Logomain

A fémjelzés problémája a FISE Esteken

By Ongrádi Melinda 2011. július 8. 16:46

szerk at hg dot hu

A kortárs ékszertervezés szakembereinek kerekasztal-beszélgetése a FISE Esteken július 14-én 18 órakor.

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület szeretettel meghív minden érdeklődőt a FISE ESTEK előadássorozat következő beszélgetésre, amely a fémjelzésről szól. A beszélgetés vezetője Vékony Fanni ékszertervező, FISE Vezetőségi tag.

Fise_femjelzes20130603-19838-d3g8n1.gallery

Vékony Fanni invitálása a szakma képviselőihez szól:

"Kedves Ötvösök, Ékszertervezők!

Sokat beszélünk arról, hogy a munkánkat megnehezíti a fémjelzés. Egyrészt azért, mert a fémjel beütésével gyakran tönkreteszik a tárgyainkat, másrészt azért, mert a törvény túl szorosan szabályozza milyen tárgyak fémjelezhetőek, ezáltal erősen beleszól a tervezésbe. Ez rendjén való, amikor a több ezer darab, kilóra öntött árúról beszélünk, de nem vonatkozhatnak ugyanezek a szabályok az egyedi, kézzel készített, kis példányszámban megjelenő műalkotásokra.

A törvény abból indul ki, hogy megvédje a vásárlót, aki az üzletben X g nemesfém árát fizeti ki, és ezért pontosan annyi gramm aranyat/ezüstöt vár cserébe. A kortárs ékszer esetében azonban az árat nem a tárgyban lévő nemesfém értéke adja, hanem az egyedi tervezés, kivitelezés, ezért fizet a leendő tulajdonos. Fontos lenne, hogy ezt végre megértse mindenki.

Eddig csak beszélgettünk erről a témáról, bosszankodtunk rajta. Most azonban itt az ideje, hogy megpróbáljunk változtatni ezen a helyzeten. Az ötvös szakma amúgy is mozgolódik, a kamara kezébe akarja venni a fémjelzés ügyét. Pont ebben a változó helyzetben adódhat esélyünk rá, hogy a mi véleményünket is meghallgassák, közösen keressünk megoldást a problémánkra.

Nem támadni akarjuk a NEHITI-t, hanem segítséget szeretnénk kérni. Tárgyalni szeretnénk velük, szakemberek véleményét kikérni.

Mindenkit szeretnénk mozgósítani, aki bármilyen kapcsolatban áll a kortárs ékszertervezéssel. Minél többen állnak az ügyünk mellé, annál több esélyünk van. Galériások, múzeumi szakemberek, gyűjtők, újságírók, jogászok-jogalkotók segítségét, támogatását keressük, kérjük. Számítunk a szakmai szervezetek együttműködésére.

Első megbeszélésünket július 14 (csütörtök) 18.00-tól tartjuk a FISE galéria fölötti közösségi teremben: 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.

Szeretettel várunk mindenkit!

Vékony Fanni ötvösművész
FISE vezetőségi tag"

program, fise, vékony fanni, ékszertervezés, fise estek, kotrárs ékszer, fémjelzés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317