest utcáit csehszlovák hegymászóhátizsákok ihlette táskáival.

A hazai divatipart inkább a lányok uralják, így nagyon örülünk, amikor egy-egy férfi tervezőt is bemutathatunk. Az Ykra hátizsákokat tervező és készítő Lakatos Balázs tavaly óta árasztja el Budapest utcáit csehszlovák hegymászóhátizsákok ihlette táskáival. De hogyan lesz táskatervező egy Sorbonne-on végzett történészből?

:image_87770
fotó: Talabér Géza

hg.hu: Hogyan jött a hátizsákok készítése?
Lakatos Balázs: Mindig is szerettem volna egy saját márkát alapítani, és divattal vagy más kreatív tevékenységgel foglalkozni. Korábban pólókat szitáztam, de úgy éreztem, azt bárki meg tudja csinálni, és sokkal egyedibb termékre vágytam. A design mindig is közel állt hozzám, és habár sokáig grafikával szerettem volna foglalkozni, de amikor nem sikerült bekerülnöm a MOME-ra, az a kedvemet szegte. Ezután egy évig az Insitu és Front design boltok üzletvezetője voltam, majd egy kis kitérővel Anna Zaboeva barátnőm cipőboltjába kerültem. Ott először csak eladó voltam, de megtetszett a légkör, és a cipőgyártás is, így betársultam a vállalkozásba. Annánál sok mindent megtanultam a könnyűiparról, idővel pedig úgy éreztem, valami olyat kell alkotnom, ami a sajátom.

hg.hu: Tehát iskolai keretek között nem tanultál soha ilyesmit?
Lakatos Balázs: Nem, történészként végeztem a Sorbonne-on. Majd hazajöttem és rájöttem, hogy ez maximum jól hangzik, de nem egy szakma, önmagában arra elég, hogy egy irodában dolgozz havi százezer forintért, és ha lehúzol pár évet, akkor esetleg lesz valami. Én pedig nem ezt akartam. Varrni még gyerekkoromban tanultam nagymamámtól, és bár most mindent újra kellett tanulnom, de férfiként nem biztos, hogy leültem volna egy varrógép elé, ha ő ezt nem szeretteti meg velem. Sokat tanultam Annától a cipőkészítésről, és a lényeg itt is hasonló, habár a cipő jóval nehezebb terület. Most a Telep műhelyében dolgozunk a Kukuri Crew-val, ami Pócsik Lujza és Tokodi Zsófi párosát jelenti. Talán tőlük kaptam a legnagyobb segítséget, befogadtak, segítettek, támogattak. Nagyon jó velük dolgozni, igazi kis család vagyunk, ami persze az egész Telepre igaz. Amit tőlük nem tudtam megtanulni, abban Oláh Annához, az Anna Amelie tervezőjéhez szoktam fordulni, aki szintén sokat segít és mindig jó tanácsai vannak. Legtöbbet talán az internetről tanulok, hatalmas gyűjteményem van klasszikus hegymászótáskák képeiből, igazi connoisseur-ré váltam a témában.

:image_87771
fotó: Talabér Géza

hg.hu: Honnan ered a márkanév?
Lakatos Balázs: Gyerekkoromat részben New Yorkban töltöttem, és itt ismerkedtem meg a graffitivel, ami kapcsán elkezdtem rajzolni. Mikor hazajöttem a gimnáziumban végig firkáltam minden füzetemet, minden padot, az iskolai takarítók nagy örömére. Falakra sosem festettem, viszont figyelemmel követtem a hazai festők munkáit, akkor még nagyon foglalkoztatott a street-art is. Amikor elkezdtem grafikával komolyabban is foglalkozni, kellett egy név amit írni is lehet és művésznévként is használható. Ez végül a Tokyork lett, amit nagyon sok akkori projekthez használtam, és az első polók is ezzel a névvel születtek. Aztán úgy éreztem, hogy ez a név már túlságosan hozzám nőtt, és amikor elkezdtem tervezni, hogy létrehozok egy street wear márkát, akkor új néven kezdtem el gondolkozni. Végülis firkálgatás közben találtam ki az Ykra-t. Graffits szemszögből ezek szép betűk, és bizonyos tipusú tipográfiával jól lehet kötni a kisbetűvel írt ipszilont a kával, és tetszett ahogy az ipszilonnál a lefelé futó hurok egyenesen felköthető a k felfelé futó hurkába. Aztán megtetszett a hangzása is, és nem éreztem zavarónak a magyar ikra szó jelentését sem, főleg hogy már akkor tudtam hogy nem a hazai piacra szeretnék gyártani.

hg.hu: A logót ki tervezte?
Lakatos Balázs: Én. A logóra nagyon büszke vagyok. Úgy gondolom, hogy a legegyszerűbb formában fejezi ki a márka lényegét, mindazt amiben hiszek. Remélem, hogy minél többen fogják a táskákat a városon kívül is megsétáltatni a környezetben, hegyet mászni, túrázni, élvezni a friss levegőt és a napsütést.

hg.hu: Miért éppen a csehszlovák hegymászó-táskák stílusában alkotsz?
Lakatos Balázs: 1983-ban születtem, amikor a szüleim még vígan hordták a hetvenes évek ma oldschool-nak nevezett cuccait. Rajongok ezekért a holmikért és mindig elszomorodom, mikor azt látom a régi elsárgult fényképeken, hogy egyes szuperjó darabok már nem jutottak el hozzám. Imádom a régi dolgokat, megszállott gyűjtögető vagyok: a fényképező gépektől, a régi rádiókon át minden kacatot felhalmozok. A lomtalanítás nálam nemzeti ünnep.

Legvagányabbnak a hetvenes évek síruháit tartom: piros-fehér-kék poliészter kabátok, kék-sárga-piros kombinációk. Innen már csak egy ugrás a csehszlovák hegymászó felszerelés. Persze legalább ennyire inspirálnak azoknak a colorádói és más amerikai kis cégeknek a klasszikus túrázó, hegymászó hátizsákjai, akik a legtöbbet tették azért, hogy a külső fém vázat felváltsa a belső merevítés. Ilyen márkák a Rivendell Mountain Works, a Yak Works, a Jansport, és még sokan mások. Ugyan ma már lehet kapni ilyen felszereléseket sokkal könnyebb, vízálló anyagokból (mint például a Goretex, akik szintén ezekhez az úttörő cégekhez tartoznak), ezeknek a műanyag táskáknak számomra nincs lelkük. Ezért is döntöttem úgy, hogy visszanyúlok a klasszikusokhoz, azt a vonalat viszem tovább és gondolom újra. Emiatt nem is használok semmilyen műanyag alkatrészt, csak természetes anyagokkal dolgozom: vászon, bőr és fém.

hg.hu: Kik a vásárlóid? Lányok, fiúk, magyarok vagy külföldiek?
Lakatos Balázs: Amikor az első Matrát készítettem még kevésbé voltam képben az anyaghasználattal, azóta sokat fejlődtek a táskák. Azt inkább a férfiaknak szántam, és minden darabot férfiak is hordanak. A Matra Mini-t azért terveztem, mert tudtam, hogy a lányok is szeretni fogják, ők vevők a vadabb szín kombinációkra is. Eddig inkább a férfiak vásároltak, de már most látszik, hogy a Minivel sikerült eltalálni valamit a nőknél, nagy az érdeklődés. Egyenlőre főleg magyarok vásárolnak, de a cél a külföldi piacok meghódítása.

:image_87773
fotó: Talabér Géza

hg.hu: Miért döntöttél a harsány színek mellett?
Lakatos Balázs: Már többször divatba jöttek ezek a hátizsákok, de a klasszikus katonai zöldről főleg a Moszkván kéregető punkok jutnak eszünkbe. Még nem nagyon készített senki túratáskát ezekben a színekben, szerettem volna valami egészen újat csinálni. Szerintem nagyon jó, ha valakinek az egyénisége megengedi, hogy színesen öltözködjön, a legtöbb ember nálunk ugyanis inkább a szürke vagy fekete különböző árnyalatait hordja. Sokan úgy gondolják, hogy a fekete elegáns - szerintem unalmas és egyhangú. Amikor bemész egy áruházba, hogy vegyél egy hátizsákot, nagyrészt fekete műanyag tömegtermékekkel találkozol. Ha van egyéniséged, akkor legyél bátor és vállad fel, tudjál színesen öltözködni, másnak lenni, mint amit a tömeg vagy a divat diktál.

hg.hu: Jelenleg a Mátrából és a Mátra Miniből áll a kínálatod.
Lakatos Balázs: A Matrából az első típus a Daypack, ami egy klasszikus túra táska, amiben elfér egy egynapos túrához szükséges felszerelés. A Mini városi használatra van kitalálva, és pont elfér benne a laptopod, egy pulcsi, uzsonna, töltő, meg az a sok kis apró kacat, ami a lányok táskájában található. Ebből rendelésre készül egy különleges verzió is, amit egyszerre lehet hordani hátizsákként valamint kézitáskaként is, a hátán elhelyezett cipzárnak köszönhetően, illetve választható vászon vagy bőr vállpánttal is. Jelenleg egy válltáskán dolgozom, azt hamarosan bemutatjuk, utána pedig szeretnék több időt szentelni a hagyományos nagy hegymászó táskáknak, valamint a vízálló snowboard és sításkáknak.

:image_87772
fotó: Talabér Géza

hg.hu: A megfelelő kiegészítők, kellékek beszerzése mennyire nehéz itthon?
Lakatos Balázs: Sok mindent be lehet szerezni itthon, de nagyon sok utánajárást igényel, hogy igazi minőségi anyagokat találjunk. A kiegészítők egy részét olyan kis magyar cégektől veszem, akik itthon gyártják a termékeiket exportra. Remélem, hogy ezek túlélik a recessziót és hosszú távon el tudnak látni kellékekkel. Nem szeretnék Kínából rendelni, csak azért, mert olcsóbb. Az ideális az lenne, ha újra megerősödne a magyar ipar, és mindent itthonról lehetne beszerezni. Az mindenképpen azt jelentené, hogy olcsóbban lehet jó minőséghez jutni, hiszen nem kell kifizetni a szállítás egyre növekvő költségeit.

:image_87774
fotó: Talabér Géza

hg.hu: A Garden Studio-ban mióta kaphatóak a táskáid?
Lakatos Balázs: Ezen a héten került fel a Matra Mini a stúdió webshopjába, és hamarosan a többi modellt is feltesszük, hogy bárhonnan megvásárolható legyen. Amúgy az Ykra táskákat itthon még a Design Terminálban található Hybridart Shop & Café-ban lehet kapni, ahol pénteken nyitott meg Talabér Géza fotókiállítása, amelyen a tavaszi kollekcióhoz készült lookbookból válogatott képek láthatóak.

Stáb:
fotó: Talabér Géza

modellek: Liliane Spielman, Károlyi Péter és Király Márton
stylist: Király Márton
fotóasszisztens: Pavel Bogolepov

divat, kiegészítő, interjú, táska, magyar divat, lakatos balázs, ykra Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317